Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Bu tam 2K kasası oldu “DH Panther incelemesi“

Bu videoda İtopya'da topladığımız DH Panther'i inceliyoruz. Kasasının tasarımını ele alıyor, sistemi 15'ten fazla oyunla test ediyor, termal başarımını, gürültüsünü, her şeyini detaylıca sınıyoruz.

İtopya çeşitli bilgisayar donanımlarını teker teker de temin edebileceğiniz veyahut etlisine sütlüsüne karışmadan hazır oyuncu kasaları da alabileceğiniz bir yer, bir site. İster Acıbadem ve Beylikdüzü’ndeki mağazalarından yetkili arkadaşlara danışıp görüp alın, ister sitesinden.

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

Bu kasadaki amacımız 2K ve 4K oyunculuk, 2K’da yüksek tazeleme hızına sahip bir monitörü doyurmak ve 4K’da da 60FPS’yi yakalamak. 11. Nesil 11900K ve 11700K güç tüketimleri ve termal başarımları, üstüne bir de fiyatları dolayısıyla sevilmedi, pek sevilecek gibi değil ama 11600K, işte bu işlemci rakibi Ryzen 5 5600X’ten ortalama 400 lira uygun fiyatı, oyunlarda benzer başarım gösterebilmesi, güç ve termal nispeten kontrol edilebilmesiyle 11. Nesil içerisinde tercih edilebilecek en su kaldırır işlemci. GPU tarafında Asus’un TUF serisi RTX3070’ini kullandık, anakart, power supply, sıvı soğutucu, kasa derken hemen hemen her şeyi Asus bir kasa olmuş oldu. Sadece bu kasa için söylemiyorum, satıcı alıcı fark etmeksizin sözüm herkese, stok bulabildiğiniz sürece şu noktada, donanım kıtlığında beklemek maalesef ama maalesef, işin içine bir de kur farkı girince hiçbir şey kazandırmıyor, kaybettiriyor arkadaşlar.

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

Kasa Asus’un TUF Gaming GT301 ATX Mid Tower kasası. Siyah renkli, ön yüzü plastik geri kalanı metal malzemeden. Önündeki kayışlar tasarımsal şeyler, bunlardan çekin kaldırın diye değiller ama çizgileri itibarıyla askeri sınıf bir ürünmüş gibi duruyor. Bal peteği şeklindeki ızgaraların ardında 3 tane 12CM’lik adreslenebilir RGB aydınlatmalı fan var. Toplam 6 tane 12CM’lik fan takılabilir, üstüne 240’lık önüne 360’lık radyatör sığabiliyor. Sistemin toplam termal başarımını ilerleyen testlerde göreceğiz zaten. Solunda temperli cam var ve tercihimdir çünkü pleksili kasalar daha uygun fiyatlı olsalar da sildiğiniz bezdeki en ufak zerrecik bile pleksiyi hemen çiziyor, temperli camı öyle kolay kolay çizemezsiniz.

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

Üstünde güç ve reset butonu, 2 tane USB 3.1 Tip A portu, 3.5mm kombo jack ve LED kontrol butonu var, evet bununla beraber yazılım olmadan fanların kontrolleri sağlanmış. Ekstralara gelelim, içinde Aura Sync adreslenebilir RGB aydınlatma destekli 6 portlu bir hub var, tüm fanları RGB’leyebilirsiniz, yazılımsal olarak kontrol edip diğer Asus çevre ekipmanlarıyla aydınlatmalarını eşleyebilirsiniz de. Benim özellikle beğendiğim ekstrası kulaklık askısı, ister kullanın ister kullanmayın ama bence pratik bir şey.

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

Tüm sisteme yine Asus’un TUF Gaming 750B 750W’lık 80+ Bronze sertifikalı power supply’ı güç veriyor. Markalı, kaliteli power supply güç verdiği tüm ekipmanların uzun ömürlülüğü için çok önemli, yük altında voltaj dalgalanması donanımlardaki güç bileşenlerini kaybı tolere etmeye çalıştıklarından strese sokar. Önceliklerimden ilki tam yük altındaki sessizlik, fanı sistem gürültüsüne ekstra bir şey katmıyor, boşta fan duruyor zaten, bobin zırıltısı ise sıfır.

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

Anakart Asus Prime Z590-P, Z590 serisi en uygun fiyatlı anakartlardan biri. DrMOS dijital kontrolcünün emrindeki 10+1 faz kurulumuna sahip, alüminyum soğutucuları var, 50 derece civarında kalıyorlar tam yük altında ki gayet iyi, 11600K için yeterli bir kurulum. Giriş çıkışlar, 4 tane Tip A port var, bunlardan ikisi USB 2.0, ikisi USB 3.1 1. jenerasyon. 1 tane de USB 3.2 2x2 Tip C port var, bunun gibi yüksek hızlı, NVMe bazlı depolama birimleri kullanıyorsanız işinize yarar. Anakartın üzerinden 4 tane USB 2.0, 4 tane de USB 3.2 birinci jenerasyon Tip A ve bir tane Tip C çıkış alınabiliyor, kasanın üzerindekilerle 6 tane Tip A portu yeterli. 

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

2.5Gbit’lik RJ-45 portu var, Realtek yongalı, artık 2.5Gbit destekli router’lar var piyasada, herkesin faydalanabileceği bir hız değil ama potansiyeli bu. Ses tarafında ise Realtek ALC897 var, uzun zamandır piyasada olan bir yonga, jack’lı kulaklıkları yeterince besliyor bence ama artık USB kulaklıklar piyasaya hakim, dijital olduklarından kendi yongaları var, sesi kendileri işliyorlar, güçlerini USB’den alıyorlar, ses yongasıyla işi yok bu kulaklıkların.

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

Bu sistemde Gskill Flare X 3200MHz’lik RAM kitini kullandık, 2x8GB CL16 DDR4 bir ram kiti. RGB aydınlatması yok, fiyat performans odaklı. 11. nesil CPU’lar artık 3200MHz destekliyor, 1:1 yani RAM ve kontrolcü eş hızda çalışacak şekildeki Gear 1 denilen kurulum oyunlarda daha iyi başarım gösteriyor bilginiz olsun.

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

3 tane M.2 slotu var, en üstteki alüminyum bir plakayla soğutulmuş. Altında Sandisk Ultra 3D NVMe sınıfı bir SSD var. 2450MB/saniye okuma ve 1950MB/saniye yazma hızı destekli, 600TBW yani 600 terabyte yazım ömürlü. Günde 50GB veri yazsanız ki çoğunlukla günlük kullanımda, oyun oynarken okuma yaptırıyoruz, 30 senenin üstünde bir tahmini kullanım süresi ortaya çıkıyor. Özetle sistemi hızlı tutuyor, açılırken kapanırken hızlı, herhangi bir şey için bekletmiyor sizi.

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

Sistemin kalbinde 14nm mimarili 11. nesil Intel i5 11600K var, 6 çekirdek 12 izlekli bir işlemci. Baz olarak 3.9GHz’de çalışıyor, boost ile tek çekirdek için 4.9GHz’de kadar çıkabiliyor, tüm çekirdekler için de 4.6GHz sularında seyrediyor, oyundan oyuna farklılık gösterebiliyor tabii, birazdan siz de canlı canlı göreceksiniz. 10600K’ya göre sentetik testlerde özellikle tek çekirdek başarımı belirgin şekilde daha iyi, oyunlarda da öyle, kendinden daha pahalı rakibi AMD Ryzen 5600X ile kafa kafaya, çoğu zamanda önünde, geride kaldığı konu güç tüketimi, belirgin şekilde daha fazla güç tüketiyor. 11. nesilden hiç beklemezsiniz belki ama genel olarak şu sıralar fiyatıyla alınabilecek en iyi oyun odaklı işlemcilerden biri.

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

Ekran kartı Asus TUF Gaming serisi, hızaşırtmalı RTX3070. 2.7 slotluk, 3 bölgeli soğutma bloğuna sahip ve 3 fanlı bir kart. Üst gövdesi de arka plakası da metal malzemeden, ilginçtir Strix serisinde yani üst seride ön plaka plastik, TUF’da metal. 8GB GDDR6 bellekli. 256-bit veriyolunda 448GB/saniye bantgenişliğine sahip. Geçmiş nesille kıyaslarsak RTX2080Ti ile kafa kafaya bir performansta. RTX ve DLSS var, çeşitli ışık ve yansımalarla FPS düşüyor ama daha sinematik bir deneyim elde edebiliyorsunuz. DLSS ile daha az piksel işlenip daha fazla çözünürlük elde edebiliyorsunuz, yapay zeka teknolojisiyle yapıyor bunu.

Testleri yaparken BIOS’tan XMP profilini açtım, işlemci performansını belirgin şekilde etkiliyor bu, Windows güncellemelerini yaptım, GPU sürücüsü de videonun çekildiği tarih itibarıyla güncel 466.27 sürümü. Şimdi FHD, 2K ve 4K performansını tablolarla beraber görelim.

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

(Daha fazla oyun testi için videoyu izleyin)

11600K ve RTX3070’in hangi ayarlarla ne sonuç verdiğini kendiniz de gördünüz ama ben bir özet geçmek istiyorum. 17 oyunla test ettim ve 2 oyun hariç ki bunlar Assassins Creed Valhalla ve Red Dead Redemption 2, 100 kare/saniyenin hayli üzerinde seyretti, PUBG’de 200, Overwatch’ta da 300 kare/saniye üstü, FHD 240Hz bir monitörle de kombinlenebilir ama bu kasadaki asıl meselemiz 2K. 2K’da 10 oyunda 100 kare/saniyenin üzerinde kaldı, PUBG ve Apex Legends gibi rekabetçi oyunlarda oyunlarda 144FPS’nin üzerinde seyretti. Benim şahsi tavsiyem 2K 144Hz bir monitör almanız şeklinde olacak. 4K’da da 10 oyunda 4K 60FPS’yi tutturdu. En nihayetinde bu kasa tam 2K monitörle kombinlenecek bir kasa oldu.

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

Termal başarım. İşlemci 88 dereceye kadar çıktı, hız düşmedi ama 11. nesil bir Intel olduğunu hatırlattı, bu yüzden Asus TUF Gaming LC 240’ı kullandık zaten, mümkün mertebe en düşük fan devriyle, en düşük gürültü oluşturacak profilde böyle. GPU ise 65 derece paket sıcaklığı, en sıcak noktada da 75 derecede çalıştı, RTX3070 için, herhangi bir GPU için gayet serin sular bunlar.

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

Bunlar sentetik testlerdi, peki gerçek dünyada, oyunlarda durum ne, işlemci 55 derece sularında seyretti, ekran kartı ise 65 derece sularında, sistem toplamda hem serin hem de yük altında kafayı yormayacak bir gürültüyle çalışıyor. Herhangi bir darboğaz var mı peki diye soracak olursanız, işlemci bazı çekirdekler için %50-%70 yükte çalışıyor, Overwatch gibi yüksek kare/saniye alınan oyunlarda da aynı şekilde, GPU ise %96-97 sularında çoğunlukla.

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

11600K ile sınır RTX3070 aslında, 3080-3090 için işlemci değiştirmek lazım ama 2K bir monitörle kombinlediğinizde iyi başarım gösteriyor. “Ben stok bulunabildiği zamanlar RTX3080-RTX3090 alırım” diyorsanız eğer özelleştirme seçeneklerinden işlemciyi yükseltin ama benim amacım Fiyat/Performans diyorsanız 11600K ve 2K çözünürlük gayet doyurucu.

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

Gürültü konusunda DH Panther gayet ılımlı bir kasa, şu anda boşta ve yükteki gürültü miktarının ölçümünü görüyorsunuz, bir önce kurduğumuz kasa DH Dragon kadar sessiz, o kadar melek değil ama gücüne göre gayet kabul edilebilir bir ses üretiyor, tam yük altındayken rahatsız olmazsınız, kulaklık taktırmaz.

DH Panther incelemesi Tam Boyutta Gör

DH Panther. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 18.599TL, tabii ki güncel fiyatına mutlaka aşağıdaki linkten bakın, kur farkının ne yapacağı belli olmuyor. İtopya bu fiyatı belirli bir adet kasa için sunabiliyor arkadaşlar, sonsuza kadar bu fiyatı, kampanyalı fiyatı devam ettiremiyorlar doğal olarak, biz mümkün mertebe en iyi fiyatları almaya çalıştık ama tabii siz bir tüketici olarak elbette fiyat araştırmanızı yapın, kendiniz de teyit edin. En nihayetinde DH Panther bol bol Asus donanımlı, yüksek tazeleme hızına sahip 2K bir ekranda gayet tatmin edici sistem oldu.

DH Panther'i satın almak isterseniz; DH Panther

(Sistemde kullandığımız anakart sunduğu performansa kıyasla fiyatıyla Fiyat/Performans ödülü almayı hak ediyor)

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim