Anlık Bildirim

Cell işlemcisi 6GHz'i, Intel'in 80 çekirdekli işlemcisi ise 4GHz'i hedefliyor, X1950GT yolda

Cell İşlemcileri İçin Yeni Hedef 6GHz

Bilindiği gibi işlemci tarafında uzun bir süredir rekabet iki dev üretici AMD ile Intel arasında yaşanıyor. Geçtiğimiz dönem içinde Via, Cyrix vb.. bazı firmalar da rekabete dahil olmak istemiş fakat yapılan gerek kurumsal yanlışlıklar gerekse de ortaya çıkan ürünlerin başarısızlıkları tabii bunlara ek olarak ta pazarda kontrolü ele geçirmiş üreticilerin baskın gücü sebebiyle tutunamayıp kepenkleri indirmek yada çözüm alternatifleri ile farklı alanlara kaymak zorunda kalmışlardı. Özellikle son dönemde AMD ve Intel'in işlemcileri dışında onlar kadar olmasa bile yüksek sesle konuşulan bir diğer işlemci alternatifi ise temelleri IBM'e dayanan ve Sony ile Toshiba'nın da ekibe katılımı ile gelişimine hız verilen Cell işlemcisi. X86 tabanlı olmayan ve oyun konsolları ile IBM'in firmaya özgü bazı projeleri için tasarlanan bu işlemcilerin gücüne dair çok farklı söylentiler yer almakta. Bunların gerçekçiliği yada ne kadarının bu işlemciler tarafından gerçekleştirebildiği bir yana ama bu işlemcinin güç verdiği PS3'deki güçlü hesaplama yeteneğini gören Sony, PS3'ün medya işlemlerinde kullanılacak 2,500$'lık özel bir versiyonunu geliştirmeye başladığına dair haberler gün yüzüne çıkmaya başladı bile.

STI'nin çalışmaları altında gelişimine devam eden Cell işlemcileri için gelen son haberlere göre işlemcinin 65nm üretim teknolojisine geçilmes ile birlikte 6GHz'lik saat hızını göreceği ifade ediliyor. İşlemcinin 6GHz'de tüketmesi planlanan güç tüketimi ise gelen rakamlara göre sadece 1.3 volt civarında. Yine işlemcinin bu kadar yüksek hızda özellikle SRAM stabilitesini koruyabilmek ve genel performansı artışından doğan ihtiyacı karşılayabilmek için iki adet güç kayanğı kullanacağı fakat işlemcinin kullanacağı toplam güç tüketiminin düşürüleceği ifade ediliyor. Şu an Sony'nin PlayStation 3 oyun konsolunda kullanılan Cell işlemciler 90nm üretim teknolojisi ile üretilmekte ve 3.2GHz'lik saat hızında çalışmakta. Her ne kadar 6GHz'lik hedef için kısa vadede olmasının zor olacağı ile ilgili açıklamalar yapılsa bile IBM'in PowerPC mimarisini baz alan işlemcileri için bile uzun bir süredir 5 GHz'i görebilme potansiyeline dair yaptığı açıklamaları dikkate aldığımızda, 65nm üretim sürecine geçirilen işlemcinin neler yapacağını hep birlikte göreceğiz. İşlemcinin Şubat ayında San Francisco'da yapilacak ISSCC konferansinda tanıtılması bekleniyor.

Intel 80 Çekirdekli İşlemcisinin Hızını 4GHz'e Çıkarıyor

Cell işlemcisi 6GHz'i, Intel'in 80 çekirdekli işlemcisi ise 4GHz'i hedefliyor, X1950GT yolda

Intel'in yılda iki kere yaptığı geliştiriciler toplantısının sonuncusunda geleceğe yönelik yaptığı açıklamalarda, özellikle işlemcilere yönelik altı çizilen iki önemli nokta vardı. Bunlardan biri 2007 yılında geçilmesi kuvvetle muhtemel olan 45nm üretim süreci bir diğer ise dünyanın ilk proglamlanabilir TeraFLOP işlemcisi olacak 80 çekirdekli araştırma prototipine yönelik plan ve detaylardı. Şu sıralar özellikle firmanın 80 çekirdekli işlemcilerine yönelik daha yeni bilgiler gelmeye başladı. Özellikle çok çekirdekli işlemci yapıları konusunda AMD ve Intel'in yol ayrımında olduğunu, AMD'nin Intel'e nazaran belki daha az çekirdekle ama spesifik operasyonlar için özelleştirilmiş çekirdeklere sahip işlemciler ile yola devam edeceğine dair çıkan haberleri sizinle daha önce paylaşmıştık. Intel ise çok çekirdekli yapısında çekirdek sayısını giderek arttırma peşinde. Tabii şu an çift çekirdekli işlemcilerin bile pratikte pek kullanılamadığını düşündüğümüzde 80 çekirdek birçok kişi pek birşey ifade etmeyebilir ama zaten bu işlemcinin deneysel amaçlı olduğu ve X86 tabanlı olmayacağını belirtelim.

Firmanın 80 çekirdekli işlemcisi konusunda gelen bilgilere göre geliştiriciler forumunda yapılan konusmalarda Intel, 80 çekirdekli işlemcinin saat hızının 3.1GHz olacağını ifade etmişti. Son gelen bilgiere göre ise 80 çekirdekli işlemcilerin saat hızları için yeni plan 4GHz'e yönelik. Buna paralel olarak artan işlem gücü sonucunda ilk açıklanan bilgilerde yer alan 1 TFlop'luk (saniyede 1 trilyon kayar nokta işlemi) değerde 1.28 TFlop'a çıkmış durumda. 20MB SRAM ile birlikte gelecek 80 çekirekli işlemcinin sahip olacağı çekirdek sayısı ve 100 milyon transistör-die gibi göz kamaştıran değerlere rağmen toplam güç tüketiminin 1 TFlop'luk değer için 98 watt olarak hedeflendiğinin de altıın çizelim.

AMD'den X1950GT Geliyor

AMD(ATi) 80nm üretim teknolojisi ile üretilen grafik işlemcisi RV570 temelli X1950 Pro ekran kartının rakibi Nvidia'nın 7900GS modeline karşı kazandığı sağlam konumun nimetlerinden faydalanma yolunda yeni bir adım daha atıyor. Daha önce projenin rafa kaldırıldığına dair çıkan haberlere rağmen AMD'nin sadece firma için stratejik önemi olan partnerlere yönelik olarak X1950GT'yi hazırlyacağı belirtiliyor. X1950 Pro ile başarı kazanan firmanın X1950 Pro'yu limtli hazırlamasında gösterilen bir diğer önemli etken ise firmanın stoklarında hala çok fazla sayıda X1900GT'nin olması gösteriliyor.

Cell işlemcisi 6GHz'i, Intel'in 80 çekirdekli işlemcisi ise 4GHz'i hedefliyor, X1950GT yolda

RV570LE grafik işlemcisine sahip olacak X1950GT'nin aslında temel özellikleri X1950 Pro ile hemen hemen aynı gibi. X1950GT'nin üzerinde 12 Pixel Shader Pipeline, 36 Shader işlemcisi (ALU), 8 Vertex motoru 12 ROP ünitesi, ve firmanın yeni nesil CrossFire desteğinin X1950GT ile bilikte gelmesi bekleniyor. X1950GT'yi X1950 Pro'dan ayıran en önemli fark ise saat hızları. X1950 Pro'da yer alan 575MHz'lik çekirdek saat hızı X1950GT'de 500MHz'e, yine X1950 Pro'da yer alan 1.38GHz'lik bellek hızı ise 1.2GHz'e düşürülmüş durumda. Yine buna ek olarak X1950 Pro'da kullanılan çeşitli video bağlantı alternatifleri sunan Rage Theater yongasının da X1950GT'de yer almayacağı belirtiliyor. Kartın büyük bir ihtimalle Şubat ayı içinde üretime geçmesi bekleniyor.

Yine AMD'nin daha önceki planları arasında yer alan RV560 grafik çekirdeğinin daha ekonomik modeli olacak RV560LE grafik çekirdeğini temel alan 8 Pixel Shader Pipeline, 24 Shader işlemcisi (ALU), 5 Vertex motoru, ve 8 ROP ünitesine sahip olan, ayrıca 400MHz çekirdek hızı ve 800MHz'de çalışan DDR2 bellek ile geleceği söylenen yeni bir modelin de şuan için ertelendiği yada iptal edildiğine dair haberler gelmekte.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim