Anlık Bildirim

Asus'dan mobil oyuncular için iki yeni çözüm; G70S ROG ve XG Station

Yapılan bazı araştırmalara göre günümüz dizüstü bilgisayarları masaüstü bilgisayarların, Asus'un Eee PC modeli gibi ultra kompakt sistemlerin ise mevcut dizüstü bilgisayarların yerini alacağı belirtiliyor. Her ne kadar bahsi geçen bu durum uzun vadeli bir öngörü olarak ortaya konuluyor olsa bile satış hızı açısından masaüstü bilgisayarları geride bırakmayı başaran dolayısıyla satış rakamları da sürekli artan dizüstü bilgisayarların kullanım oranı giderek artarken sektördeki ve pazardaki pozisyonları da her geçen gün biraz daha güç kazanıyor. Büyüyen pazar ve kullanıcılar arasında artan eğilim üreticilerin de iştahını kabartmıyor değil. Daha çok kullanıcıya ulaşmak ve daha yüksek pazar payı elde etmek isteyen üreticiler detayları ile farklılaşan mobil çözümler hazırlayarak hedeflerine ulaşma konusunda iddialı olmaya çalışıyorlar. Donanım dünyasının Tayvan merkezli lider oyuncularından biri olan Asus da oyunculara yönelik olarak hazırladığı ve ilk etapta anakartlarını dahil ettiği R.O.G (Republic of Gamers) serisine dizüstü bilgisayar ilave etmekten de geri kalmadı. Firmanın G70S ROG adını verdiği yeni dizüstü bilgisayarını dilerseniz hep birlikte yakından tanıyalım.

Asus'un Republic Of Gamers serisi dahilinde hazırladığı yeni dizüstü bilgisayarı tahmin edebileceğiniz üzere oyuncuları ve performans düşkünlerini hedef alıyor ve güçlü bir konfigürasyon ile donatılıyor. Desktop Replacement segmentinde yer alan ve güçlü özelliklerine ek olarak iri yapısıyla da dikkat çeken G70S ROG için açıkçası "dizüstü bilgisayarımı alır herhangi bir kafede kahvemi içerken elektronik postalarıma bir göz atarım " diye düşünen kullanıcılar için pek uygun olmadığını söyleyebilmek mümkün. Bu durumun nedenini merak eden kullanıcılar için bazı rakamları paylaşmakta yarar var. 17" büyük bir ekran ile donatılan sistem 425 x 320 x 60mm boyutlarında ve 4.7kg ağırlığında. Dizüstü bilgisayarın yapıca büyük olmasından tahmin edebileceğiniz üzere gelişmiş konfigürasyonun da oldukça büyük bir etkisi var. Alüminyum kaplamalı Asus G70S ROG için firmanın çalışmaları devam ediyor. Henüz mühendislik örneği hazır olan ürün Intel'in Centrino -Santa Rosa Refresh- platformunu esas almak ile birlikte kullanıma sunulacak resmi versiyonu Intel'in henüz resmi olarak duyurmadığı Centrino 2 platformunu kullanabilir ama bu durum henüz netleşmiş değil.

Asus'dan mobil oyuncular için iki yeni çözüm; G70S ROG ve XG Station

Asus G70S ROG'un detayları beliren örneği üzerinde Intel'in 45nm üretim teknolojisi ile hazırladığı Core 2 Duo T8300 işlemcisi yer alıyor ki bu işlemci 2.4GHz'de görev yapıyor ve 3MB seviye 2 bellek ile geliyor. Öte yandan piyasaya sürülecek versiyon üzerinde Core 2 Duo T9500 işlemcisini kullanabilir. 2GB DDR2-667MHz sistem belleğine sahip olan ürün üzerinde 300GB'lık sabit disk almasının yanı sıra 2. bir disk slotu üzerinden ekstra bir HDD ile RAID 0,1 kurulumlarını gerçekleştirebilmek te mümkün. Oyunculara yönelik olarak hazırlandığını belirttiğimiz sistem üzerinde Nvidia'nın mobil çözümler için hazırladığı en güçlü grafik çözümlerinden biri olan GeForce 8700M GT, SLI konfigürasyonunda çalışmakta. Mobil platformda kullanıcılara ciddi ıyun deneyimi yaşatmak isteyen G70S ROG dahilinde belirttiğimiz üzere 17" boyutunda ekran yer alıyor ve 1440x900 çözünürlüğü destekleniyor. Öte yandan ürün üzerinde yer alan HDMI arabirimi sayesinde destek veren daha büyük bir ekrana görüntüyü aktarabilmek te mümkün. Dizüstü bilgisayar performans ve 3D başarımının yanı sıra çoklu ortam özellikleri açısından da iddialı olmayı hedefliyor.

Asus'dan mobil oyuncular için iki yeni çözüm; G70S ROG ve XG Station

Asus G70S ROG üzerinde kısa yol amaçlı kullanılabilecek 5 fonksiyon tuşu, 4 yollu kontrolcü ve özel bir touchpad yer alıyor. Tabi bu işletim sistemi olarak Windows Vista yerine Media Centre kullanabilmek te mümkün. Centrino platformunu baz almasına paralel olarak Wireless-N teknolojisini üzerinde barındıran sistem, ayrıca entegre tv alıcısına ve 2MP çözünürlüğündeki dahili internet kamerasına da sahip. 4'lü kart okuyucusu ve Express kart slotu da sistem diğer detayları arasında yer alıyor. 8 hücreli batarya ile desteklenen Asus G70S ROG'un pil ömrü ise malesef çok yüksek değil fakat dizüstü bilgisayarın mobilite veya uzun pil ömrünün göz alınarak hazırlanmadığının, öncelilikli amacın masaüstü bilgisayarların sağladığı performansı mobil bir platform üzerinde kullanıcılara sunma hedefi olduğunu biliyoruz. Desktop Replacement serisi dahilinde yer alan sistemin pil ömrü ise belirtilen rakamlara göre 1.2 saat civarında. Tam boyutlu klavyeye sahip olan öte yandan tasarımı ile de dikkat çeken Asus'un oyunculara yönelik olarak hazırladığı yeni dizüstü bilgisayarı G70S ROG'un fiyatı hakkındaysa henüz net bir bilgi bulunmuyor.

Asus ile ilgili vereceğimiz bir diğer önemli mobil haber ise XG Station adı verilen harici grafik çözümünde artık sona geliniyor olması. Bilindiği üzere Asus ilk defa geçtiğimiz sene Las Vegas'da yapılan Tüketici Elektroniği Fuarında XG Station adı ile dizüstü bilgisayarlara yönelik olarak geliştirdiği harici grafik çözümünü tanıtmıştı. Firmanın yeni donanımı ile amacı aslında oldukça netti. Entegre grafik işlemcisine sahip dizüstü bilgisayarlarda da oyun oynama keyfi yaşatabilmek tabi pil ömrünü de daha uzun tutabilmek için harici bir grafik çözümü olarak hazırlamıştı XG Station. Yani dizüstü bilgisayarınız ile dışarıda işinizi ve çalışmalarınızı yürütürken eve geldiğinizde ise XG Station'ı bağlayarak oyun ve çoklu ortam keyfi yaşamnız hedefleniyordu. Yaklaşık 1,5 yıl süren çalışmaların ardından Asus XG Station için artık geri sayım başladı. Tabi yapılan ilk duyurunun üzerinden donanım dünyası için uzun sayılabilecek bir sürenin geçmesine paralel olarak XG Station'da da bazı değişiklikler oldu. Özellikle kullanılan grafik çözümünün değiştiği XG Station ekstra özellikleriyle Asus'un OC Gear serisi ekran kartlarını da hatırlatmıyor değil.

Asus'dan mobil oyuncular için iki yeni çözüm; G70S ROG ve XG Station

Asus XG Station geçtiğimiz sene ilk kez tanıtıldığında üzerinde grafik işlemcisi olarak Nvidia'nın GeForce 7900GS çözümü yer alıyordu. Kullanıma hazır versiyonda ise Asus yine Nvidia tabanlı grafik çözümü kullanmayı tercih ederken harici kart dahilinde DirectX 10 destekli GeForce 8600GT'nin yer aldığını görüyoruz. Esxpress Card slotu üzerinden dizüstü bilgisayarlara bağlanan XG Station üzerinde çift PCIe x1 slotu yer alıyor yani SLI desteği de mümkün olmakla birlikte elde edilecek bant genişliğinin SLI kurulumuyla hedeflenen yüksek performans için yeterli olup olmayacağı ise önemli bir soru işareti. Bu arada kullanılan grafik kartının 700MHz gpu ve 1400MHz bellek saat hızlarıyla geldiğini öte yandan 256MB kapasiteli dahili bellek kapasitesine sahip olduğunu da belirtelim. Ayrıca 128-bit bellek veri yolunu destekleyen grafik çözümü ile Asus XG Station'ın Intel'in entegre grafik işlemcili 965GM çipsetine göre 6.7 kata kadar daha yüksek performans sunduğu da iddia ediliyor. Belirttiğimiz üzere ekstra özellikleri açısından Asus'un daha önce kullanıma sunduğu 8600GT ve 3850 OC Gear modellerine benzeyen XG Station üzerinden fan, gpu - bellek hızı ve ses seviyesini takip edebilmek te mükün.

Asus'dan mobil oyuncular için iki yeni çözüm; G70S ROG ve XG Station

Reddot tasarım ödülüne de sahip olan Asus XG Station üzerinde bazı giriş çıkış birimleri de yer almıyor değil. HDTV destekli tv çıkışına ek olarak çift DVI konnektörü ve 2x usb 2.0 portuna sahip olan ürün Dolby Headphone, Dolby Virtual speaker, Dolby Digital Live ve Dolby Pro LogicIIx teknolojileriyle de uyumlu olarak çalışabiliyor. Gelen bilgilere göre XG Station firmanın W5F, W6F, U5F, U1E, F3SA, F3SV, U6S, R1E, U3F ve Lamborghini olmak üzere pek çok modeliyle uyumlu olarak çalışabilmekte. Ayrıca AMD-ATi ve Nvidia'nın hybrid yani melez grafik çözümleri üzerinde çalışmaları ayrıca AMD ve Intel'in entegre grafik işlemcili mobil işlemciler için hazırlıklarını sürdürmeleri Asus XG Station'ın elini zayıflatan ögeler olarak görülse bile AMD-ATi'nin henüz resmi olarak anons etmediği yeni dizüstü bilgisayar platformu Puma'da kullanılmak üzere XGP (External Graphics Platform) adını verdiği genel özellikleri itibariyle XG Station'dan biraz daha gelişmiş harici bir grafik çözümü üzerinde çalıştığı da biliniyor. XG Station için henüz fiyat bilgisinin ve lansman tarihinin açıklanmadığını da belirtmekte yarar var.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim