Anlık Bildirim

Çift çekirdekli işlemcilerin oyun performansı ; Quake 4 çift çekirdekli işlemcilere destek veriyor

Bu sene kullanıcılarla buluşan çift çekirdekli işlemciler, çoklu ortam uygulamalarında büyük performans sıçramaları sağladılar. Fakat konu oyunlar olduğunda tek çekirdeğe sahip olan fakat saat hızları yüksek versiyonların hakimiyeti söz konusuydu. Çünkü yazılımsal destek olmadığında donanımsal olarak çekirdekler arasında iş dağılımı söz konusu olmamakta.

Intel, gelecekte standart halini alacak birden fazla çekirdeğe sahip işlemcilerin, oyunlarda da kullanıcılara neler kazandırabileceğini göstermek için oyun üreticileri ile birlikte çalışarak, paralel işleme yazılımsal desteği genişletme kararı almış durumda. Bu kararın ilk meyvası id software in Quake III'e paralel işlem yeteneği kazandırarak hazırladığı bir teknoloji demosuydu. Fakat şimdi elimizde çok daha iyisi var id software Quake 4'ü versiyon 1.0.5 e yükseltecek olan yama ile oyuna paralel işlem desteği ekliyor.


Test sunuçları www.firingsquad.com'dan alınmıştır

www.firingsquad.com, Quake 4 ün paralel işlem destekli versiyonunu hem Intel hem de AMD'nin çift çekirdekli ve tek çekirdekli versiyonları ile test etmiş. Paralel işlem desteği, Intel işlemcilerde HT özelliği bulunan tek çekirdekli Pentium 4 540 (3.2GHz)'da dahi 1280x1024 piksel çözünürlükte 4xaa açık olan oyun testlerinde fark yaratmış. Çift çekirdekli versiyonlarda ise test için kullanılan ATi X1800XT sınırı belirleyen etken olmuş.


Test sunuçları www.firingsquad.com'dan alınmıştır

Quake 4 üzerinde yapılan değişiklikler her ne kadar Intel'in desteği ile gerçekleşsede sonuçta AMD'nin çift çekirdekli modellerinde de oyunun paralel işlem desteği hızlandırma sağlıyor. Tek fark AMD'nin tek çekirdekli işlemcilerinde, HT gibi bir destek bulunmadığından paralel işlem desteğinin hızlandırmaya bir etkisinin olmaması.

www.firingsquad.com, 800x600 ve 1600x1200 piksel çözünürlüklerininde dahil olduğu bir çok test gerçekleştirmiş. 800x600 piksel çözünürlükte herhangi bir görüntü kalitesi arttırıcı filtreleme kullanılmazken çift çekirdekli işlemciler %70'e varan performans artışları sağlamaktalar. Düşük çözünürlükte yapılan testlerin amacı ekran kartı limitine takılmaksızın işlemcinin neler yapabildiğinin görülebilmesi.

Benim özellikle 1280x1024 piksel çözünürlükte yapılmış testlere yer vermemdeki neden, günümüzde bir çok 17'' ve 19'' LCD 1280x1024 piksel çözünürlüğün yukarsına çıkamamaktalar ve bu nedenle oyuncuların çoğunun genelde bu çözünürlüğü tercih etmeleriydi.

Oyunlardaki paralel işleme destek verilmesi sadece Quake 4 ile sınırlı değil. Çok yakında Call Of Duty 2'de paralel işlem destekli oyunlar kervanında yerini alacak. Ekran kartı sürücülerinin dahi çift çekirdekli işlemcilere destek verdiği ve yer yer %20 lere varan performans artışları sağlayabildikleri bir ortamda, oyunlarında desteğiyle kullanıcılar şimdiden daha fazla fizik öğesi ve gelişmiş yapay zeka taşıyan oyunlarla buluşabilecekler.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim