Bilgisayar kullanıcıları için hiç bir gamepad veya benzeri kontrol cihazı fare ve klavyenin yerini tutamaz. Hatta bu alışkanlık PC kullanıcılarının oyun konsollarına bakışını bile etkiliyor. Çoğu kullanıcı kontrollere alışamadığı, klavye ve fare ikilisini bırakamadığı için oyun konsollarına sıcak bakmamakta. Konsol üreticilerinin çeşitli klavye ve fare çözümleri var fakat fiyat ve destek konusunda yetersizler.
Fakat bir gerçek varsa her ne kadar bir çoğumuzun vaz geçilmezi olsa da klavyelerin oyun için mükemmel tasarıma sahip oldukları söylenemez. genel kullanım düşünülerek hazırlanan klavyeler bazen kullanıcının el duruşuna uymayabiliyor yada karmaşık oyunlarda o kadar fazla tuş kombinasyonu gerekli oluyorki kullanıcı elini kaldırıp diğer köşeye erişmek zorunda kalıyor ve bu aksiyon sahnelerinde can kaybı demek.
Ergodex isimli bir firma bu eksikliği tamamiyle tarihe karıştıracak bir çözüm üretmiş durumda, çözümün ismi DX1. DX1 tuşlarını istediğiniz gibi dizebildiğiniz ve bu dizilimi istediğiniz an değiştirebildiğiniz yapboz bir klavye. Aslında tam bir klavye demek yanlış olur klavyemsi bir kontrol cihazı DX1 için en doğru tanım olacaktır.
DX1, oldukça akıllıca düşünülmüş bir sistem üzerine kurulu. Sistem birbirinden bağımsız, güç kaynağı gerektirmeden sistemle kablosuz olarak iletişim kurabilen yapıştırılabilir tuşlara, bu tuşların isteğe bağlı bir şekilde yapıştırılabildikleri saydam plastik tabakaya ve tuş bilgisini sisteme aktarmaya yarayan USB bağlantılı panele sahip.
Yazılımsal kısımda ise sistemle birlikte gelen Ergodex Manager yazılımı var. Ergodex Manager sayesinde istediğimiz numaralı tuşa istediğimiz fonksiyonu atayabiliyoruz. Tuşların üzerlerinde önceden üretim esnasında basılmış harfler veya işaretler bulunmamakta. Sistem ile beraber gelen çıkartmalardan dilediğimiz numaralara dilediğimiz işaret ve harfleri yapıştırdıktan sonra yazılıma bu tuşların fonksiyonlarını tanıtmak yeterli oluyor. Daha sonra tuşa basıldığında yazılım hiçbir gecikme olmadan atanmış fonksiyonu yerine getiriyor.
DX1 ile birlikte 25 adet tuş ve birde tuşları üzerine yapıştırabildiğiniz plastik saydam tabaka gelmekte. Tuşlar yapışkanlı bir yüzey sayesinde plastiğe tutunduklarından bir kez yerleştirildikten sonra sökülüp tekrar başka bir yere yerleştirilmeleri oldukça zor olmakta fakat çok zor durumlarda cihazın çalışmasını engellemeden tuş yeri değişikliği yapmak oldukça güç de olsa mümkün.
DX1, istenirse tam QWERTY klavye tuş dizilimini üzerinde tutacak yeterli alana sahip boyutları 24 x 16.5 cm. Fakat beraberinde gelen 25 tuş yetmeyeceği için kullanıcının bu tip bir istek sonrası ek 25 tuş daha alması gerekmekte. DX1 ile birlikte bu ek tuşlar ve tuşların yapıştırıldığı plastik yüzeyde piyasada satılmakta. Fakat DX1 klavyenin yanında yardımcı ve özel amaçlı olarak kullanılacak bir giriş ünitesi olarak düşünüldüğünden QWERTY harf dizilimi oluşturmak hem masraflı hemde gereksiz olacaktır. Eğer olurda QWERTY bir giriş cihazına çok ihtiyacınız olursa emektar klavyeniz DX1 ile aynı anda sisteme bağlı durmakta. DX1, değiştirilebilir saydam plastik yüzey sayesinde kullanıcıya bir çok tuş tizilimi oluşturma ve ihtiyacına göre çok az uğraşlarla anında değiştirme imkanı sağlamakta. Böylece FarCry için aydı World of Warcraft için ayrı tuş dizilimleri yapabilir oyuna girmeden önce dilediğiniz dizilimi panele yerleştirebilirsiniz.
Cihaz ile birlikte gelen Ergodex Manager, tuşların fonksiyonlarının belirlenmesinin yanında tek tuşla bir çok işin sıra ile yapılmasını sağlayan makrolar oluşturulmasına da izin vermekte. Kullanıcı isterse cihaz üzerinden kayıt tuşuna basarak makro kaydetmeye başlayabilir ve bu macroyu dilediği tuşa atayabilir. Mesela Counter Strike oynarken el bombası almak için önce o sonra dört (4) e basmak gerekiyor veya siz devamlı çelik yelek, el ve sis bombası alıyorsunuz bunun için o2, o4,o5 yapmak yerine bunu bir kere kayıt altına alıp bir tuşa atayıp o tuşa bastığınızda otomatik olarak sıralamanın girilmesini sağlayabilirsiniz.
Makro oluşturma sadece oyunlar için geçerli değil, 3D Cad, Photo Shop yada Microsoft Office gibi yazılımlarda da devamlı erişmek zorunda olduğunuz rutin işlemleri makro olarak tuşlara atayabiliyorsunuz. DX1, gerçekten çok akılcı ve yenilikçi bir ürün. Her gün grafiksel ve işlem yetenekleri bir üst seviyeye çıkan PC'lerde kontrol mekanizmasının evrimleşmiş son hali diyebiliriz. Fakat ürün özelliklerine ve sunduklarına göre biraz yüksek bir rakamdan satılmakta. Yurt dışı satış fiyatı Panel + Plastik tabaka + 25 tuş için 149$ civarında ve ek 25 tuş paketi için ödenmesi gereken tutarı 49$. Eğer tuşların yapıştırıldığı plastik tabakalardan da almak isterseniz 15$ daha vermeniz gerekmekte. DX1, kontrol mekanizmasında oldukça büyük bir devrim fakat kaç oyuncu 150$'ı bir kontrol cihazına verir ki? Özellikle bir de ek tuşlar ve dizilim için plastiği aldığınız düşünülürse 64$ daha masraf yapmanız gerekmekte.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


yani bütün çöpleri geri döüştürerek araç yapmışlar. bunu da değerli olarak mı açıklıyorlar.
Arabamız yerli ve milli