Anlık Bildirim

ATi Radeon HD 4800 serisinin lansman detayları

Haziran ayının hemen başında Taipei, Tayvan'da gerçekleştirilecek olan Computex fuarı bu sene oldukça hareketli geçecek gibi görünüyor. Önde gelen pek çok donanım üretcisinin hazırladığı yeni nesil ürün ve çözümleri sergileyeceği fuara özellikle grafik endüstrisinin lider iki ismi Nvidia ile AMD-ATi darbe vurabilir. Yeni nesil grafik çözümleri üzerinde çalışan ATi ve Nvidia'nın RV770 ve GT200 gpu'larını kullanan ekran kartlarının statik örnekleri veya canlı demoları fuar boyunca katılımcıların beğenisine sunulabilir. AMD-ATi tarafından Haziran ayının ikinci yarısı itibariyle anons edilmesi beklenen RV770 tabanlı Radeon HD 4800 serisine yönelik olarak farklı detaylar su üstüne çıkmaya devam ediyor. İşin ilginç yanı gelen yeni haberler şimdiye kadar ortaya çıkan detayların tam tersini işaret ederek RV770 tabanlı grafik kartlarının GT200'den sonra? pazara sunulacağını işaret ediyor.

AMD-ATi'nin mevcut yol haritasına göre, Radeon HD 4800 serisi yeni grafik kartlarının yılın 25. haftası yani 15-22 Haziran arasında lanse edilmesi bekleniyor. R600'den yaklaşık bir yıl sonra kullanıma sunulacak olan HD 4800 serisinin lansman tarihi için endüstriyel kaynaklarda aynı dönemi işaret ederken bu noktada yaşanması olası sürpriz ise Nvidia'nın GT200'ü AMD-ATi'nin RV770'inden önce duyurması olabilir. Zira bilindiği üzere şimdiye kadar ortaya çıkan haberlerin ve yapılan yorumların önemli bir kısmı GT200'ün Temmuz ayı içerisinde anons edileceğinin altını çiziyordu. Tomshardware'in vurguladığı tarihten yola çıkrsak eğer Nvidia muhtemelen Computex'i takiben GT200'ü anons ederek kullanıma sunabilir. Fakat bu noktada GT200'ün lansman tarihi ile ilgili olarak Nvidia cephesinden sızdırılan detay yada yapılan herhangi bir resmi açıklama ise bulunmuyor.

AMD-ATi'nin HD 4800 serisi yeni nesil grafik kartları 3 farklı varyasyon ile anons edilecek ki bunlar HD 4850, 4870 ve 4870 X2 olacak. Ayrıca 4850 modelinin 256MB bellekli opsiyonel bir modeli de muhtemelen olacak fakat bu model büyük bir olasılık ile son kullanıcılardan öte sistem entegratörlerine sağlanacak gibi görünüyor. Makedon kod adı ile geliştirilen Radeon HD 4850'nin isimlendirilmesinde ATi'nin yazılım ve video grup yöneticisi olan Terry "Catalyst" Makedon veya Alexander Makedonski'den (Büyük İskender) esinlenilmiş te olabilir. 512MB GDDR3 bellek ile geleceği belirtilen Radeon HD 4850'nin yapılacak lansmana paralel olarak kullanıma sunulması bekleniyor. Gelen bilgilere göre AMD-ATi'nin iş ortakları önümüzdeki haftadan itibaren yeni kartlar için kutu hazırlıklarına başlayacaklar ki bu durum teknik özelliklerin artık kesinleştiğini gösteren önemli bir parametre olarak ta değerlendirilebilir.

55nm üretim teknolojisi ile hazırlanacak RV770 Pro gpu'sunu kullanması beklenen Radeon HD 4850 muhtemelen tek slot soğutmayla gelecek ve Crossfire X teknolojisini de destekleyebilecek. Yani kullanıcılar 790FX ve X48 gibi yonga setlerine ek olarak Intel'in Skulltrail platformunda çok kartlı Radeon HD 4850 kurulumu da gerçekleştirebilecekler. Ayrıca Radeon HD 4850'nin 6-pin'lik ek güç girişine gereksinim duyacağı da belirtilen detaylar arasında yer alıyor. ATi'nin HD 4870 ve 487 X2 modellerinin pazardaki yerlerini alması ise Temmuz ayını bulacak gibi görünüyor. Firmanın daha önce kullanıma sunduğu HD 3870 serisi gibi çift slot soğutucu ile gelecekler. Geçtiğimiz günlerde sizler paylaştığıomız haberimizde GDDR5 tipi bellekler için hacimli üretime hazır olduğunu belirttiğimiz Qiomonda tarafından hazırlanan bellek yongalarını kullanması kuvvetle muhtemel olan ATi, ilk etapta 512MB GDDR5 bellekli HD 4870 modelini duyuracak.

ATi'nin Trojan kod adıyla hazırlanan Radeon HD 4870 modeli üzeride maliyetlerden ötürü 512MB GDDR5 bellek kullanılacak fakat firma 1024MB GDDR5 bellek kullanmak isteyen partnerlerine de hayır demeyecek gibi görünüyor. Radeon HD 3870 X2'nin yerini alacak olan çift grafik işlemcili Radeon HD 4870 X2 modeli üzerinde ise 1024MB GDDR5 bellek yer alacağı bildiriliyor. HD 3870 X2 modelinde PCIe 1.1 destekli köprü yonga kullanarak haya taptığı belirtilen ATi muhtemelen aynı hatayı yeni model de tekrarlamayacak. Zaten hatırlanacağı üzere firma A12 revizyonlu RV670 gpu'su ile güncellemeyi planladığı ve daha sonra yeni kartların geliştirme çalışmalarına yoğunlaşabilmek adına iptal ettiği HD 3870 X2'nin ikinci jenerasyonunda PCIe 2.0 destekli köprü kullanmayı hedefliyordu. Tabi şu aşamada R700 olarak ta bilinen HD 4870 X2'de grafik işlemcilerin nasıl haberleşeceği konusu da netleşmiş değil.

Gelen bilgilere göre yeni kartları için ATi muhtemelen DirectX 10.1, PCIe 2.0 ve dinamik geometri hızlandırma özellikleri üzerinde duracak gibi görünüyor. Ayrıca oyunlar için "fizik hızlandırma yeteneği" de firmanın üzerinde duracağı önemli lansman materyallerinden biri olacak. Bu konuda ATi'nin izleyeceği yol biraz daha farklı olabilir. Zira Havok'u alan Intel ve AGEIA'yı bünyesine katan Nvidia'nın aksine firma profesyonel kullanıcılar için hazırladığı Firestream serisi ekran kartlarının GPUGPU alt yapısını masaüstüne aktarabileceği de iddia edilmiyor değil. HD 2000 serisi ile HDMI arabiriminin sektörde yaygınlaşmasına öncülük eden firma HD 4000 serisi ile birlikte HDMI 1.3 ve paralelinde 7.1 kanal ses desteğine geçiş yapacak gibi görünüyor ki bu önemli bir detay. Ayrıca yüksek tanımlı video hızlndırma için kullanılan Unified Video Decoder teknolojisi de 2. jenerasyon olarak karşımıza UVD2 olarak çıkacağından bahsedilmekte.

PowerPlay teknolojisi ile desteklenen HD 4800 serisi hazırlanırken AMD-ATi'nin güç tüketimine de ciddi önem verdiği habere yansıyan bir diğer önemli detay. 55nm üretim teknolojisi ile hazırlanan RV770 serisi referans tasarımda muhtemelen tek güç girişine sahip olacak HD 4850 ve HD 4870 modellerinin aksine çift grafik işlemcili HD 4870 X2 ise doğası gereği muhtemelen çift güç girişiyle gelecek gibi görünüyor. Öte yandan HD 4800 serisine yönelik olarak tek kart için 450, çift kartlı kurulum için ise 550 watt'lık güç kaynağının yeteceği bildiriliyor. Tabi daha önceki tecrbülerimizden de sabit olduğu üzere güç kaynağı gereksinimi kullanıcıya göre değişkenlik gösterebilir. Üreticiler genellikle optimal değerleri de göz önüne alırken kullanılacak güç kaynaklarının niteliği de bu noktada etkili olabiliyor. Şimdi isterseniz biraz da AMD-ATi'nin fiyatlandırma politikasından bahsedelim.

55nm üretim teknolojisinin verdiği maliyet avantajını arka arka gerçekleştirdiği fiyat indirimleri ile kullanıcılara yansıtan ve Nvidia'ya karşı agresif bir strateji takip eden firma benzer bir uygulamayı HD 4000 serisi için de gündeme getirebilir. Mevcut veriler ışığında 512MB GDDR3 bellekli HD 3850 modelinin yerini alacak olan 512MB ile gelecel HD 4850 modelinin 189$-219$'lık fiyat aralığından, HD 4870 modeli ise 249$-279$'lık etiket fiyatı üzerinden kullanıcılar ile buluşacak gibi görünüyor. Tabi bu fiyatlar muhtemelen üreticisine ve hazırlanan modellerin sahip olabileceği ekstra özelliklere göre de değişkenlik gösterebilecektir. Fakat bahsi geçen bu rakamlara göre AMD-ATi'nin tek grafik işlemcili en yüksek modeli olacak ve 512MB GDDR5 bellek ile gelecek olan HD 4870 çok büyük bir ihtimalle Nvidia'nın aynı segmentte yer alacak GT200 tabanlı modellerinden daha ucuz olacaklar. Tabi AMD, HD 4850 ve 4870 modelleri için 199$ ve 249$'lık fiyatlar üzerinden lansman gerçekleştirebilir.

Tabi hem AMD-ATi hemde Nvidia için asıl soru işareti olan temel noktalardan biri ise kartların pazara giriş yapacağı dönem olacak. Bilindiği üzere yaz dönemi okulların kapalı çalışanların önemli bir kısmının ise tatile çıkması sebebiyle donanım sektörü için yer yer durgun geçebiliyor ki bilindiği üzere firmalar genellikle yatırımlarını okula dönüş dönemi olarak bilinen Eylül ve sonrasına yönelik olarak planlamaktalar. Bu noktada her iki firmanın yeni nesil grafik kartlarıyla pazarda yaratacakları hareketlilik te merak konusu olmaya başladı bile. Tabi bir diğer merak konusu olan nokta ise Nvidia'nın 300$ altı için AMD-ATi'nin HD 4800 serisine yönelik hazırlayacağı modeller olacak. Fiyatlandırma olarak değerlendirdiğimizde muhtemelen 55nm üretim teknolojisi ile hazırlanan G92 tabanlı grafik kartlarını ay nı fiyat aralığına konumlandırması beklenen Nvidia'nın GT200 temelli grafik kartlarını hangi fiyat aralığına konumlandıracağı ve oluşacak fiyat farkını performans farkı ile destekleyip destelemeyeceğini ise bekleyip göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim