Anlık Bildirim

ATi R600 üzerinde 320 adet stream işlemcisi bulunuyor

R600, R600 ve R600... donanım dünyası adı altında casting çalışmaları yapılan yeni filmin başrol oyuncusunun R600 olacağı uzun bir süredir biliniyordu. AMD-ATi ikilsinin çeşitli sebeplerden dolayı yaklaşık 6 aydır ertelediği yeni nesil grafik işlemcisinde artık kara görünmek ve mutlu sona ulaşılmak üzere. Hakkında çıkan yığınla haber, spekülasyon ve test sonucuna rağmen AMD-ATi'nin detaylarını gizlemeyi başardığı R600 hakkında son günlerin en önemli haberi yine ATi yöneticilerinden gelmiş ve yapılan açıklamaya göre, R600'ün an itibariyle satışa hazır olduğu (sağlam kaynkara göre R600 Ocak ayından beri hazır) ama firmanın yeni nesil DirectX 10 destekli çözümlerini tüm segmentlerde eş zamanlı çıkarmak istemesi gibi nedenlerden dolayı kartın üst üste ertelenmesi söz konusu olmuş. Yine yakın zamanda ortaya çıkan ve AMD-ATi'nin doğruladığı belirtilen habere göre, R600 serisinin can vereceği ekran kartlarının model isimlerinde değişikliğe gidilerek isimlere HD takısı getirildi ve ön tanımlama ibaresi olan X harfi model isimlerden çıkarılarak Radeon 9700 serisi zamanına geri bir dönüş yapıldı. . Satın alacğaımız ATi tabanlı ekran kartları Radeon HD 2000 serisi olarak satılacak.

R600XTX'in OEM versiyonu karizmatik Hellboy ile yanyana

Açıkçası R600 konusunda ortaya yeni ve ciddi bir iddia atıldı. Geçtiğimiz günlerde Nvidia'nın G80 gpu'sunda kullandığı stream işlemcilerinin sayısı hakkında ciddi tartışmalar yaşanmıştı. Bilindiği gibi Nvidia'nın G80 gpu'sunu kullanan an itibariyle en güçlü ekran kartı olan GeForce 8800GTX üzerinde 128 adet stream işlemcisi kullanılıyor. Fakat Alman profesörler G80 üzerinde aslında 160 adet stream işlemcisi olduğunu fakat bunun 32 tanesinin kapalı olarak geldiğini CeBIT'te yaptıkları sunumda ifade etmişlerdi. Nvidia kaynaklı yapıldığı belirtilen açıklamalarda ise 90nm üretim teknolojisinin olumsuz bir sonucu olarak 40 adet stream işlemcisinin kapalı geldiği ve büyük bir olasılıkla GeForce 8800Ultra modeli ile 160 adet stream işlemcisinin tam saha pres yapmak üzere kulübeden oyuna alınacağı ifade edilmişti. Nvidia tarafında 128 mi yoksa 160 mı tartışmaları yapılırken en azından sahip olunan stream işlemci adedi ı yönünden ATi olaya son noktayı koyacak gibi görünüyor. Sektörün güvenilir kaynaklarından Dailytech'de yayınlanan habere göre, AMD-ATi'nin yaza damga vurması beklenen yeni nesil grafik işlemcisi R600 üzerinde tam 360 adet stream işlemcisi bulunuyor. Bu rakam 160 işlemciyi kullanması beklenen potansiyel model GeForce 8800Ultra modelinin tam iki katı olarak dikkatlerden kaçmıyor. Üstelik haberler bununla da sınırlı değil.

İri ve kaslı yapısı ile dikkatleri çeken R600 güçlü kolları ile arenaya çıkmaya hazırlanıyor. 320 adet stream işlemcisnin yanı sıra 1GB GDDR4 belleğe sahip olması beklenen R600'ün bilindiği gibi bellek veri yolu ise 512-bit. R600'ün enteresan yenilikleri arasında 128-bit HDR desteğinin yanı sıra belkide en önemli fonksiyonlarından birisi olarak sahip olacağı 24x anti alising desteği ön plana çıkıyor. Bilindiği gibi 16x AA yeteneğine sahip olan GeForce 8800 serisinin aksine 24xx AA yapabilen R600 için ATi yeni mimarisinden aldığı güven ile başta oyuncular olmak üzere kullanıcılarına yine yüksek kaliteli grafikler sunmaya yönelik vaatlerde bulunuyor. R600 bundan mı ibaret diyenlere cevabımız tabii ki hayır olacak. R600 ile G80 arasındaki performans durumu tartışmaya açık olacak ama bir gerçek var ki çoklu ortam ve genişleme yetenekleri bakımından R600 ile ATi en büyük rakibi olan Nvidia'nın birkaç basamak önüne geçmiş olacak. Bunun en büyük nedenlerinden birisi R600'ün geleceğin standardı olması beklenen ve tek kablo üzerinden yüksek çözünürlüklü ses ve görüntüyü aktarmaya yarayan HDMI'a yönelik olarak güç vereceği Radeon HD 2900 serisi ekran kartlarının entegre HDMI çıkışına sahip olarak gelcek olmaları gösteriliyor. Açıkçası 690 serisi yonga setlerinden sonra R600'e de entegre HDMI özelliğini kazandırmayı başaran AMD-ATi'nin HDMI'ın yaygınlaşmasına ciddi katkı yaptıkları da kimsenin inkar edemeyeceği bir gerçek.

ATi R600 üzerinde 320 adet stream işlemcisi bulunuyor

AMD-ATi R600'ün büyük süprizlerinden biri ise Radeon HD 2000 serisi ile birlikte yeni Avivo HD teknolojisinin kullanımına başlanacka olması. Hatta firma teknolojisine o kadar güveniyor ki model isimlerine bile HD takısını eklemekten geri kalmıyor. ATi'nin uzun süredir ekran kartlarında kullanıdığı ve kullanıcılarına geniş video giriş/çıkış yetenkeri kazandıran Avivo motoru R600 üzerinde güncellenmiş bir versiyonu ile yer alacak. Güncellemenin getirdiği en önemli yenilik ise UVD olarak bilinen Universal Video decoder ve AVP olarak bilinen Advanced Video Processor özellikleri olacak. Yeni UVD ve AVP ile AMD-ATi R600 kullanıcılarına yüksek detay ve görüntü kalitesi ile adeta görsel şöeln yaşatmayı hedefliyor. Daha önce OEm için haazırlanan RV550 gpu üzerinde de görülen UVD yüksek çözünürlüklü içeriğe yönelik olarak donanımsal H.264 ve VC-1 formatlarına hızlandırma sağlayabiliyor. Tabii Blu-Ray ve HD-DVD aracılığı ile elde edilecek HD içeriğe yönelik olarak R600 geleceğin standartlarına şimdiden ciddi destek sağlamış olacak. R600 üzerinde kullanılan bir diğer teknoloji olan AVP ise özellikle güç tüketimi ile ile ilgili önemli avantajlara sahip. Şu aralar 240watt güç çekeceği belirtilen R600 tabanlı Radeon HD 2900 serisi ekran kartları AVP fonksiyonu ile düşük güç tüketimin modunda bile donanımsal video işleme yeteneğini sergileyebilecek.

23-24 Nisan tarihleri arasında Tunus'ta yapacağı görkemli tanıtım ile yeni teknolojilerini ve doğal olarak R600'ü dünyanın çeşitli yerlerinden gelen basın mensuplarına tanıtacak olak AMD-ATi artık süpriz bir aksaklık olmazsa 14 Mayıs itibariyle R600'ü piyasaya sürebilmeyi hedefliyor. Yine gelen bilgilere göre firmanın ilk olarak 512MB GDDR3 belleğe sahip olan ve genel performansı itibariyle GeForce 8800GTX ile kafa kafaya olduğu belirtilen Radeon HD 2900XT modelinin 399 avro/$ fiyat etiketiyle takip eden süreçte ise sahip olduğu 1GB GDDR4 belleği ile serinin en görkemli modeli olan Radeon HD 2900XTX modelinin piyasaya çıkması bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim