Anlık Bildirim

GPU tabanlı hızlandırmayla kaybolan/unutulan şifreler daha hızlı kırılabiliyor

Günümüzde ağırlıklı olarak oyunlar için hazırlanan ve 3B uygulamalarda da kullanılan GPU'lar yani grafik işlem birimleri için değişim süreci bir süre önce başladı. Hem Nvidia hem de AMD-ATi, yeni nesil GPU'ların yüksek işlem yeteneğini farklı sektör ve uygulamalarda da kullanmayı hedefliyor.

Nvidia yatırımlarına devam ettiği CUDA mimarisi ile GPU'ların sağladığı paralel işlem yeteneklerinden faydalanabilecek uygulamaların hazırlanması için geliştiricilere ortak bir platform sağlamayı hedeflerken AMD-ATi de TeraFLOP düzeyinde işlem gücü sunabilen GPU'larını Stream Computing projesi ve OpenCL platformuna yönelik çalışmalarıyla finans, bilim, güvenlik ve çoklu ortam uygulmaları başta olmak üzere oldukça geniş bir alanda kullanmayı amaçlıyor.

Zaman zaman habelerimizde de dile getirdiğimiz üzere GPU'ların esnek mimari anlayışı ve paralel işlem yetenekleri hali hazırda zaten kullanılmakta. Photoshop ve Acrobat Reader gibi popüler tasarım ve ofis uygulamalarının yanında Cyberlink'in PowerDVD ve PowerDirector isimli video oynatma ve düzenleme yazılımlarında da GPU'ların sağladığı yüksek işlem gücünden faydalanılmakta.

Tabii son dönemde Dağıtık Hesaplama (Distributed Computing) olarak bilinen ve protein ve uzay araştırmaları gibi farklı amaçları olan değişik Dağıtık Hesaplama projelerinde GPU'ların yüksek işlem kapasitesi de değerlendirilmekte. GPU'ların sahip olduğu muazzam gücünün kullanılabileceği bir diğer önemli alan ise güvenlik özellikle veri ve ağ güvenliği.

GPU tabanlı hızlandırmayla kaybolan/unutulan şifreler daha hızlı kırılabiliyor

Moskova merkezli yazılım firması ElcomSoft'un kullanıma sunduğu yeni bir uygulama GPU tabanlı hızlandırma ile yapılabilecekleri farklı ve dikkat çekici bir boyut kazandırıyor. Microsoft ve Intel gibi sektörlerinde lider iki büyük isimli partnerlik ilişkisi bulunan ElcomSoft'un Distributed Password Recovery isimli uygulaması ile karmaşık şifreler kırılabiliyor,kaybolan veya unutlan şifreler kurtarılabiliyor.

En teknolojik gelişmiş şifre kurtarma yazılımı olarak tanımlanan Distributed Password Recovery'yi özel kılan temel detay ise sahip olduğu donanımsal hızlandırma özelliği. Bireysel kullanıcılardan öte küçük ve büyük ölçekli işletmeleri, kurumları ve devlet dairelerini hedef alıyor. Peki uygulamanın genel özellikleri neler, GPU tabanlı hızlandırmayı nasıl yapıyor ve hangi dosya formatlarını destekliyor, şimdi dilerseniz Distributed Password Recovery'yi biraz daha yakından tanıyalım.

ElcomSoft, Distributed Password Recovery uygulamasında kendi geliştirdiği özel bir hızlandırma teknolojisini kullanıyor. Firma teknolojisinin çalışma prensibini rekabet koşulları çerçevesinde detaylı olarak açıklamış olmasa da geliştirilen teknoloji, yüksek yoğunluktaki şifre geri kazanım kodunun GPU üzerinden çalıştırabilmesini olanak tanıyor. Şifre çözmek için CPU'nun yanı sıra GPU'ları da kullanabilen uygulama Nvidia'nın GeForce 8 serisi ve üstü grafik kartlarıyla kullanılabiliyor.

Hızlandırma il ayrıca sistem üzerine binen yükü de hafifletmeyi hedefleyen ElcomSoft'un şifre kurtarma uygulaması CPU'lar ile kıyaslandığında şifre çözümlemesine 20 kata varan oranda daha hızlı gerçekleştirebiliyor. Doğrusal ölçeklendirilebilir yapıya sahip olan uygulama ile herhangi bir performans kaynı yaşanmadan 10.000 adete kadar iş istasyonu kullanılabiliyor.

GPU tabanlı hızlandırmayla kaybolan/unutulan şifreler daha hızlı kırılabiliyor

Elcomsoft Distributed Password Recovery, Nvidia'nın GeForce 8, 9 ve GTX 200 serisi ile kullanılabiliyor. Şu an için GPU tabanlı donanımsal hızlandırma her dosya formatı veya şifre algoritması ile kullanılamıyor. Şu an için Office 2007, WPA/WPA2, Windows (LM/NTLM) ve MD5 için şifre çözümlemesi yapılabiliyor, unutulan şifreler kırılabiliyor. İşletim sistemi olarak Windows XP, Windows Server 2003 ve Vista ile uyumlu olan Distributed Password Recovery uygulamasının ayrıca Windows Server 2008 ile çalışabileceği de belirtilirken 64-bit'lik işletim sistemleriyle de uyumlu olduğu ifade ediliyor.

Yapılan açıklamalara göre uygulama birden fazla GPU'yu da destekleyebiliyor. Yani çift GTX 280 veya GTX 260 ile 280 gibi aynı seride yer alan iki kartı kullanabilen yazılım, GeForce 9500GT ve GTX 280 ikilisii algıladığı takdirde GPU hızlandırma için sadece GTX 280 kullanılıyor. ElcomSoft'un yazılımı kullanıcılar GPU kullanımı konusunda farklı opsiyonlar da sunmakta. Dileyen kullanıcılar çift GPU'lu sistemlerinde kartlardan birinin GPU tabanlı hızlandırmaya katılmasını devre dışı bırakabiliyor.

Bu arada yazılımın hem CPU hem de GPU'yu eş zamanlı olarak kullanamadığını belirtelim. Yani kullanıcılar CPU veya GPU tabanlı hızlandırma seçeneklerden birini tercih etmek durumunda. Tabii bu durumun mevcut versiyonla ilgili olduğu yapılacak güncellemeler veya yayınalanacak yeni versiyon ile uygulamanın eş zamanlı olarak CPU ve GPU'yu kullanabilmesi de söz konusu olabilecek.

Ayrıca ElcomSoft firması ATi tabanlı ekran kartlarına destek konusunda da çalışmalara başlamış durumda. Entegre grafik işlemciler içinse şimdilik destek pek mümkün görünmüyor zira kullanılacak ekran kartının minimum 256MB belleğe sahip olması gerekiyor. Öte taraftan uygulamanın herhangi bir GPU sınırlaması bulunmuyor fakat teorik olarak maksimum 8 GPU ile kullanılabileceği belirtiliyor zira iddialı anakartlarda en fazla 4 PCIe slotu bulunuyor.

GPU'ların sağladığı yüksek performans dikkatlerden kaçmıyor.

Internet ve LAN üzerinden dağıtık hesaplama olanağı da sağlayan ElcomSoft Distributed Password Recovery'nin şifre çözümleme/kırma için GPU tabanlı hızlandırmayı kullanabildiği dosya formatı sayısı şimdilik sınırlı olsa da uygulama standart çalışma çerçevesinde çok sayıda dosya formatıyla çalışabilmekte. Bu arada üzerinde durulması gereken en önemli noktalardan biri de uygulamanın kaybolan veya unutlan şifrelerin yanı sıra kötü niyetli amaçlara da hizmet edebilir.

Zira GPU tabanlı hızlandırma desteği sunulan WPA/WPA2 şifreleme sistemleri bilindiği üzere Wi-Fi ağlarının güvenliği için kullanılmakta ve uygulamanın sağladığı GPU tabanlı hızlandırma ile şifreleme sistemleri işlemcilere göre GPU'lar ile 100 kata varan oranda daha hızlı kırılabilmekte. Yazılımın fiyatlandırması ise kullanılacağı istemci sayısına göre 599$'dan başlamakta ve 4999$'a kadar çıkabilmekte.

Detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz!

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim