Anlık Bildirim

Foxconn'dan bir ilk daha: SB700 köprüsünü kullanan 790FX yonga setli anakart

Son derece stratejik bir adım ile ATi'yi bünyesine katarak yonga seti arenasına da hızlı bir giriş yapan AMD, geçtiğimiz Şubat ayında pazara sunduğu ve yüksek satış rakamlarına ulaştığı 690 serisi yonga seti ailesiyle bu alanda oldukça iddialı olacağının ilk sinyallerini verdikten sonra geçtiğimiz günlerde yeni nesil işlemcilerine yönelik olarak 700 serisi adını verdiği yeni yonga setlerini de kullanıma sunmuştu.Firmanın yeni yonga setleri ile birlikte ilk etapta ATi cephesinde uzun süredir kullanılan SB600 köprüsünün kullanılacağını fakat devam eden çalışmaların tamamlanmasını takibense SB700 güney köprüsünün başta 790FX olmak üzere 700 serisi yonga seti ailesine eşlik edeceğini sizlerle paylaşmıştık.

Foxconn A79A-S

DFI'dan transfer ettiği mühendisler ve son olarak piyasaya sürdüğü overclock yetenekleri gelişmiş Quantum Force serisinin ilk anakartı olan "Mars" ile adından söz ettiren Foxconn, SLI ve Crossfire desteği sunduğunu iddia ettiği X38T-A modelinden sonra yine özel bir model ile karşımızda. Zira firmanın A79A-S kod adlı yeni anakartı 790FX ve SB700 yonga setinden oluşan ilk anakart olarak dikkatleri çekiyor.

Foxconn'un yeni anakartı kullanılan renkler ve tasarımı ile daha ilk bakışta dikkat çekmeyi başarıyor. Kullandığı yonga seti itibariyle AMD'nin Phenom işlemcileri için yüksek performans platformu oluşturmaya aday olan firmanın yeni anakartı, özellikleri ve pek tabi kullandığı yeni güney köprüsü ile AMD cephesinde çokça konuşulacağa benziyor. Yeni nesil doğal 4 çekirdekli Phenom işlemcileri ile tam uyumlu olan anakart ayrıca 2 ve 3 çekirdekli Phenom işlemcilerine de destek sağlamakta. Tabi anakartın öne çıkan bir diğer nokta ise Quad-Crossfire desteği.

Resimlerde de görüldüğü üzere anakart üzerinde 4 adet PCIe X16 slotu yer almakta. Tabi slotların birbirlerine yakın olması olası bir Quad-Crossfire yapılanmasında HD 3850 gibi tek slot tasarıma sahip ekran kartı kullanma zorunluluğunu da gündeme getiriyor. Katı kapasitör kullanımı ile yüksek stabilite iddiasını da ortaya koyan Foxconn A79A-S ayrıca ısı iletim teknolojisini esas alan pasif soğutma ile de desteklenmiş durumda.

Foxconn'dan bir ilk daha: SB700 köprüsünü kullanan 790FX yonga setli anakart

Quad-Crossfire desteği

 

Foxconn'dan bir ilk daha: SB700 köprüsünü kullanan 790FX yonga setli anakart

Yeni nesil Phenom işlemcilerinin yanı sıra tek ve çift çekirdekli Athlon64 işlemcileri de destekleniyor

Foxconn A79A-S'nin altı çizilmesi gereken en önemli detayı olarak AMD cephesinde hazırlıkları tamamlanmış gibi görünen yeni güney köprüsü SB700'ü kullanıyor olması gösterilebilir. Yeni yapılanma doğrultusunda anlaşılan AMD-ATi'de Intel'in yolunu izleyecek ve her yeni yonga seti ailesi ile birlikte güney köprüsünü de güncelleyecek. Zira detayları yeni yeni belirgenleşen SB700 güney köprüsünün yanı sıra AMD-ATi'nin SB750 üzerinde çalışmaya devam ettiğini de biliyoruz. Özellikle sunduğu ekstra genişleme olanakları ve ek bağlantı özellikleri öne çıkan SB700 köprüsünün muhtemel yenilikleri ise şu şekilde olacak;

* 6x SATA 3.0 Gbit/sn desteği (RAID 0, 1, 10)
* eSATA desteği
* 14x USB portu (12x USB 2.0 ve 2x USB 1.1)
* Flash bellek / melez sürücü desteği (ATA 66/100/133 aracılığı ile)
* SATA 3.0 Gbit/sn ve USB için geliştirilmiş destek
* SB700 yongası IDM (Intelligent Device Management) ve TPM (Trusted Platform Module) gelişmiş yönetim ve güvenlik teknolojilerini de destekleyecek
* DASH 1.0 desteği

Özellikle dikkatlerinizden kaçmamıştır, zira RAID 5 desteği büyük bir ihtimalle SB700 ile gelmeyecek. Daha önce yaptığımız bazı haberler ve son gelen bilgiler ışığında RAID 5 desteğine de sahip olacak SB750 güney köprüsü gelecek sene içerisinde hazır olacak ve daha erken çıkmaması halinde ilk olarak soket AM3 formundaki anakartlar ile kullanılacak gibi gözüküyor. SB700 spesifikasyonunda yer alan 6 adet SATA-II desteğinin 4'ünün anakart üzerinde diğer ikisinin ise e-SATA desteği şeklinde giriş-paneli dahilinde yer aldığını görmekteyiz.

Foxconn'dan bir ilk daha: SB700 köprüsünü kullanan 790FX yonga setli anakart

Yüksek tanımlı ses, çift gigabit ethernet, firewire, çift e-SATA ve tabi usb...

Bu arada AMD'nin SB700 köprüsü ile gelen Flash bellek teknolojisi de son derece önemli. Intel'in Turbo bellek teknolojisine benzeyen bu özellik sayesinde özellikle Windows Vista altında sıklıkla kullanılan uygulamaların daha hızlı çalıştırılması amaçlanıyor. Bahsettiğimiz bu teknoloji masaüstü kullanıcılarından da öte özellikle dizüstü bilgisayar cephesinde AMD'nin daha çok işine yarayacak gibi gözüküyor ama SB700'ün taşınabilir bilgisayarlar arenasına ne zaman el atacağı henüz netlik kazanmış değil.

Foxconn'un yeni anakartı A79A-S, muhtemelen gelecek senin ilk çeyreği içerisinde lanse edilecek, fiyat konusunda ise henüz telaffuz edilen bir rakam bulunmuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim