Anlık Bildirim

ATi Radeon HD 4800 serisinin detaylı teknik özellikleri ortaya çıktı

AMD-ATi'nin yeni nesil ekran kartlarına yönelik olarak uzun süredir merakla beklenen detaylı teknik özellikler NDA altındaki resmi döküüman eşliğinde gün ışığına çıktı. Firmanın uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı ve 55nm üretim teknolojisi ile hazırlanan RV770 serisi yeni grafik işlemci ailesinin güç verdiği Radeon HD 4800 ailesinin 16 Haziran itibariyle anons edilmesi beklenirken kartların sahip olacağı teknik özellikler kağıt üzerinde oldukça iddialı görünüyor. AMD-ATi'nin grafik teknolojisinde geldiği noktayı elimize örnek kartlar geçip testleri yaptığımızda göreceğiz fakat dilerseniz resmi dökümana dayandırılarak ortaya çıkan teknik özellik tablosunu birlikte inceleyelim.

AMD-ATi'nin Radeon HD 4800 serisine yönelik olarak daha önce paylaştığımız haberlerde de altını çizdiğimiz üzere, firma ilk etapta yüksek performans segmenti için üç farklı grafik kartına güç verecek iki yeni grafik işlemcisini anons edecek. Bu noktada ATi'nin yeni gpu ailesini RV770XT ve RV770 Pro modelleri oluşturacak. En azından ilk aşamada firmanın en yüksek performanslı grafik işlemcisi olacak RV770XT'nin Radeon HD 4870 ve daha sonra lanse edilmesi beklenen çift gpu'lu Radeon HD 4870 X2 modellerine güç vermesi beklenirken, RV770 Pro ise bilindiği üzere Radeon HD 4850 modelinde kullanılacak. Tabi her modelin farklı bellek varyasyonları da hazırlanacak.

AMD-ATi'nin yeni grafik işlemcilerine ait teknik özellikleri Almanya merkezli Hardware-Infos sitesinin NDA (kısaca yayın yasağı) altındaki resmi dökümana dayandırarak hazırladığı habere göre masaya yatırmak gerekirse, 55nm üretim teknolojisi ile hazırlanan RV770XT ve RV770 Pro gpu'ları arasındaki farkın saat hızlarında, kullanılan bellek tipinde, güç tüketimlerinde ve etiket fiyatlarında olduğunu görebilmek mümkün. 480 adet paralel işlem birimine sahip olan her iki grafik işlemcisi üzerinde de 32x TMU ve 16x ROP birimi yer alıyor. Yine 256-bit bellek veri yolunu kullanan yeni nesil grafik işlemcileriyle AMD-ATi rakibi Nvidia'nın GDDR3+512bit kombinasyonu yerine 256bit + GDDR5 konfigürasyonunu kullanmayı tercih etmiş durumda.

Hardware-Infos'un yayınladığı nda altındaki döküman

Teknik özellik tablosuna göre özellikle RV770XT ve RV70 Pro modelleri arasındaki saat hızı farkı dikkat çekici. 850MHz gpu, 1050MHz shader ve 3870MHz bellek saat hızlarına sahip olacağı bildirilen RV770XT'nin aksine, RV770 Pro ise 625MHz gpu, 825MHz shader ve 2.28GHz'lik bellek saat hızlarıyla gelecek gibi görünüyor. Özellikle RV770XT'nin GDDR5, RV770 Pro'nun ise GDDR3 bellek kullanması sonucunda ortaya çıkan saat hızı farkı açıkçası dikkatlerden kaçmıyor. Tabi AMD-ATi'nin daha önecki çözümlerinin aksine Nvidia'ya benzer şekilde shader hızlarını gpu'dan bağımsız bir konuma getirmesi de firmanın yeni ekran kartları için dikkat çeken önemli noktalarından biri olarak öne çıkıyor.

Özellikle saat hızlarıyla ilgili olarak üreticilerin fabrika çıkışı arttırılmış saat hızlarına sahip olan özel modeller hazırlayabileceğini hatırlatmakta da yarar var. RV770XT ve RV770 Pro gpu'ları arasında var olan saat hızı farkı bellek bant genişliği gibi yapısal noktalarda kendini hissettiriyor. Zira GDDR5 bellek kullanımının sağladığı yüksek frekans avantajıyla 123.8GB/sn'lik bellek bant genişliğine sahip olacağı ifade edilen RV770XT'nin aksine RV770 Pro ise aynı veri yoluna sahip olmasına rağen saat hızlarındaki farklılık nedeniyle 73.2GB/sn'lik bellek bant genişliğine sahip olacak gibi görünüyor. Ayrıca 1008 GFlop'luk hesaplama gücünü kullanıcılarına sunacağı belirtilen RV770XT'nin aksine RV770 Pro ise 792 GFlop ile gelecek gibi görünüyor.

Mevcut tablolar ışığında her iki grafik işlemcisinin doku kaplama performansı da değişiklik gösterecek. Zira gelen bilgilere göre RV770XT, 27.200MT/sn'lik doku kaplama performansına sahip olurken RV770 Pro'da ise bu değer 20.000MT/sn civarında olabileceği iddia ediliyor. Tabi farklı segmentlere hitap eden iki grafik işlemci arasındaki önemli farklardan biri de güç tüketim noktasında kendini hissettirecek. Zira RV770XT'nin 157 watt'lık ısıl güç tasarımına sahip olduğu belirtilirken daha düşük saat hızlarıyla gelen RV770 Pro'nun TDP değeri ise 114 watt olacak. Fiyat noktasında ise ortaya çıkan tablo daha önce gündeme gelen fiyat seviyesini malesef en azından şimdilik doğrulamıyor.

1GB GDDR5 bellek ile donatılacak RV770XT yani Radeon HD 4870'in pazara 349$'lık etiket fiyat üzerinden giriş yapacağı dökümanın gözler önüne serdiği noktalardan biri olurken, 512MB GDDR3 bellek ile donatılan RV770 Pro tabanlı Radeon HD 4850 için ise 249$'lık etiket fiyatı işaret ediliyor. Tabi 55nm üretim teknolojisini kullanan firma elindeki maliyet avantajını Radeon HD 3800 serisinde olduğu gibi kısa sürede fiyatlara yansıtarak indirime gidebilir ama bu noktada özellikle Nvidia'nın GeForce GTX 200 serisinin göstereceği performans ve sahip olacağı fiyat seviyesi oldukça etikili bir rol oynayacak. Son not olarak AMD-ATi'nin Radeon HD 4800 serisini Nvidia'nın GTX 200 lansmanından 2 gün önce yani 16 Haziran'da yapmayı planladığını da hatırlatalım.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim