Anlık Bildirim

Centrino 2 tabanlı dizüstü bilgisayarlar göründü; Daha hızlı ve daha kullanışlı modeller yolda

Dizüstü bilgisayar dünyasında önümüzdeki aylar önemli bazı gelişmelere gebe olacak gibi görünüyor. AMD henüz detaylarını resmi olarak açıklamadığı Puma kod adlı yeni dizüstü bilgisayar platformunu Mayıs ayı içerisinde kullanıma sunmayı planlarken ağırlıklı pazar payı ile sektörü yönlendiren Intel ise yıllar önce kullanıma sunduğu ve dönem dönem yaptığı güncellemeler ile günümüze kadar kadar başarı ile taşıdığı Centrino platformunu bazı radikal değişiklikler ile Centrino 2 adı altında yenileyecek. Firmanın muhtemelen Haziran ayında Tayvan'da gerçekleştirilecek olan Computex fuarında resmi olarak duyurması beklenilen Montevina kod adlı Centrino 2 platformunu kullanan dizüsüt bilgisayarlar gün ışığına çıkmaya başladı.

İsterseniz önce Centrino 2 platformunun bizlere sunacağı temel yenilikler neler olacak birlikte bir göz atalım. Intel'in yeni platform ile birlikte devreye sokacağı yeniliklerin başında yüksek performanslı ve düşük güç tüketimli yeni mobil işlemciler geliyor. Firma Ocak ayı ile birlikte Santa Rosa Refresh kod adlı güncel Centrino platformu üzerinde 45nm üretim teknolojisi ile hazırladığı T9000 serisi yeni mobil işlemcilerini kullanıma sunmaya başlamıştı. Nanometrik anlamda gelişen mobil işlemciler üretim safhasında kullanılan yeni tekniklerin de etkisi ile mobil arenada oldukça önemli olan güç tüketim değerleri açısından çok daha iddialı bir kimliğe bürünmüşlerdi. Firma ilk adımını Ocak ayında attığı 45nm mobil işlemcilerine yönelik olarak ikinci ve çok daha iddialı olan hamleyi ise Centrino 2 ile birlikte gerçekleştirecek.

Intel'in yeni mobil işlemcilerinde çekirdek sayısı ve saat hızı artarken ısıl güç tasarımı (TDP) ise düşecek. Centrino 2 platformu için hazırladığı standart mobil işlemcilerinde TDP seviyesini 25 watt'a kadar çeken Intel, "dizüstü bilgisayarlarda" kullanılmak üzere hazırlanan sektörün ilk dört çekirdekli mobil işlemcisi Core 2 Extreme QX9300'ü de önümüzdeki aylarda yeni mobil platformunda kullanılmak üzere duyuracak. 2.53GHz'de çalışan ve 12MB L2 bellek ile gelen QX9300, 45 watt'lık TDP değeri ile de "Desktop Replacement" serisi dahilinde hazırlanan performans odaklı dizüstü bilgisayarları rahatlacak gibi görünüyor. Çünkü bu segmentte yer alan sistemlerin önemli bir kısmında tercih edilen donanımlara paralel olarak pil ömrü ciddi derecede azalabiliyordu.

Centrino 2 tabanlı dizüstü bilgisayarlar göründü; Daha hızlı ve daha kullanışlı modeller yolda

1066MHz FSB'ye sahip olacak yeni mobil işlemcilerinin yanı sıra Intel, Cantiga kod adlı yeni mobil yonga setini de Centrino 2 ile birlikte kullanıma sunuyor. Tabi yonga setleri ile birlikte firma dahili grafik işlemcilerini de yeniliyor. Yapısal anlamda son derece güçlü olan Centrino platformunun en zayıf halkası olarak genellikle entegre grafik işlemcilerin (GMA 9xx ve GMA X3000 serisi) zaman zaman yetersiz kalabildiği iddia edilen performans seviyesi gösteriliyordu. Bu noktada durumu gözden geçiren Intel, rakip AMD'nin grafik özellikleri gelişmiş 780G çipsetinin mobil varyasyonu olan RS780M'i Puma platformunda kullanacak olmasının da etkisi ile GM45 ve GM47 kod adlı yeni IGP'lerini Centrino 2 platformuna dahil etti. Intel'den yapılan açıklamalar GM45 ve GM47'nin hem 3D performansı hemde video yetenekleri açısından bir önceki seriye göre oldukça kabiliyetli olduğunu işaret ediyor.

Elimize ulaşan bilgilere göre firmanın yeni IGP'leri kullanılmakta olan GMA X3000 serisine göre 3D uygulamalarında 2 kata takın performas artışı sağlayacak. Ayrıca yeni nesil Clear Video tekolojisi sayesinde yüksek tanımlı videolar (Blu Ray ve HD DVD) için donanımsal hızlandırma da sağlanabilecek. Bu noktada yeni grafik işlemcilerin kullanılacağı, işlemcisi nipseten düşük güçlü dizüstü bilgisayarlarda da HD video oynatımında bir sıkıntı olmayacağı belirtiliyor. Artan performansın ve video yeteneklerinin yanı sıra entegre grafik işlemciler HDMI ve DisplayPort gibi güncel görüntü arayüzlerini de destekleyebileyecekler ki bu sayede Centrino 2 tabanlı dizüsütü bilgisayarların başta HDTV'ler olmak üzere yeni nesil televizyon ve monitörler ile sıkıntı olmaksızın kullanılabilecekleri bildiriliyor.

Centrino 2 tabanlı dizüstü bilgisayarlar göründü; Daha hızlı ve daha kullanışlı modeller yolda

Yüksek performanslı ve düşük güç tüketimli işlemciler ve geliştirilen grafik alt yapsının yanı sıra Centrino 2 platformunun bir diğer önemli halkası da kablosuz iletişim teknolojilerinde karşımıza çıkacak. Centrino 2 tabanlı dizüstü bilgisayarda 450MB/sn veri aktarım hızına olanak tanıyabilen .11n WiFi teknolojisi standart hale gelirken Echo Peak kod adlı yeni ağ kartı ile uzun süredir merakla beklenen WiMax teknolojisi de kullanıcılar ile buluşmaya başlayacak. Tabi WiMax teknolojisi muhtemelen üreticilerin insiyatifine bırakalacak ve destek veren dizüstü bilgisayarlar, kullanılması gereken yeni ağ kartından ötürü ekstra maliyetle kullanıma sunulacak gibi görünüyor. Bu noktada WiMax'ın çok daha geniş bir alanda etkili olduğunu ve WiFi'a göre çok daha yüksek veri aktarım hızlarına olanak tanıdığını da hatırlatalım.

Centrino 2 platformu ile değinmemiz gereken noktalardan biri de yenilenen bellek desteği. Intel'in 3 serisi yonga seti ailesi ile birlikte yaklaşık 1 yıldır masaüstü platformunda destek verdiği DDR3 bellekler Montevina kod adlı yeni platform ile dizüstü bilgisayarlarda da kullanılmaya başlıyor. 1.8v çalışma gerilimine sahip olan DDR2'lerin aksine 1.5v'lik gerilim ile daha düşük güç tüketimine sahip olan DDR3 bellekler ayrıca çok daha yüksek saat hızlarına ulaşabiliyorlar. Her ne kadar zamanlamalar açısından DDR3 belleklerin handikapa sahip olduğu ifade ediliyor olsa da bu durumun dizüstü bilgisayar arenasını masaüstünde olduğu kadar etkilemeyeceği düşünülüyor. DDR3 bellekler ile birlikte Robson teknolojisinin ikinici jenarasyonu da devreye girecek.

Centrino 2 tabanlı dizüstü bilgisayarlar göründü; Daha hızlı ve daha kullanışlı modeller yolda

Apple'ın MacBook Air modeli ile birlikte form faktörü küçültülmüş mobil işlemciler de hazırlamaya başlayan Intel, Centrino 2 platformuna yönelik olarak ultra-kompak sistemler için paket boyutu %58 azaltılmış SFF odaklı işlemci+yonga seti kombinasyonlarını da hazırlayacak. Kısacaası yeni platformu ile Intel, daha kompak sistemlerin hazırlanmasına olanak tanırken yüksek performans, düşük güç tüketimi-uzun pil ömrü ve geliştirilmiş iletişim teknolojilerini kullanıcıların emrine sunmaya hazırlanıyor. Resmi duyurusunun Haziran ayında yapılacağı belirtilen yeni mobil platform ile ilgili olarak bazı sistem üreticileri modellerini duyurmaya başladılar. Hızlı davranan firmalardan biri de Cizmo oldu ve firma resmi sitesi üzerinde Centrino 2 tabanlı yeni dizüstü bilgisayarını tanıttı.

Centrino 2 tabanlı dizüstü bilgisayarlar göründü; Daha hızlı ve daha kullanışlı modeller yolda

Cizmo, Centrino 2 tabanlı yeni dizüstü bilgisayarı CX15'i duyurup ön siparişlerini almaya başlarken sistemin resmi satışına ise 13 Haziran'da başlayacağını belirtiyor. Bu noktada bahsi geçen tarihin "Intel'in 3 Haziran'da başlayacak olan Computex fuarında Centrino 2 platformunu resmi olarak duyuracak" haberlerini doğrular nitelikte olduğunu da belirtmekte yarar var. Cizmo CX15 üzerinde tercihe bağlı olarak P8400 (2,26 GHz, 3MB L2, 25W), P8600 (2,4 GHz, 3MB L2, 25W), P9400 (2,53 GHz, 6MB L2, 35W) işlemcilerinden herhangi biri kullanılabiliyor. 2GB, 3GB ve 4GB'lık DDR3 bellek alternatifleri ile kullanıma sunulacak olan CX15'in grafik alt yapısını ise en azından şu an için Nvidia'nın en güçlü mobil grafik çözümü olan GeForce 8800M GTX oluşturuyor.

Centrino 2 tabanlı dizüstü bilgisayarlar göründü; Daha hızlı ve daha kullanışlı modeller yolda

Cizmo CX15 için kullanıcılar ayrıca Centrino 2 platformunun bir getirisi olarak 802.11n/WiMAX destekli melez ağ kartı ve 64GB'lık SSD disk opsiyonunu da tercih edebiliyorlar. Belirttiğimiz üzere ön sipariş listesine giren sistemin satışına ise 13 Haziran itibariyle başlanacak. Aradaki 2 aylık süreç zarfında sistem konfigürasyonunda, donanım dünyasında yaşanacak olası gelişmelere paralel olarak değişiklikler de yapılabilir. Centrino platformunu oluşturan temel donanımlarda önemli değişikliklere gidecek olan Intel, yeni platformu ile hakim durumda durumda olduğu mobil arenada pozisyonunu daha da güçlendirmeyi hedefliyor. Öte yandan Puma platformunu anons etmeye hazırlanan AMD'de de entegre grafik işlemcisinin gücüne ve Turion X2 Ultra olarak isimlendirilen geliştirilmiş mobil işlemcilerine güveniyor ve uzun süren sesizliğini bozmayı hedefliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim