Anlık Bildirim

Gigabyte'dan nForce 780i atağı; 780i SLI-DS5

Anakart dünyasının lider isimlerinden biri olan Gigabyte'ın vites düşürmeye niyeti yok gibi gözüküyor. X38, 790FX ve X48 derken firmanın nForce 780i SLI yonga setli anakartı da sektörün segmentinde tanık olduğu ilk çözüm olarak meraklı gözler için ilgi odağı olmayı başarıyor. Intel ve AMD'nin yanı sıra doğal olarak Nvidia da yeni yonga setlerine yönelik olarak çalışmalar yapmakta. Intel'e Skulltrail platformu haricinde SLI lisansı vermeyerek bu konudaki vizyonunu ortaya koyan firma 12 Kasım'da Intel işlemcilere yönelik olarak hazırladığı nForce 780i SLI yonga setini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bu nokatada devreye giren Gigabyte'ın 780i SLI-DS5 modelinin görsel ve detayları da ortaya çıktı.

Yaklaşık bir sene önde duyurduğu nForce 600 serisi yonga seti ailesi ile Nvidia önemli bir başarı yakaladı. Zira nForce 680i SLI yonga setini kullanan pek çok anakart 1333MHz FSB desteğinin yanı sıra 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilere destek vermeleri ile bugün hala güncel konumdalar. Intel'in arka arkaya yeni işlemciler hazırlaması ve paralelinde AMD-ATi'nin de 790FX yonga seti ile birlikte Quad-Crossfire hazırlıkları yapması Nvidia'ya yeni yonga setleri hazırlama konusunda adeta itici güç oldu. Firma nForce 680i SLI yonga setinin geliştirilmiş ve yeni özellikler ile bezenmiş yeni verisyonu olan nForce 780i SLI yonga setini 12 Kasım'da Intel'in 45nm resmi duyurusuna paralel olarak anons etmeyi planlıyor.

Nvidia'nın nForce 780i SLI yonga seti aslına bakılırsa mevcut yonga seti olan nForce 680i SLI ile temel özellikler açısından son derece benzer diyebiliriz. Yani Nvidia yeni bir yonga setini baştan tasarlamak yerine nForce 680i SLI yonga setini geliştirip yeni özellikler ile destekleyerek ortaya yeni bir çözüm koymayı ugun görmüş durumda. Intel'in 45nm üretim teknolojisine sahip Penryn kod adlı işlemcilere tam destek verdiği söylenen nForce 780i SLI yonga seti, nForce 680i SLI yonga setine nazaran en önemli farkı sahip oludğu NF200 yongası ile sağlıyor. Kuzey köprüsünün hemen altında yer alan bu yonga ile firma fazladan PCIe hattı sağlayarak Triple-SLI teknolojisini de mevcut kılıyor.

Gigabyte GA-780SLI-DS5

Gigabyte'ın nForce 780i SLI yonga setine sahip yeni anakartına dönersek, GA-780SLI-DS5, adından da anlaşılacağı üzere Gigabyte'ın bu yonga setini kullanan en iddialı çözümü değil. Zira firma muhtemelen 780i-DQ6 gibi çok daha fazla özellikle bezenmiş daha iddialı ama daha da pahalı olan yeni bir model daha hazırlayabilir. Anakart üzerinde ilk dikkat çeken nokta soğutma ünitesi oluyor. Pasif soğutma ile desteklenen anakart üzerinde özellikle kuzey köprüsünün farklı açılandırılmış soğutması dikkatinizi çekiyor olmalı. Soğutmanın anakart üzerine konumlandırılmasının en önmeli sebebi kuzey köprüsünün hemen altında nForce 780i SLI yonga setinin en önemli kozlarından biri olan NF200 yongasının olması gösterilebilir.

Gigabyte'ın son dönem anakartlarında ortaya koyduğu kaliteli komponent ve detaylı işçilik gibi önemli avantajları genlerinde taşıyan GA-780SLI-DS5 üzerinde 3 adet PCIe X16 slotu yer alıyor ve Triple-SLI olarka ta bilinen Nvidia'nın Quad-Crossfire'a cevap olarak hazırladığı çoklu ekran kartı teknolojisi de destekleniyor. Zira Nvidia, nForce 780i SLI yonga seti ile birlikte GeForce 8800GTX/ Ultra ekran kartlarından 3 tanesini kullanarak tek karta göre, yaklaşık 2,6 kat daha fazla performans elde etmeyi amaçlıyor. PCIe X16 slotlarının yanı sıra anakart üzerinde bir adet PCIe X1 ve 2 adet te tipik PCI slotları yer almakta. 4 adet DIMM slotu üzerinden 8GB'a kadar DDR-2 1066/800/667MHz bellek desteğine sahip olan nForce 780i SLI yonga setinin gelecek yıl çıkacak abisi 790 ise DDR-3 bellek desteği ile gelecek.

Çift gigabit ethernet ve firewire çıkışlarının yanı sıra 7.1 kanal yüksek tanımlı ses desteği de sunabilen Gigabyte'ın yeni anakartı GA-780SLI-DS5 üzerinde 6 adet SATA-II konnektörü, 1 adet PATA ve 6 adet te USB 2.0 konnektörü yer almakta. Tabi Gigabyte'ın kullandığı ek sata kontrolcüsü ile yine gündem de olabilir. Intel'in yeni işlemcileri ve Triple-SLI teknolojisine destek ile öne çıkan Nvidia'nın yeni yonga seti için nForce 680i SLI ve NF200 yongasının bir araya getirilmesi ile hazırlanan yonga seti gözüyle bakanların sayısı da az değil. Bakalım Nvidia'nın yonga seti arenasındaki yeni oyuncusu nForce 780i SLI, Intel'in X38 ve AMD'nin 790FX yonga setleri karşısında nasıl bir başarı elde edecek hep birlikte göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim