Anlık Bildirim

Güçlendirilmiş GeForce GTX 260 test sonuçlarıyla birlikte mercek altında

Nvidia cephesinde hazırlıklar tamamlandı ve meydan okuma başladı. Geçtiğimiz günlerde haberini verdiğimiz shader taksviyesi yapılarak güçlendirilen GeForce GTX 260 modelinin üzerindeki örtü kalktı ve kart sıralama turları için piste çıktı. Gün ışığına çıkan ilk model, sadece Nvidia tabanlı ekran kartları hazırlayan Inno3D'den geldi ve GTX 260 Gold olarak isimlendirilen yeni model masaya yatırıldı. Görünen o ki yenilenen model için Nvidia isimlendirme noktasında herhangi bir farklılığa gitmezken, üreticiler "Gold, Super, Ultimae vb." gibi tanımlamalar vasıtasıyla yeni ve eski modellerin arasına çizgi çekerek tercih ve satın alma noktasında son kullanıcılara kolaylık sağlamayı hedefleyecekler. Şimdi isterseniz Inno3D GeForce GTX 260 Gold2un detaylarına ve GTX 260 / HD4870 kıyaslamasına birlikte bakalım.

Yenilenen GeForce GTX 260 modeli ortaya çıkan ilk üreticilerden biri Inno3D oldu

Daha önce yayınladığımız bir haberimizde yenilenen GeForce GTX 260 modelinin detaylarından uzun uzadıya bvahsetmiştik. Hatırlamayanlar için kısaca üzerinden geçmek gerekirse, hazırlanan yeni model ana hatları itibariyle satılmakta olan GTX 260 modeliyle benzer özelliklere sahip. Fark yaratan detay ise paralel işlem birimlerinin sayısı. Nvidia'nın özellikle Intel ile münkaşası esnasında "çekirdek" olarak tanımladığı paralel işlem birimlerine yeni modelde takviye yapıldı ve sayısı 216'ya çıkartıldı ki mevcut modelde bu sayı bilindiği üzere 192 idi. Yapılan bu takviyenin altında yatan neden olarak Nvidia'nın aynı fiyat segmentinde rakibi ATi'nin HD 4870 modelini gündemden düşürmek istemesi gösteriliyor ve güncelleme ile performans çıtasını %10'a varan oranda yukarı çekebileceği konuşuluyordu.

Başta tasarım özellikleri ve saat hızları olmak üzere ortak pek çok detaya sahip olan kartlar arasında ciddi fiyat farkı olması beklenmezken kimi kaynaklar yenilenen modelin satılmakta olan mevcut kart ile aynı fiyat çizgisinden kullanıma sunulacağının altını çizmişti. Inno3D'nin GeForce GTX 260 Gold modeli Nvidia'nın P651 kodlu kart tasarımını kullanıyor ve 14 katmanlı baskılı devre ile geliyor. Bu önemli zira dayanıklılık ve stabilite adına önemli parametrelerden biri olan baskılı devre katman sayısı aynı zaman üretim maliyetlerini de arttırdığı için kimi zaman ekran kartı üreticilerinin bir kısmı katman sayısını azaltarak maliyetleri aşağı çekmeyi de gündeme alabiliyorlar. Çift slo tasarıma sahip olan kart üzerinde 6-pin'lik çift güç girişi yer alırken ısıl güç tasarımının 182 watt olduğu ifade ediliyor.

Güçlendirilmiş GeForce GTX 260 test sonuçlarıyla birlikte mercek altında

GeForce GTX 260 artık daha güçlü

Kod adı mevcut model ile benzer şekilde D10U-10 olan kart üzerinde TSMC tarafından 65nm üretim teknolojisiyle hazırlanan G200-103-A2 kodlu GT200 gpu'su yer alıyor. Belirttiğimiz üzere paralel işlem birimlerinin sayısı 216'ya çıkan yeni modelin doku doldurma ve doku adresleme ünitelerinin sayısı da eski model ile kıyaslandığında 64'ten 72'ye çıktığını görmekteyiz. Kartın performansına etki eden önemli parametlerden biri olarak kabul gören ROP (Raster Operations Unit) biriminin sayısında ise herhangi bir değişikliğe gidilmemiş yani her iki kartta da 28x ROP birimi bulunuyor. Keza saat hızlarında da herhangi bir değişiklik söz konusu değil yani yenilenen modelin grafik işlemcisi 576MHz, paralel işlem birimleri 1242MHz'de ve bellekler ise 1998MHz'de görev yapıyor.

Güçlendirilmiş GeForce GTX 260 test sonuçlarıyla birlikte mercek altında

Her iki GeForce GTX 260 modeli de aynı soğutucuyu kullanmıyor

Bellek veri yolu desteği 448-bit olan yeni modelin üzerinde Samsung tarafından hazırlanan 1.0ns'lik K4152324GH-HJ1A kodlu bellek yongaları kullanılırken toplam bellek kapasitesi ise 896MB, bellek bant genişliği ise 111.9 GB/sn. 3 yollu SLI teknolojisine destek veren yani uygun anakartlar üzerinde 3 kartın çalışmasına olanak tanıyan GeForce GTX 260 ayrıca Hybrid Power teknolojisiyle de uyumlu. Peki bunun anlamı nedir? Dileyen kullanıcılar 72XE, nForce 750a (MCP72P), GeForce 9200 (MCP78U) ve GeForce 8200 (MCP78S) gibi entegre grafik işlemcili yonga setlerinin kullanıldığı anakartlar üzerinde ofis veya internet uygulamalarında dilerlerse GeForce GTX 260'ı kapatarak çalışmalarına entegre grafik işlem birimi üzerinden devam edebiliyorlar.

Güçlendirilmiş GeForce GTX 260 test sonuçlarıyla birlikte mercek altında

Güçlendirilmiş GeForce GTX 260 mercek altında

CoolerMaster tarafından hazırlanan TM71 kodlu çift slot tasarıma sahip referans soğutucuyu kullanan Inno3D GeForce GTX 260 Gold'un maksimum fan dönüş hızı 2900rpm, yarattığı gürültü ise 26-38dbA. Karta ait bu kadar detaydan sonra kolları sıvama ve test sonuçlarına geçme vakti. Öncelikle HKEPC'nin test sisteminde kullanıldığı temel bileşenlere değinmekte fayda var. İşlemci olarak Core 2 Extreme QX6850 kullanılırken anakart olarak Gigabyte'ın X48 yonga setli X48T-DQ6 modeli ve bellek olarak A-DATA DDR3-1066 Extreme CL7 1GB x2 tercih edilmiş. Daha önceki haberlerimizde de belirttiğimiz üzere 216 paralel işlem birimine sahip olan "güçlendirilmiş" GeForce GTX 260'ın mevcut modele göre %5 ile %10 arası hızlı olması öngörülüyordu ki test sonuçları da bunu doğrular nitelikte.

Güçlendirilmiş GeForce GTX 260 test sonuçlarıyla birlikte mercek altında

216 paralel işlem birimine sahip olan GeForce GTX 260, HD 4870 ve satılmakta olan GeForce GTX 260

Tahmin edebileceğiniz üzere yapılan tüm testlerde "yeni" GeForce GTX 260, Haziran ayından bu yana satılmakta olan mevcut GTX 260 modelini geride bırakmayı başarıyor. Aradaki fark uygulamaya göre değişmekle birlikte %0.8 ile %8.57 arasında değişiyor. Hazırlanışında etkin rol oynayan ATi'nin Radeon HD 4870 modeliyle mukayese edildiğinde 216x paralel işlem birimine sahip olan GTX 260 modelinin 3DMark 05 testlerini geride tamamladığını, 3DMark 06 testlerinde başabaş bir mücadele olduğunu, 3DMark Vantage'da ise HD 4870'inin önünde yer aldığını görüyoruz. Oyun testlerine geldiğimizde ise HKEC'nin testlerine göre Lost Planet ve PTBoot'ta yenilenen GTX 260'ın açık ara önde olduğunu, Crysis ve Company of Heroes'te ise yine korakor bir mücadele olduğunu görüyoruz.

Güçlendirilmiş GeForce GTX 260 test sonuçlarıyla birlikte mercek altında

216 paralel işlem birimine sahip olan GeForce GTX 260, HD 4870 ve satılmakta olan GeForce GTX 260

Yenilenen GeForce GTX 260 modeliyle Nvidia'nın pozisyonunu güçlendirdiği bariz şekilde ortada fakat firma adına sorulması gereken soru, sadece performans takviyesi yeterli olabilir mi? Zira önümüzdeki günlerde çift grafik işlemcili Radeon HD 4850 X2 modelini duyurmaya hazırlanan AMD-ATi'nin devam eden süreçte HD 4870 modeli için yeni bir fiyat indirimine gidebileceği kulislerde konuşulmay başlandı bile. Yani Nvidia'nın performansın yanında fiyat anlamında da rekabetçi olabilmesi bunun için de GTX 200 serisini 55nm üretim sürecine dahil etmesi gerekiyor. Firmanın önemli iş ortaklarından ELSA'nın yayınladığı yol haritasına göre firma son çeyrekte 55nm GT206, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde ise 40 yada 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan GTX212 gpu'sunu duyuracak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim