Anlık Bildirim

Cebit 2008: Abit ve Albatron'un X48 yonga setli anakartları hazır

"X38 varken bu kadar erken olur mu, çıktı, çıkıyor, çıkacak, Asus mu erteletti..." gibi söylemler ve tartışmalar Intel cephesine ne kadar etki etti bilinmez ama Aralık ayında çıkması beklenen veya planlanan X48 yonga setinin lansmanı bu aya kadar sarktı. Kısa süre içerisinde resmi lansmanı yapılacak olan yeni yonga setine yönelik olarak pek çok anakart üreticisi hazırlıklarını tamamlamış durumda. Cebit 2008 ile birlikte X48 yonga setli anakartlarını katılımcıların beğenisine sunma şansı yakalayan üreticiler arasında Abit ve Albatron da vardı. İsterseniz iki firmanın X48 temelli yeni anakartlarını yakından tanıyalım.
Abit IX48-MAX Universal grubunun çatısı altına girdikten sonra finansal olarak rahatlayan ve yeniden iddia anakartlar üretmek üzere düğmeye basan Abit'in X48 temelli yeni anakartı IX48-MAX da firmanın iddiasını yansıtan en yeni modellerden biri konumunda. X48+ICH9R yonga seti paketini kullanan anakart Intel'in LGA 775 formunda olan ve masaüstü için hazırlanan 65nm ve 45nm üretim teknolojisine sahip güncel işlemciler ile uyumlu olarak çalışabilmekte. Zaten elimize ulaşan yeni bilgilere göre X48 sektör devi Intel'in Nehalem mimarisine geçiş öncesinde kullanıma sunduğu yüksek performans odaklı son yonga seti olacak. Siyah PCB ile gelen, katı kapasitörleri ve dihjital PWM'leriyle dikkat çeken anakart rakip firmaların hazırladığı muadil modellerin aksine ısı iletim teknolojisine dayanan pasif soğutma çözümü kullanmıyor. Abit, kuzey köprüsünüfanlı aktif soğutma ile güney köprüsü ve güç modüllerini ise Bakır tabanlı pasif soğutma ile desteklemeyi yuygun görmüş. 4 adet DIMM slotu bulunan ve 8GB'a kadar 1600MHz DDR3 bellek desteği sunan anakart üzerinde 3 adet PCIe X16 slotu bulunuyor ve PCIe 2.0 standardı destekleniyor. ATi'nin Crossfire teknolojisini destekleyen anakart ile 16X+16X formunda çift ekran kartı kullanabilmek mümkün. 3 adet PCIe X16 slotu ile birlikte 2 adet te PCI slotuna sahip olan IX48-MAX üzerinde debug led de yer almakta. Yüksek tanımlı ses, çok sayıda SATA ve USB konnektörü ve gigabit ethernet gibi özellikleri ile donatılan anakart Abit'in hız aşırtma konusunda iddia sahip olduğu BIOS özelliklerini de üzerinde barındırıyor. Anakartın kesinleşen çıkış tarihi ve fiyatı hakkında henüz çok net bir bilgi bulunmuyor.
Albatron PX48 Ülkemiz son kullanıcıların önemli bir kısmı tarafından açıkçası pek tanınmayan Albatron son dönemde daha çok ekran kartları ile gündeme geliyor. Yeni nesil anakartları ile iddasını yeniden ortaya koyma peşinde olan firmanın X48 yonga setli yeni anakartı PX48 de Cebit 2008 bileti kazanan şanslı donanımlardan biriydi. Firmanın yeni anakartı X48 gibi segmentinde iddialı, iddialı olmasının yanında 70$'lık maliyetiyle son derece de pahalıyken Albatron bu yonga setini kullanan anakartında tercihini belki maliyetleri de göz önüne alarak daha sade bir tasarımdan yana kullanmış. Firmanın yeni anakartı ısı iletim teknolojisini kullanmıyor ama tamamiyle pasif bir soğutma ile geliyor. 4 adet DDR3 DIMM slotu bulunan anakart ile 1600MHz'e kadar bellek kullanabilmek mümkün. 65nm'nin yanı sıra 45nm üretim teknolojisine sahip çift ve dört çekirdekli Penryn işlemcilerine de tam destek veren Albatron PX48 özellikle DIMM slotları ve SATA portlarındaki renk tercihi ile DFI'ı da hatırlatmıyor değil. Katı kapasitör zengini olan Mavi PCB'li anakart üzerinde iki adet PCIe 2.0 uyumlu X16 slotu yer alıyor ve Crossfire teknolojisine tam destek sunuluyor. PCIe X16 slotlarına ek olarak bir adet PCIe X4 ve 3x PCI slotu bulunan PX48 üzerinde ayrıca Abit'te de olduğu gibi Debug LED de yer alıyor. Gigabit ethernet ve 8 kanal yüksek tanımlı ses özellikleri gibi detayları da özellikler listesinde yer alan X48+ICH9R yonga setli Albatron PX48'in fiyatı henüz açıklanmış değil. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim