Anlık Bildirim

Asus'dan G35 yonga setli P5E-VM HDMI; IGP'li anakart kavramı değişiyor

Konu masaüstü için hazırlanan ATX form faktörüne sahip anakartlar olduğunda donanım üreticileri gelişmiş özellikler, kaliteli komponentler ve uzunca bir opsiyon listesi ile üretilen yüksek performanslı anakartlar hazırlayabilmekteler. Fakat aynı durum son yılların popüler başıklarından biri haline gelen HTPC yani çoklu ortam bilgisayarları başta olmak üzere farklı ihtiyaçlara yönelik olarak hazırlanan entegre grafik işlemcili ve genellikle mATX formunda olan anakartlar olduğunda, aynı kalitede çözümler ve zengin ürün çeşitliliğini malesef göremiyoruz. Zira bu tip modeller adeta anakart üreticilerinin üvey evladı konumundalar. Fakat kullanıcıların aklında olan bu genel kanıyı kırmak üzere anakart dünyasının lider isimlerinden Asus, P5E-VM HDMI modelini hazırladı. Firmanın yeni modeline yakından bakalım.

Entegre grafik işlemcili anakartlar genellikle mATX form faktöründe hazırlanmaktalar. Pek çok anakart üreticisi standart anakartlarında kullandığı yüksek kaliteli komponentleri ve gelişmiş özellikleri malesef bu tip çözümlerde kullanmayı pek tercih etmiyorlar. Tabi bu durumun altında yatan temel sebeplere baktığımızda, bu tip anakartların genellikle ofis kullanımına veya bütçesi son derece dar olan kullanıcılara yönelik olarak hazırlanmasının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumu iki ufak örnek ile açıklayabilmek te mümkün. Örneğin Gigabyte, firma her ne kadar katı kapasitör kullanımını tüm ürün gamına yaymak istese de bugün daha çok giriş seviyesinde yer alan IGP'li yani entegre grafik işlemcili anakartlarının bir kısmında hala kısmen katı kapasitör kullanılmadığını görebilmekteyiz. Bir örnek te Asus'dan. Firmanın başta entegre grafik işlemcili anakartları olmak üzere nispeten ekonomik yada kısmen daha az iddialı olan modelleri koyu-sarı renkli PCB ile gelirken daha iddialı modeller ise siyah renkli PCB kullanmaktalar. Tabi sadece bu örnekler anakartlar arasındaki uçurumu anlatmaya yetmese bile fikir vermesi açısından son derece önemli.

Her segmentte iddialı olmak isteyen Asus, P5E-VM HDMI modeli ile öne çıkacak gibi görünüyor. Entegre grafik işlemcili anakart dünyasının çıtasını yükseltmesi beklenen Asus'un yeni modeli, güçlü duruşu ve katı kapasitörler başta olmak üzere kalite komponentleri ile dikkat çekmeyi başarıyor. IGP'li yonga seti konusunda Intel'in en yeni ve iddialı çözümü olan G35 yonga setini kullanan anakart, Intel'in şu an satılmakta olan mevcut işlemcilerinin yanı sıra kısa bir süre içerisinde duyurulması beklenen 45nm üretim teknolojisine sahip Penryn işlemcilerine de tam destek sunmakta. 1333MHz'e kadar FSB desteği de verebilen P5E-VM HDMI ile 4 adet DIMM slotu üzerinden 8GB'a kadar DDR-2 800/667MHz bellek kullanılabiliyor. Tabi G35 yonga setini kullanan anakartın en büyük kozu sahip olduğu GMA X3500 entegre grafik işlemcisi. Şu an için olmasa bile yıl sonuna kadar hazır olması beklenen sürücüler ile DirectX 10 desteği de kazanacak olan GMA X3500, yüksek tanımlı videolarak yönelik olarak donanımsal olarak hızlandırma sağlayabiliyor ve Full HD desteği de sunabiliyor.

Asus'dan G35 yonga setli P5E-VM HDMI; IGP'li anakart kavramı değişiyor

Harici ekran kartı kullanmak isteyenlere yönelik olarak PCIe X16 slotuna da sahip olan Asus P5E-VM HDMI, ek olarak 2 adet PCIe X1 ve tipik PCI slotuna da sahip. Anakartın öne çıkan bir diğer önemli özelliği ise sahip olduğu HDMI desteği. Bu sayede yüksek tanımlı içerik tek kablo üzerinden destek veren monitör yada tv'ye kolaylıkla aktarılabiliyor. ICH9R güney köprüsü ile gelen anakart 6 adet SATA-II konnektörüne (RAID 0, 1, 5) ve bir de PATA portuna sahip. 12x USB ve 2x IEEE1394 portlarına da sahip olan P5E-VM HDMI, gigabit ethernet ve 8 kanal yüksek tanımlı ses yeteneklerine de sahip. Asus'un yeni nesil P5 serisi anakartlarında görmeye alışık olduğumuz pasif soğutma ile gelen anakart katı kapasitörleri ile ilgi çekiyor. Intel'in 3 serisi yonga seti ailesinin en yeni üyesi olan G35 çip setini esas alan Asus'un yeni modeli P5E-VM HDMI'ın piyasaya çıkış tarihi ve fiyatı hakkında henüz net bir bilgi bulunmuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim