Anlık Bildirim

DH Özel: Gigabyte 790FX-DQ6 detayları ile mercek altında

Donanım haber olarak özel haberler vermeye ve ülkemiz kadar dünyaya da haber servis etmeye devam ediyoruz. Dün yaptığımız ve global anlamda da ses getiren Asus'un yeni nesil AMD anakartlarından sonra bugünde bir diğer dev anakart üreticisi olan Gigabyte'ın AMD'nin yeni nesil Phenom işlemcileri için hazırladığı en iddialı anakartı olan 790FX-DQ6 modelinin detayları ile inceliyor ve önemli özelliklerini mercek altına alıyoruz.

Intel'in X38 yonga setinde olduğu gibi AMD'nin aynı segmentte yer alan eski adıyla RD790 yeni adıyla 790FX yonga setini kullanan anakartlarda da Gigabyte sektöre giren ilk firma olmak isiyor ki büyük bir ihtimalle ülkemiz pazarına girecek 790FX temelli ilk anakart ta Gigabyte'ın GA-MA790FX-DQ6 modeli olabilir. AMD'nin Kasım ayında çıkacak yeni nesil Phenom işlemcileri için hazırlanan 790FX yonga setini kullanan 790FX-DQ6 modeli de Gigabyte'ın AMD için hazırladığı en iddialı çözüm olacak. Zira bilindiği gibi Gigabyte'ın DQ6 modelleri firmanın o segmentteki ürünlerini işaret etmekte.

AMD'nin yeni yonga seti 790FX'in avantajlarını sonuna kadar kullanan Gigabyte 790FX-DQ6, soket AM2+ formundaki yeni nesil AMD işlemcilere tam destek sağlamakta. Tabi anakart yeni nesil işlemcilerin yanında şu an kullanılmakta olan soket AM2 formundaki mevcut AMD işlemcilere de destek sağlamakta. Anakart üzerinde 1066MHz'e kadar DDR-2 bellek kullanabilmek mümkün. 4 adet DIMM slotu üzerinden 8GB'a kadar 1066/800/667MHz bellek kullanabilmek mümkün. Tabi anakartın dikkat çekmesi muhtemel çok daha farklı özellilkleri de bulunmakta.

DH Özel: Gigabyte 790FX-DQ6 detayları ile mercek altında

Gigabyte 790FX-DQ6 modelinin en dikkat verici özelliklerinden biri kullandığı 790FX yonga setinin sağladığı PCIe 2.0 uyumluluğu. Mevcut spesifikasyon olan PCIe 1.1'e göre, PCIe 2.0 çok daha fazla bant genişliği ve güç sağlayabiliyor. Hem X38 ve hemde 790FX yonga seti ile gelen bu önemli avantajı doğal olarak kullanmak isteyen ATi ve Nvidia, yeni nesil ekran kartlarını PCIe 2.0 spesifikasyonuna göre hazırlamaktalar. Konu ekran kartı olunca 790FX-DQ6'nın sürprizleri bitmek bilmiyor. Quad Crossfire yeteneğine bir göz atalım.

DH Özel: Gigabyte 790FX-DQ6 detayları ile mercek altında

 

AMD'nin 790FX yonga seti ve doğal olarak 790FX-DQ6, Quad-Crossfire desteği ile gelmekte. Yani bu anakart ile birlikte 4 adet ekran kartı kullanabilmek mümkün. Zira gördüğünüz gibi anakart üzerined toplamda 4 adet PCIe slotu yer almakta. 790FX-DQ6 için Crossfire yapabilmek çocuk oyuncağı. Çift kullanımda 16x +16x bant genişliği Crossfire için sağlanabilirken 4 ekran kartı ile Quad-Crossfire yapılmak istendiğinde PCIe slotlarını 8x+8x+8x+8x konfigürasyonunda kullanılabiliyor. Tabi işin donanım kısmının yanında 4 ekran kartını kullanabilmek için AMD-ATi'nin sağlam sürücüler ile bu platforma destek de vermesi gerekecek.

DH Özel: Gigabyte 790FX-DQ6 detayları ile mercek altında

Gigabyte'ın yeni güzeli 790FX-DQ6 üzerinde gelişmiş bir soğutma ünitesi bulunuyor. Firmanın Silent-Pipe adını verdiği ısı iletim teknolojisini esas alan gelişmiş pasif soğutma sistemi 790FX-DQ6 üzerinde %30 daha iyi soğutma sağlayabiliyor. Bununla birlikte Gigabyte'ın yeni nesil iddialı anakartlarında görmeye başladığımız Crazy Cool teknolojisi ile anakartın işlemci soketinin altına yerleştirilen bakır blok sayesinde yine termal anlamda önemli bir kazanım elde edildiği ifade edilmekte.Tabi kullanılan pasif soğutmanın yonga seti dışında güç mosfetlerini kapsaması da önemli bir detay. Gigabyte'un Ultra Durable 2 serisi dahilinde yer alan 790FX-DQ6 başta Japon üretimi SMD tipi katı kapasitör olmak üzere tamamen kaliteli komponentlerden hazırlandığı ifade ediliyor.

Gigabyte 790FX-DQ6 zengin özellikleri ile de ilgi çekmeyi başarıyor. 790FX yonga seti ile birlikte güney köprüsü olarak SB600'ün kullanıldığı anakart üzerinde 2 adet Gigabit ethernet, Realtek'in 8 kanal yüksek tanımlı ses ve DTS ses desteği sağlayan üstelik Blu Ray / HD DVD konusunda da iddialı olan 889A ses yongasını kullanan 790FX-DQ6 çok sayıda SATA II ve USB 2.0 konnektörüne de sahip. Slot dizilimine baktığımızda anakart üzerinde iki adet PCIe X16 slotu, 2 adet PCIe X8 slotu, 1 adet PCIe X1 slotu ve 2x geleneksel PCI slotunun olduğunu görmekteyiz. 6 Quad serisi dahilinde Quad-BIOS ve Quad eSATA-II gibi 6 farklı özelliğine sahip olan anakart ayrıca 8 fazlı güç tasarımına sahip.

DH Özel: Gigabyte 790FX-DQ6 detayları ile mercek altında

AMD'nin yeni nesil Phenom işlemcilerine destek sağlayan Gigabyte'ın en yeni ve AMD platformundaki en iddialı anakartı olan 790FX-DQ6 modeli, HyperTransport 3.0, PCIe 2.0, Quad-Crossfire, 1066MHz bellek ve yetenekli ses desteği gibi farklı özellikleri ile dikkat çekebilir. Kaliteli komponentlerden hazırlanan anakart AMD'nin Phenom işlemcilerine yataklık edecek en iddialı çözümlerden biri olacak. Gigabyte, anakartın overclock potansiyeline de vurgu yaparken bu konuda anakartın neler yapabildiğini Phenom serisi işlemciler piyasaya çıkmaya başladıktan sonra görebileceğiz. Anakartın fiyatı hakkında çok net bir bilgi yok ama Gigabyte'ın DQ6 modellerinin ucuz olmadığını da biliyoruz. Gigabyte GA-MA790FX-DQ6'nın kısa bir süre içerisinde ülkemizde de satışa sunulması bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim