Anlık Bildirim

Beygir gücü arttırılmış yeni Ferrari

Dün yapılan Macaristan yarışı, geçen seneki buhran dönemini bir kenara bırakırsak eğer, Ferrari'nin Formula 1'in hala en hızlı takımı olduğunu bize gösterdi. Bunu dün bitmiş lastiklerine rağmen " start-finish " düzlüğünde McLaren takımından Pedro Dela Rosa'nın Schumi'yi geçememesinden de anlayabiliriz. İşte bu Ferrari, sponsorları olan Acer ve AMD ile işbirliğine giderek geçtiğimiz yıllar içinde Ferrari serisi diz üstü bilgisayarları üretmeye başladılar. Acer Ferrari serisi diz üstü bilgisayarları Asus'un yeni çıkardığı Lamborghini VX1'e karşı " Pole pozisyonu" kaptırınca firma harekete geçerek diz üstü bilgisayarların motor ve şanzımanında bazı modifikasyonlar yaptı.

Acer'ın Ferrari serisi dizüstü bilgisayar ailesine kattığı son üyesi; Ferrari 5000.Yeni modeldeki en önemli gelişme, AMD'nin dizüstü piyasası için ürettiği en yeni ve güçlü işlemcisi olan Turion X2-60'a ( 2 Ghz ve çekirdek başına 512k ön bellek ) sahip olması. Bu işlemci'nin en önemli özelliği çift çekirdek ve 64-Bit desteğini beraber getiren ilk işlemclerden biri olması. Piyasada Intel'in çift çekirdekli işlemci ailesi olan Core Duo'lar var ama 64-Bit desteğinden yoksunlar. Intel bu ayın sonuna doğru piyasaya süreceği T7xxx işlemcileri ile diz üstü bilgisayarlar için 64-Bit desteğini sunacak. Turion64 X2 işlemcileri bir önceki neslin aksine S1 soketine takılıyorlar. Bilindiği gibi daha önceki Turion işlemciler soket 754'ü kullanıyorlardı. Ferrari 5000 üzerinde kullanılan Turion64 X2-60 işlemcisinin getirdiği bir avantaj da düşük güç tüketimi. Turion64 X2-60 çalışmak için sadece 35 watt'a ihtiyaç duymakta. Ayrıca Turion64 X2 işlemciler ile birlikte DDR2-667MHz' kadar DDR2 bellek desteği de gelmeye başladı. Bu sayede bant genişliği de oldukça artarak yeni nesil HyperTransport ile birlikte 10.7Gb/s'ye kadar çıkıyor. Yapılan bazı testlerde Core Duo T2500'ü geçebilen Turion 64 X2-60 genel ortalamada Core Duo T2500'den sadece %10 kadar daha yavaş. Ayrıca Acer, Ferrari 5000 üzerindeki 2Gb DDR2-667 MHz bellek kullanmayı tercih etmiş. 2x1Gb çift kanal olarak çalışan bellekler dizüstü bilgisayarın ismine yakışır bir performans sergilemekteler.

Beygir gücü arttırılmış yeni Ferrari

Acer, Ferrari serisinin üzerinde Ati'nin Xpress 1150 yonga setini taşıyan anakart kullanılmış. Xpress 1150'nin bir önceki versiyonu olan Xpress 1100'ün bile tek çekirdekli Turion'lar için kullanılan Xpress 200M'den yaklaşık %35 daha hızlı olduğunu düşünürsek Xpress 1150'nin oldukça iyi bir performansa sahip olduğunu söyleyebiliriz. Anakart üzerinde her ne kadar entegre grafik çekirdeği bulunsa da bu tür bir dizüstü bilgisayar için beklentiler göz önüne alınarak ayrı bir erkan kartı da sisteme eklenmiş. Acer, Ferrari 5000 üzerinde ekran kartı tercihini Ati'nin Mobility X1600 çözümünden yana kullanmış. Ekran kartının üzerinde bulunan 256MB belleğin yanı sıra Ati'nin Hyper Memory teknolojisi sayesinde yoğun grafik performansı gerektiren uygulamalarda sistem belleği üzerinden 256MB bellek daha ekran kartının kullanımına atayabiliyorsunuz. Ayrıca Ati Mobility X1600'ün çekirdek hızı 500 bellek hızı ise 980MHz.

Acer Ferrari 5000 üzerinde HDCP uyumlu HDMI çıkışı da bulunmakta. Bu sayede HDTV'ye bağlayıp yüksek tanımlı film ve videoları izleyebilirsiniz. Acer'ın daha önceki Ferrari modellerinde HDMI desteği DVI-HDMI dönüştürücüsü ile sağlanırken Ferrari 5000'de bu değiştirlimiş. Ürün üzerinde yer alanHDMI çıkışını DVI olarak kullanmak istediğinizde HDMI-DVI dönüştürücüsü kullanmanız gerekecek. Ama Acer kutu içeriğine bir adet HDMI - DVI dönüştürücü kabloyu da eklemeyi ihmal etmemiş. Ayrıca analog cihazlara bağlantı için s-video çıkışı da unutulmamış. 15.4 inç boyutlarında 1680x1050 çöünürlüğe sahip parlak ekran, kapalı mekanlarda oldukça iyi sonuçlar verebilerken güneş ışığına maruz kalındığında ekanın başarım oranı düşüyor.

Ferrari F1 takımı'nın en büyük yardımcılarından biri Acer'ın Ferrari serisi diz üstü bilgisayarları. Resmi büyütmek için üstüne tıklayabilirsiniz.

Acer, Ferrari 5000'nin üzerinde optik sürücü olarak HD-DVD sunmaka. Bu sayede DVD'den daha kaliteli olan ve yavaş yavaş yagınlaşmaya başlayan HD-DVD bu ürün ile birlikte kullnaılabilecek. Ayrıca HD-DVD slot değil tray tipte. Depolama birimi olarak 160Gb SATA hard disk kullanılmakta ki birçok uygulama için 160Gb'lık kapasite oldukça yeteli bir miktar. Ferrari 5000'nin üzerinde çoklu format desteği veren kart okuyucu da bulunmakta. Bu sayede MMC, SD, xD, MemoryStick ve MemoryStick Pro kartlarınızı kullanabiliyorsunuz.

Acer Ferrari 5000 üzerinde yer alan ExpressCard 34 slotu ile birlikte 3G kartlarınızı ürün ile kullanabilmeniz mümkün. 2 sağ 2 de solda olmak üzere toplan 4 adet USB 2.0 ve 1 adet firewire portu dizüstü bilgisayarın üzerinde yer alan bağlantı noktalarından. Dikkat çekici özelliklerinden biri de kablosuz ağ başdaştırıcısı ile daha uzak bir mesafeden çalışmanız sağlayabilen 802.11a/b/g protokollerine destek veren Wi-Fi kartına sahip olması. Yine Acer Ferrari 5000 ile EDR ( Enhanced Data Rate ) desteğine sahip Bluetooth 2.0 desteğide geliyor ki bu sayede daha hızlı bir şekilde veri transferi yapabilmek mümkün kılınıyor. Yine bu dizüstü bilgisayar ile birlikte VoIP bluetooth telefonda gelmekte. Ürün'ün diğer özelliklerine baktığımızda yüksek tanımlı ses özelliği, kızıl ötesi bağlantı desteği, gigabit ethernet ve 1.3 Megapixel'lik Orbicam kamera dikkat çeken özellikler arasında. Ayrıca Acer Ferrari 5000'nin toplam ağırlığı 2,98 kg.

test sonuçları reghardware.com sitesine aittir.

Turion64 X2-60 ile yapılan prototip testlerinde batarya kullanım süresi ortalama 100 dakika iken Acer Ferrari ile bu tam iki katına çıkıyor ve 200 dakikaya kadar ulaşıyor. DVD oynatımında ise ortalama süre 160 dakika civarında. Yani Acer Ferrari 5000 ile 90 daikakalık neredeyse iki filmi izleyebilmek mümkün. MobileMark testinde AMD Turion64 X2-60 her ne kadar Core Duo yada Core 2 Duo işlemcilerin perofrmansından bir nebze geri kalsa bile hem AMD'nin Turion64 X2 işlemcilerini göz önüne aldığımızda hemde genel performans açısından değerlendirdİğimizde MobileMark 2005 testi için kabul edilebilir bir performans gösteriyor.

test sonuçları reghardware.com sitesine aittir.

Performans testlerine baktığımız zaman Acer Ferrari 5000'nin performansının tatminkar olduğunu görebiliyoruz. Özellikle oyun testlerinde1024x768 çözünürlükte elde edilen FPS değerleri birçok oyunu oldukça akıcı oynatabilecek seviyede. Bu noktada unutulmaması gereken, ürünün fiyatı yüsek olsa bile Acer Ferrari 5000 oyunlar için tasarlanan özel dizüstü bilgisayarlardan biri değil. Bu yüzden oyun performansı yeterli diyebiliriz. Yapılan PCMark 2005 testlerinde elde edilen sonuçlarda kabul edilebilir seviyelerde. Test sonuçlarında olmusuzluk yaratan noktayı ise hard disk oluşturuyor diyebiliriz. 5400 rpm'lik hard disk yerine 7200 rpm'e sahip bir hard disk tercih edilebilirdi.

Acer Ferrari 5000 ile rakibi Asus Lamborghini VX1'i karşılaştırmak oldukça zor. Acer, Ferrari 5000'ini Asus'un Lamborghini VX1'ine neredeyse birebir cevap verebilmek için üretmiş diyebiliriz. Bazı temel farklılılar dışında diğer birçok özellik benzer durumda. İşlemci olarak Core Duo T2500 kullanan Asus Lamborghini VX1, AMD Turion64 X2-60 kullanan Acer Ferrari 5000'nin bir adım önünde olsa bile Acer bu açığı grafik kartı ile kapatmaya çalışmış. Ati Mobility X1600 ile, Lamborghini VX1'deki GeForce Go 7400TC'den çok daha iyi bir performansa sahip. Bu farklılıklar dışında kullanılan bellek miktarından hard disk boyutuna kadar birçok özellik benzer durumda.

Acer Ferrari 5000, şimdiye kadar üretilen en iyi Ferrari serisi dizüstü bilgisayar olma durumunda. Sınırlı sayıda üretilecek olan, üzerinde Ferrari'nin Formula 1 araçlarında kullandığı karbon fiberden imal edilen parçalar ve yine Ferrari'nin Formula 1 araçlarında kullandığı boyaya sahip olan bu ürüne sahip olmak için yaklaşık 2,999$'ı gözden çıkarmak gerekiyor ki en büyük rakibi Asus Lamborghini VX1 3,499$'a satılıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim