Anlık Bildirim

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

Anakart üreticileri arasındaki rekabet her geçen gün biraz daha artıyor. Intel'in LGA775 soket formunu kullanan güncel işlemcileri için hazırlayacağı son "iddialı" çipset olması beklenen P45'e yönelik olarak yoğun mesai harcayan firmalar, yeni teknoloji ve özellikler ile donattıkları anakartlarını Haziran ayı ile birlikte endüstrinin beğenisine sunmaya hazırlanıyorlar. Pek çok uzmana göre anakart üretimi giderek daha da önem kazanacak. Çünkü hem AMD hemde Intel'in dahili gpu barındıran yeni nesil işlemciler üzerinde çalıştıkları ve 2009 sonuna yönelik olarak hazırlıklarını sürdürdükleri biliniyor. Fusion gibi yeni işlemci teknolojileri ilk etapta mobil pazara yönelik olarak duyurulacak olsa bile değişimi yakalamak ve pozisyonlarını güçlendirmek isteyen anakart üreticileri farklılık yaratacak yeni özellkler keşfederek daha güçlü ve iddialı anakartları pazara sunma konusunda yoğun mesai harcıyorlar.

2000'li yıllara Dual BIOS (çift bios) gibi yenilikçi teknolojilerle desteklediği anakartlarını kullanıma sunarak giren sektör devlerinden GIGABYTE için Intel'in Core 2 Duo işlemci ailesi adeta yeni bir çıkış noktası oldu diyebiliriz. Core mimarisini esas alan yeni işlemcileriyle Intel, AMD karşısında uzun süren sessizliğini bozarak performans liderliğini yeniden ele geçirirken GIGABYTE da yeni nesil Intel işlemciler için hazırladığı anakartlarıyla gündem yaratmayı ve popülaritesini arttırmayı başardı. Intel'in Core tabanlı işlemcileri için hazırladığı 965 serisi yeni çipsetlerini kullanan anakartlarıyla ciddi başarı yaklayan GIGABYTE, P965-DQ6 modeliyle hız aşırtma severler ve performans düşkünlerinin öncelikli tercihlerinden biri olmayı başarmış ayrıca yaptığımız video incelememizde bizde P965-DQ6'yı beğenmiştik. Performans anlamında iddialı, özellik açısından da zengin anakartlar hazırlamanın yanı sıra GIGABYTE'ın iddialı olduğu farklı noktalar da bulunuyor.

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

GIGABYTE genel merkezinin girişinde yer alan dev anakart modellemesi

Özellikle son dönemde hem Intel hemde AMD'nin kullanıma sunduğu yeni yonga setlerini (P35, X38 ve 790FX gibi) anakartlarına adapte ederek pazara sunan ilk üretici olma olma konusunda hızlı davranan firma ayrıca Ultra Durable serisi dahilinde uzunca bir süredir anakartlarında katı kapasitör kullanarak performansın yanında kalite açısından sahip olduğu iddiasını da ortaya koyuyor. Intel'in 4 serisi yeni yonga seti için ciddi yatırım yapan ve pek çok yeni model hazırlayan GIGABYTE, geçtiğimiz günlerde Spring Break & Plug Fest 2008 adını verdiği özel bir etkinlik gerçekleştirdi. İlk ayağı online katılımcılar ikinci ayağı ise daha çok inceleme ve dergi editörleri için gerçekleştirilen iki aşamalı etkinlik ile firma P45 yonga setli anakartlarını tanıtırken yol haritasından ve kullandığı yeni teknolojileri de katılımcılara anlattı. Bu haberimizde etkinliğe Türkiye'den katılan ilk yayın olarak gözlemlerimizi sizler ile paylaşmaya çalışacağız.

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

Intel'in sunumunda 4 serisi çipset ailesinin sahip olduğu özelliklerden bahsedildi.

Sitemizi temsilen benim katıldığım etkinlik Nisan ayının sonunda gerçekleştirildi. 2 günü testler ve yeni anakartlara yönelik sunumlar ile geçen etkinliğin esktra faliyet ve organizasyonlar ile toplam 4 günü bulduğunu söyleyebilmek mümkün. Açıkçası online katılımcılara yönelik olarak gerçekleştirilen birinci etabına daha çok GIGABYTE'ın hız aşırtmacıların görüşlerini almak ve anakartların bios odaklı geliştirilmesine hız katmak için yaptığı özel bir etkinlik diyebiliriz. Zira katılımcıların önemli bir bölümü konusunda uzman hız aşırtmacılardan oluşuyordu. Türkiye'nin yanı sıra Romanya, Fransa, Estonya, Hong Kong, Tayvan ve Avustralya gibi ülkelerden yaklaşık 15 overclockçunun yer aldığı etkinlikte GIGABYTE'ın P45 yonga setli anakartlarını Core 2 Duo E7200'den QX9770'e kadar farklı işlemciler hava soğutmadan sıvı azota kada 4 farklı soğutma alternatifi, Nvidia-ATi tabanlı ekran kartları ile 2 gün boyunda test edilirken firma özellikle katılımcıların düşünceleri ve geri bildirimlerini alarak bios geliştirme çalışmalarına da hız kattı.

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

DDR3'ün sahip olduğu avantajlara da değinildi.

GIGABYTE'ın merkez ofisinden etkinlik için düzenlenen özel bir ortamda gerçekleştirilen test günleri GIGABYTE'ın anakartların hazırlanması konusnda ortak çalışma yaptığı 3 farklı firmanın sunumu ile başladı. İlk etapta Intel'in Tayvan ofisinden gelen yetkili başta P45 olmak üzere firmanın 4 serisi çipset ailesinin getireceği yeniliklerden bahsetti. P45'e son derece güvendiklerini belirten Intel yetkilisi yeni yonga setleri ile 45nm üretim teknolojisine yönelik işlemcilerine geliştirilmiş destek sağlamanın yanı sıra DDR3 bellek kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik olarak 4 serisi yonga seti ailesiyle de DDR3 destek vereceklerinin altını özellikle çizdi. Tabi P45 yonga setini P35'den ayıran önemli farklılıkların başında Crossfire desteği gösterilebilir. PCIe 2.0 uyumlu olan çipset ATi tabanlı ekran kartlarıyla 8x+8x konfigürasyonunda kurulum gerçekleştirebiliyor.

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

P45'in yanı sıra 4 serisi çipset ailesinin entegre grafik işlemcili versiyonlarından bahseden firma G45 ile kullanım sunacakları GMA X4500 kod adlı yeni IGP'nin DirectX 10 desteği ve geliştirilmiş video hızlandırma teknolojisi ile firmanın şimdiye kadar hazırladığı en iyi entegre grafik işlemcisi olduğunun özellikle üzerinde dururken yonga setlerinin PCIe 2.0 desteği ile grafik teknolojileri açısından daha yüksek bant genişliği ve güç ile iddialı bir platform sağlandığının altını çizdi. Intel'in yanı sıra Infineon ve Dolby Labs'dan gelen yetkililer de GIGABYTE ile yaptıkları ortak çalışmalardan bahsettiler. Infineon GIGABYTE'ın P45 yonga setli anakartlarında kullandığı TPM teknolojisinden ve veri güvenliğinden bahsederken Dolby ise P45 serisi yeni GIGABYTE anakartlarının kullandığı ses yongasınden ve firmanın aldığı Dolby sertifikasından bahsetti.

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

GIGABYTE'dan Rockson Chiang 4 serisi yeni anakartlarının performans ve hız aşırtma tutkunlarına yönelik teknolojiler ile donatıltığından bahsediyor

Intel, Infineon ve Dolby'den sonra yapılan iki diğer sunum ise GIGAYTE yetkilieri tarafından yeni anakartları ve sbu anakartların sahip oldukları özellikleri anlatmaya yönelikti. Öncelikle EP45-Extreme'den bahsetmekte yarar var. Açıkası bu modele yönelik olarak pek çok görsel, resmi sunum dosyası ve haberi sizler ile zaten daha önce paylaşmıştık. Bizim katıldığımız etkinlik sırasında GIGABYTE'ın elinde sadece tek bir ön-mühendislik örneği (sample) olduğu için anakartı test edemesek te firma çeşitli detayları bizler ile paylaşmaktan da geri kalmadı. Katılımcılar olarak fikir birliği ettiğimiz noktaların başında EP45-Extreme'in Foxconn'un Quantum Force serisi ve Asus'un R.O.G serisi dahilinde kullanıma sunulacak yeni anakartlarına yönelik olarak hazırlanan özel bir model oluşuydu. Zira bilindiği üzere GIGABYTE ürün gamının şimdiye kadar tepe modellerini DQ6 serisi oluşturuyordu.

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

Gözler sanayi tipi tam dolu LN2 tankında

Intel'in P45 yonga setini kullanan EP45-Extreme, başta DES yani dinamik enerji tasarruf teknolojisi olmak üzere GIGABYTE'ın anakalarında ortak özellik yapmak istediği temek teknolojileri üzerinde barındırıyor. İşlemci desteği, bellek kullanımı ve Crossfire desteği konusunda P45-DQ6 modeline oldukça benzeyen anakart farkını ise overclock için özelleştirilen detaylarda ve overclockçular ile geliştirilen bios ile ortaya koyuyor. Hybrid yani melez olarak kullanılabilen özel bir soğutucu ile desteklenen EP45-Extreme Bakır tabanlı geniş oldukça büyük bir bloğa sahip ki bu blok sıvı soğutma sistemlerine ön hazırlıklı yapısı ile kullanıcılara mevcut sıvı soğutma çözümlerini EP45-Extreme kolayca entegre edebilme fırsatı sunuyor. Öte yandan geliştirilmiş güç tasarımı (örneğin bellekler için özelleştirilen faz uygulaması) daha yüksek overclock potansiyeli için donanımsal yüksek voltaj uygulaması ve pek çok parametre üzerinde değişiklik yapma olanağı tanıyan opsiyon listesi uzun biosuyla EP45-Extreme firmanın önemli silahlarından biri olacak.

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

Testlerin başlamasına dakikalar kala; masalar düzenli herşey yerli yerinde.

Tabi EP45-Extreme'i test etme olanağımız olmadığı için anakartın genel performansı konusunda şu aşamada herhangi bir fikrimiz olmamakla birlikte yapılan sunumdan elde ettiğimiz izlenim firmanın oldukça iddialı olduğu yönünde. Tabi bu iddianın performans rakamlarına nasıl yansıyacağını ise anakartın test sonuçları ortaya çıktıkça göreceğiz. Test etme imkanı yakalayamadığımız bir diğer model ise P45-DQ6 oldu. Gelen bilgilere göre biz bu modeli test edemedik ama bizimden sonra gerçekleştirilen ikinci etap çalışmalarına katılan dergi ve inceleme editörleri P45-DQ6'yı test etme fırsatı yakalamışlar. Bizim katıldığımız birinci etap çalışmaları ikinci etaptan bir hafta önceydi ve firma o süre zafında firma yetkililerinin açıklamalarına göre P45-DQ6 henüz hazır değildi. Zaten P45-DQ6'yi bizim test ettiğimiz DS4 ve DS5 modellerine göre ayıran temel noktalar ise son derece az diyebiliriz.

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

İşlemci, bellek, ekran kartı konusunda katılımcılara oldukça uzun bir alternatif listesi hazırlanmıştı.

GIGABYTE P45-DQ6'nın ilk dikkat çeken noktası, IDT firmasının hazırladığı ve PCIe genişliği için kullanılan özel anahtar yonga. Daha fazla PCIe hattı elde etmek için kullanıldığı belirtilen bu yongaya ek olarak P45-DQ6'nın bir diğer dikkat çekici noktası ise 4 adet gigabit ethernet çıkışı sağlıyor olması gösterilebilir. Hatırlanacağı üzere firma daha önce nForce 680i SLI çipsetli modelinde de 4x gigabit ethernet portunu anakartlarına entegre etmişti. Genel özellikleriyle P45-DS5'e oldukça benzeyen DQ6'yı belirttiğimiz üzere spesifik ihtiyaçlar için kullanılan ekstra bazı özellikler ayırıyor. Test ettiğimiz anakartlara gelirsek bizlerin kullanımına yönelik olarak EP45-DS5, EP45-DS4 ve EP45-DS3R modelleri hazırlanmıştı. Farklı saat hızlarında çalışan bellek kitleri, işlemciler, ekran kartları ve güç kaynakları ile gerçekleştirdiğimiz testler 2 güne yayılan ve toplam 16-17 saati bulan uzun bir süreci kapsadı.

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

Testlerin başlaması için yeşil ışığın yandığı dakikalar

Yapılan testlerde genellikle çift çekirdekli işlemciler ile yüksek fsb hızı ve dört çekirdekli işlemciler ile de elde edebilecek yüksek frekans değerleri üzerinde duruldu. GIGABYTE katılımcılara hazır kit olarak hem hava soğutma hemde sıvı soğutma sağlarken sanayi tipi tam dolu sıvı azot tankı ve kuru buz imkanı da hazırda bekliyordu. Tabi "fırsat bu fırsat diyen" hız aşırtmacıların önemli bir kısmı hava soğutma ile gerçekleştirdikleri kısa bir ısınma turunun ardından getirdikleri özel LN2 bloklarını ve kişisel donanımlarını devreye sokarak çalışmalarına devam ettiler. Gerçekleştirdiğimiz testlerin GIGABYTE merkezinde olması nedeniyle paylaştığımız fikirlerimiz ve yaptığımız geri bildirimler çerçevesinde aynı gün içerisinde bizlere çok sayıda yeni biosun sağlanması, merkez ofiste test yapmanın avantajlarından biriydi. Bu noktada overclockçuların işaret ettiği noktalara göre yeniden düzenlenen bioslar hem anakartların overclock başarımı ve performansı hemde son kullanıcıların beklentileri açısından da oldukça faydalı olacak gibi görünüyor.

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

Her ne kadar yapılan testlerde sıvı azot başta olmak üzere ekstrem soğutma alternatifleri ve yüksek performans odaklı donanımlar kullanılmış olsa da katılımcılar ve firma açısından amaç rekor veya rekorlar kırmaktan öte P45 yonga setli anakartların yapabildiklerini ortaya koymak ve varsa eksiklerini görebilmekti. Katılımcıların genel görüşü, yeni anakartların ve P45 yonga setinin P35'e oranla hız aşırtma noktasında daha başarılı olduğu yönündeydi. Özellikle çift çekirdekli işlemciler ile yapılan testlerde farklı soğutma türleriyle 5GHz ve üstü hızları görmekte açıkçası kullanıcılar pek sıkıntı yaşamadılar. Tabi GIGABYTE'ın hemen her saat diliminde yeni bir biosu overclockçular için kullanıma sunması elde edilen skorların ve ulaşılan maksimum saat hızlarının da artmasına olanak tanıyordu. GeForce 9800GTX ve 9800GX2 gibi tek kart odaklı testlerin yanı sıra P45'in anahtar özelliklerinden biri olan Crossfire desteğine yönelik te bazı çalışmalar yapıldı.

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

Crossfire açısından P45 yonga setinin 16x+4x yerine 8x+8x kurulumuna olanak tanıması, çift kart kurulumunun başarımı açısından P35'e göre avantaj yaratabiliyor. Zaten Crossfire testi gerçekleştiren katılımcıların ortaya koyduğu genel görüşte bu yönde idi. GIGABYTE'ın EP45-DS3R modeli firmanın muhtemelen fiyat/performans dengesi ile kullanıcıların önemli bir kısmına hitap eden en önemli kozlarından biri olacak. EP45-DS4 ve EP45-DS5 ise EP45-DQ6 modeline gücü yetmeyen kullanıcılar hedef alınarak hazırlanan modeller. Bu noktada özellikle 4x ethernet portu benim için kullanışlı olmaz diyen ve GIGABYTE anakart almak isteyen pek çok kullanıcı için DS5 modeli alternatif olarak değerlendirilebilir. Bu arada 2 günlük test periyodunun GIGABYTE tarafından profesyonel bir ekip ile kayda alındığını ve kişisel olarak bizlerle video-röportaj yapıldığını da not düşeyim.

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

GIGABYTE'ın P45 yonga setli yeni anakartları ile oldukça iddialı olduğunu söyleyebilmek mümkün. Yaptığımız testlerde de anakartların ortaya koyduğu performans ve sunulan geniş bios olanakları firmanın iddiasını destekler nitelikteydi. Tabi diğer üreticilerin hazırladığı anakartların ortaya koyacağı performans, P45 yonga setini kullanan anakartların oluşturacağı pazarın şekillenmesi açısından oldukça önemli olacak. Fakat bu noktada konusunda uzman profesyonel kullanıcıları biraraya getirmek ve anakartın özellikle de bios opsiyonlarının geliştirilmesi konusunda çalışma yapmanın önemli bir hamle olduğu da bir gerçek. Zira overclockçuların belirttiği noktaların düzeltilmesi ve değiştirilmesi bir açıdan son kullanıcıların beklentilerinin karşılanması açısından da oldukça önemli. Nihayetinde biliyoruz ki overclockçuların da önemli bir bölümü profesyonel olmalarının dışında ayrıca birer son kullanıcı.

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

GIGABYTE P45-DQ6; IDT'nin switch yani anahtar görevi üstlenen ek yongası dikkatlerden kaçmıyor.

28 Nisan ve 1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Spring Break & Plug Fest 2008 etkinliğinin diğer detaylarından da merak edenler için kısaca bahsetmekte yarar var. Organizasyonun oldukça detaylı planlandığını söyleyebilmek mümkün. Hemen her katılımcının kişisel programına uygun şekilde düzenlenen etkinlik, testler dışında hoş bazı ayrıntılar ile de desteklenmişti. Özellikle son gün gerçekleştirilen Taipei 101 (dünyanın en yüksek yapısı) turu hem eğlenceli hemde heyecan vericiydi diyebilirim. Toshiba tarafından hazırlanan dünyanın en hızlı asansörüne de sahip olan Taipei 101, zaten ülkenin en önemli turistik merkezi durumunda. Deprem ve kuvvetli rüzgara karşı dengeyi korumak amacıyla 500 ton ağırlığnda ve yaklaşık 6 metre yüksekliğinde özel bir gülleye de sahip olan yapı, özellikle inşaat mühendisi olan veya olmak için gayret gösteren arkadaşların imkan buldukları takdirde görmesi gereken öncelikli yapılardan biri olduğunu kişisel olarak düşünmekteyim.

Sıcak kanlı insanlara sahip olan Tayvan'da nüfusun önemli bir bölümü scooter kullanıyor ve tahmin edebileceğiniz üzere pek trafik sıkıntısı yaşanmıyor. Zaten ülkenin başta ışıklandırmalar olmak üzere genel trafik alt yapısının da taşıtlardan öte yayalara öncelik verilerek hazırlandığını söyleyebilmek te mümkün. Gözlemlediğim kadarı ile insanlarının önemli bir bölümü yada benim rastlaştıklarımın önemli bir kısmı akıllı telefon (smartphone) kullanıyor. Bu noktada GIGABYTE için ayrıca bir parantez açmak gerekirse firma çalışanlarının genelde gençlerden oluştuğunu ve yaş ortalaması çok ileri olmayan dinamik bir kadroya sahip olduğu da bir diğer gözlemlediğim nokta.

Donanım Haber, GIGABYTE'ın Spring Break & Plug Fest 08 etkinliğinde

Taipei 101'de katılımcılar ve organizasyon ekibiyle toplu fotoğraf.

Tayvan ile ilgili önemli bir uyarıyı da gitmeyi planlayanlar için paylaşmakta yarar görüyorum. Tayvan hava alanının girişi termal kameralar ile çevrelenmiş durumda. Eğer yolda yorgunluk, uykusuzluk veya üşütme gibi herhangi bir başka nedenden ötürü ateşiniz çıkarsa girişte problem yaşamanız kuvvetle muhtemel. Hava alanında genelde ateşi 38-39 dereceye ulaşan yolcuları bulaşıcı hastalık riskine karşı karantina bölgesine alan görevliler detaylı bir vücut sıcaklık testi yapıp gerek gördüklerinde kan örneği alabiliyorlar.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim