Anlık Bildirim

ATi'nin son bombası Radeon HD 3870 (HD 2950XT) ortaya çıktı

16 Kasım geliyor... Bilmeyenler için uzun süredir merakla beklenen hatta 2007 yılına damgasını vuracağı tahmin edilen oyun Crysis, yazının başında belirttiğimiz gibi 16 Kasım'da oyunseverler ile buluşmaya hazırlanıyor. Yeni oyunumuz geledursun AMD-ATi ve Nvidia bu sıcak gelişmeden nemalanmak adına yeni grafik çözümlerini Crysis öncesinde piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Nvidia tarafında gözler GeForce 8800GT'de. Açıkçası yaptığımız haberleri takip edenlerin GeForce 8800GT'nin artık neredeyse bilmedikleri bir detayı kalmadı. Zira hem görsel hemde spesifikasyon anlamında GeForce 8800GT'nin neredyse tüm detayları basına sızdı.

Peki ya AMD-ATi? Cephenin kırmızı yakasında yani ATi tarafında da hummalı bir çalışma sürmekte. 15 Kasım'da eski adıyla Radeon HD 2950 yeni adıylaysa Radeon HD 3700 ve 3800 olarak adlandırılacak 55nm üretim teknolojisi ile üretilen RV670 gpu'sunu esas alan ekran kartlarının tepe modeli olacak Radeon HD 3870 (Radeon HD 2950XT) modelinin hem görsel hemde teknik anlamda yeni detayları elimize ulaştı. Gelin şimdi hem görselin tadını çıkaralım hemde detaylara birlikte bakalım.

AMD-ATi'nin 55nm üretim teknolojisine sahip RV670 gpu'sunu esas alacak yeni serinin en iddialı modeli olacak Radeon HD 3870'ün piyasaya çıkmaya hazır versiyonun son hali de objektiflere yakalandı. Açıkçası 55nm üretim teknolojisinin de getirdiği termal avantaj ile firmanın yeni seri ekran kartlarının tek slot soğutma sistemine sahip olacağı düşünülüyorken anlaşılan çift slot ekran kartları hayatımızda olmaya devam edecekler gibi görünüyor.

AMD-ATi'nin gelecek yılın başında çıkması beklenen ve R600 mimarisinin son temisilcisi olacağına kesin gözüyle bakılan R680 öncesindeki en güçlü modellerinden biri olacak Radeon HD 3870, 320 adet stream yani genel işlem birimine sahip olacak. 800MHz'den daha yüksek gpu saat hızına sahip olması beklenen kartın muhtemel işlemci hızı 825MHz olacak. Tabi firmaların hazırladığı (örneğin Top Edition, Sonic vb...) gibi modellerde daha yüksek saat hızları ile de karşılabiliriz.

ATi Radeon HD 3870, GDDR4 bellek ile gelecek. 512MB GDDR4 belleğe sahip olması beklenen kartın bellek saat hızının ise 1.2GHz (efektif: 2.4GHz) olması bekleniyor. 256-bit bellek veri yoluna sahip olacak kart ayrıca PCIe 2.0 uyumluluğunu da yanında getirecek. Bilindiği gibi Intel'in X38 ve AMD'nin 790FX yonga setleri daha yüksek bant genişliği ve daha fazla güç sağlayan PCIe 2.0 spesifikasyonunu desteklemekteler. Tabi Radeon HD 3870'in sahip olduğu Crossfire desteğini de es geçmemek gerek.

AMD-ATi'nin 55nm üretim teknolojisine sahip başta RV670 olmak üzere RV620 ve RV635 ile rakip Nvidia'ya göre önde olduğu bir başka nokta ise DirectX 10.1 desteği. Evet henüz DirectX 10 platformuna kurulmuş oyun ve uygulamalar bile yaygınlaşmamışken DirectX 10.1 pek çok kimseye an itibariyle pek birşey ifade etmeyebilir ama geleceğe yatırım yapmak isteyen "bütçesi kısmen dar" kullanıcılar için tercih sebebi olabilir. Zira Microsoft, Vista SP1 ile birlikte DirectX 10.1'i de kullanıma sunmaya hazırlanıyor.

ATi'nin son bombası Radeon HD 3870 (HD 2950XT) ortaya çıktı

AMD-ATi'nin muhtemel isim değişikliği senaryosu

AMD-ATi'nin yeni göz bebeği Radeon HD 3870'in bir diğer önemli avantajı da UVD yani Unified Video Decoder yeteneği olacak. Daha önce giriş ve orta segment çözümlerinde kullanılan bu teknoloji Radeon HD 3870 ile üst modellerde de yaygınlaşmaya başlıyor. Başta Blu Ray ve HD DVD olmak üzere yüksek çözünürlüklü videolara donanımsal hızlandırma sağlayan bu teknoloji ile AMD-ATi rakibi Nvidia'ya DirectX 10.1'den sonra ikinci çalımı da atmaya çalışacak. Bu noktada video hızlandırma teknolojisinin giderek önem kazandığı da dikkatlerden kaçmıyor.

Haberimizin sonunda Radeon HD 3870'in bağlantı yeteneklerine de bir göz atalım. Radeon HD 2000 serisi ekran kartları ile HDMI teknolojisinin endüsti içinde hızlı bir şekilde yaygınlaşmasını sağlayan AMD-ATi, bu hamlesini yeni ekran kartlarında da sürdürecek. Çift DVI ve bir adet HDTV destekli tv çıkışına sahip olan Radeon HD 3870'in kutu içeriğine DVI-HDMI dönüştürücü adaptör de dahil edilecek. Bu sayede yüksek performansının yanı sıra UVD ve HDMI yeteneği ile HD 3870 çoklu ortam dünyasına da hızlı bir giriş yapmış olacak.

AMD-ATi, 55nm üretim teknolojisine sahip RV670 temelli ekran kartlarını 15 Kasım'da anons edecek. Kartların yada model bazlı düşündüğümüzde hangi modellerin ilk olarak piyasaya sürüleceği henüz netlik kazanmış değil ama firma yıl sonuna kadar 55nm üretim teknolojisine sahip tüm çözümlerini piyasaya sürmeyi arzuluyor. Fiyatlar konusunda da şu an için elimzde çok somut veriler bulunmuyor. Yılın ilk yarısında sessiz kalan AMD-ATi, bu kez Nvidia'yı köşeye sıkıştırmaya kararlı gibi. Şu an için sadece GeForce 8800GT'nin bahsi geçerken Nvidia süpriz yapacak mı hep birlikte göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim