Anlık Bildirim

Asus ses kartı arenasında Creative'e rakip oldu: Xonar geliyor

İşlemci, bellek ve yonga seti haricinde bir PC'yi oluşturan neredeyse tüm temel bileşenleri üreten donanım dünyasının dev firmalarından Asus gözlerini ses kartı pazarına çevirmiş durumda. Özellikle amatör ve yarı amatör kullanıcı dünyasının ses kartı ihtiyacını karşılamada pazarı domine eden Creative'in vaşarılı ses kartlarının yanı sıra çeşitli çözümler ile ayakta kalmaya çalışan bazı üreticiler ile birlikte kaliteleri her geçen gün yükselen entegre ses işlemcilerinin bulunduğu ses kartı arenasına Tayvan merkezli donanım devi Asus'un hızlı bir giriş yapmak istediğini geçtiğimiz Mart ayında Almanya'da yapılan ve dünyanın en büyük bilişim organizasyonu olarak ta ifade edilen Cebit-Hannover'de gün yüzüne çıkardığı ses kartları ile ifade etmişti.

Firmanın Mart ayında ilk örnekleri gün yüzüne çıkan yeni ses kartı ailesi Xonar'ın artık piyasaya çıkmaya hazır hale geldiği ifade ediliyor. Gelen bilgilere göre, Asus yeni ses kartlarını Haziran ayında Tayvan'da yapılacak Computex fuarını takiben pazara sunmaya hazırlanıyor. Asus Xonar serisi ses kartlarını ilk etapta D2 ve D2K olmak üzere iki farklı model olarak pazara sunacak. İki modelin ayırt edici en önemli farkları kullandıkları slot tipleri olacak. Zira Asus'un Xonar D2 modeli PCI slotunu kullanırken D2K modeli ise PCIe X1 slotunu kullanacak. Bu açıdan bakıldığında D2K modeli ile hayli ilgi çekeceğe benziyor. Bildiğiniz gibi, Creative'de geçtiğimiz aylarda X-Fi serisi ses kartlarının PCIe X1 slotunu kullanan ilk örneklerini gün yüzüne çıkarmıştı.

Asus'un ses kartları CMedia firmasınn Oxygen HD ses işlemcisin kullanacaklar. Son derece zengin özelliklere sahip olan bu işlemcinin en önemli handikapı olarak güncel EAX teknolojilerinin bir kısmına destek vermemesi gösterliyor ama Asus'a göre bu hiç sorun değil. Zira firmaya göre yeni ses kartları tüm oyunlarda kendi segmenti içinde benzersiz ses kalitesi sunmayı hedefliyor. Zaten herkesin kabul edeceği üzere bir işin içine Asus markası girdi mi hem beklentiler hemde kalite çıtası anında yukarı çıkıyor. 116dB SNR oynatım ve kayıt yetenekleri, yüksek tanımlı 24-bit/192KHz ses, Dolby Digital Live, DTS Connect ve Dolby Headphone teknolojilerine destek verebilen yeni ses kartları özellikle gerçek zamanlı olarak 7.1 kanal Dolby Digital ve DTS çevresel ses verilerini çözümleyebilme yetenekleri ile de dikkatleri çekiyorlar. Bu arada kartın üst tarafını kaplayan ve tasarım açısından da son derece şık duran kaplama Asus'a göre kartın ses kalitesini de bir miktar arttırıyor.

Asus'un Xonar serisi ses kartlarının ilginç bir özelliği de bulunuyor. Asus'un ALT (Analog Loopback Transformation) adını verdiği teknoloji sayesinde DAC (Digital to Analog Converter) ve ADC (Analog to Digital Converter) arasında direk bağlantı kurulabiliyor. Yapılan açıklamalara göre, bu teknoloji sayesinde kullanıcılar kolaylıkla DRM korumasına sahip ses dosyalarını kopyalabilecekler. Üstelik yapılacak kopyalama işleminin son derece düşük bir kayıp ile gerçekleşeceği de ifade edilmekte. Tasarım anlayışı ile de ses kartı pazarına yeni bir soluk getirmesi beklenen ve firmanın yıl sonuna kadar yaklaşık 500.000 adet satmayı planladığı Xonar serisi ses kartlarının en azından fiyat anlamında Creative'in X-Fi Xtreme Music ve Xtreme Gamer modelleri arasında yer alması planlanıyor. Tabii şimdiye kadar açıkçası dişine göre rakip bulamayan Creative'in ise Asus gibi dev bir üreticinin pazara girmesi ile X-Fi serisi ses kartlarında fiyat düzenlemesine gidebileceği de konuşulanlar arasında.

Asus Türkiye'den aldığımız bilgilere göre, yeni ses kartları ülkemiz pazarına da giriş yapacak. Kesin giriş tarihi ve fiyatlar konusunda ise şu an için net bir bilgi bulunmuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim