Anlık Bildirim

Herşeyi otomatik olarak yapabilen yeni nesil dijital uydu alıcı: LyngBox

Son zamanlar ülkemizde en çok satan elektronik cihazlardan biri de dijital tv alıcıları. Analog yayınlara göre doğru ayar ve düzenlemeler ile CD kalitesinde görüntü ve ses yayını alınmasını sağlayan dijital tv alıcılarının pazarında birçok oyuncu bulunmakta. Fakat satılmakta olan neredeyse bütün markaların birçok modeli dış kasaları harcinde genel donanımları itibari ile biribirlerinin aynısı. Zira birçok ürün Kore yada Tayvan da üretilip burda paketlenerek satılmakta. Her ne kadar ülkemizde olmasa da yurt dışında oldukça kaliteli dijital tv alıcıları satılmakta. Onlardan biri de İsveç firması olan ve ürünlerinin gelişiminde Avrupa Uzay Ajansı ile işbirliği yapan LyngBox Media firmasının yeni ürünü olan LyngBox.

 

LyngBox dijital alıcısını yurt dışında birçok otorite, dijital uydu yayınları ile ilgili şimdiye kadar çıkmış en etkileyici ürünlerden biri olarak tanımlıyor. Zira ürünün donanımsal ve genel özellikleri bu açıklamaları doğrular nitelikte. Ürün üzerinde daha çok video işlemlerinde kullanılan 3 çekirdekli STi7100 işlemcisi yer almakta. İşlemci'nin çekirdeklerinden birisi 266MHz de çalışırken diğer ikisi 400MHz de çalışmakta. Bu işlemci ürüne donanımsal olarak H.264/MPEG-4 AVC ve MPEG-2 için hızlandırma da sağlayabiliyor. LyngBox dijital uydu alıcısı üzerinde ayrıca 96MB sistem belleği ve 160GB hard disk te yer almakta. 96MB'lık sistem belleği uydu alıcısının iç operasyonlarında cihaza hız ve rahatlık kazandırırken, 160GB'lık hard disk, ürünü kolaylıkla dijital yayınları kayıt edebilen PVR'ye ( Personal Video Recorder - Kişisel Video Kaydedici ) dönüştürebiliyor. Ayrıca yayınların kayıt işlemini kendi tv rehberi üzerinden zaman ayarlı olarak yapabiliyor.

Cihaz DVB-S/DVB-S2 girişinin yanı sıra DVB-T giriş ve çıkışlarına da sahip. Bilindiği gibi DVB-T sayısal (dijital) karasal yayınları ifade ediyor. Karasal yayınlar konusunda ülkemizde de bir takım gelişmeler var. Bazı pilot bölgelerde özellikle TRT karasal yayın testlerine başlamış durumda. Sayısal karasal yayınlar ile kullandığımız devasa çanak antenlere veda edecek ve bugün Wi-Fi ağlarda kullanılan küçük antenler ile DVB-T yaynları alabilmek mümkün olacak. Bu sayede görüntü kirliliği de azalacak. Ayrıca DVB-T yayıncı kuruluşlara da ekonomik kolaylıklar getirmekte. Ülkemizde tamami ile bu analog sistemden dijital sisteme geçilmesinin 2015 yılını bulması bekleniyor.

LyngBox dijital uydu alcısı ayrıca HDMI (tek kablo üzerinden yüksek kalitede video ve ses verisinin iletilmesi), komponent, kompozit, Scart ( RGB ve kompozit), Stereo ses (2 RCA), AC-3 destekli optik S/PDIF çıkışına da sahip. BU çıkışlar ile ürün kullanıcılarına görüntü ve ses için farklı bağlantı alternatfileri sunmakta. Ayrıca ürün üzerinde 4 adet USB 2.0 ve ethernet (100baseT) çıkışları da bulunmakta. Bu sayede ürünü kolayca bilgisayar ve dijital kamera gibi cihazlar ile irtibata geçirebiliyorsunuz. USB 2.0 üzerinden dijital yayınları haricibir DVD kaydediciye kayıt etme imkaanınız da var. TV'den bağımsız Teletex özelliğine sahip olan LyngBox LNB kontrolü için DiSEqC 1.2 standartını destekliyor. Ayrıca 4:3 ve 16:9 görüntü formatlarını da destekliyor. LyngBox üzerinde çift tuner (DVB-S/ DVB-S2) bulunmakta. 3. tuner ise opsiyonel olarak sunulmakta. Tunerlar sayesinde eş zamanlı olarak bir kanalı izlerken aynı anda kaydını yapabilmek te mümkün.

LyngBox tam 50,000 kanalı hafızasında tutup listeleyebiliyor. Bu noktada ürünün bir diğer öenmli özelliği, kanal isim ve bilgilerini DVB dalgalarından bağımsız sürekli olarak doğru verme özelliği bulunuyor. Ayrıca bilindiği gibi geleneksel dijital tv alıcılarının en büyük problemlerinden birisini kanal listelerinin yüklenmesi oluşturuyor. Zira statik olarak yer alan kanal listerini güncellemek yada yenilemek için kullanıcı tarafında manuel olarak bazı adımların izlenmesi ile gerekiyor. Fakat LyngBox bu işi otomatik olarak yapabiliyor. Bu işlem için bazı önemli fonksiyonları içeren ve sadece LyngBox uydu alıcılarının bağlanabildiği özel bir network alanı bulunmakta. LyngSat Network adı verilen ağ ortamında 3 önemli servis bulunmakta;

* LyngSat: Güncel olarak sürekli kanal listelerini ve uydu bilgilerini LyngBox uydu alıcılarına sağlıyor.
* LyngSat Maps: Otomatik olarak konuma göre hangi uydunun dijital alıcınız ile birlikte en iyi sonucu verebilceğini hesaplıyor. (Özellikle Motorlu Çanaklar İçin)
* LyngSAT Guide: Gelişmiş TV rehberi
* Cihazın bu fonksiyonlardan yararlanabilmesi için internet bağlantısı gerekmekte

LyngSat Network sayesinde herhangi bir kanalın taşınması yada bazı parametrelerinin değişmesi sonucu oluşan yeni değerler ürüne otomatik olarak anında bildirildiği için kullanıcıya dönük yeni frekansları yüklemek vb. gibi hiçbir işlem kalmıyor.

Cihaz HDTV (720p ve 1080p) yayınları ile tam uyumlu. HDTV yayınlarının izlenebilmesini ve kaydedilmesine olanak sağlayan cihaz ayrıca harici dijital fotoğraf makinası, kamera, cep telefonu gibi cihazlardan aktarılan resimleri HDTV çözünürlüklerinde gösterebiliyor. Ürünün önemli özelliklerinden birisi de ebeveyn korumasına sahip olması. Bu sayede istenmeyen kanalların çocuklar tarafından izlenmesi de engellenebiliyor.

Herşeyin otomatik olarak yapıldığı bu yeni nesil dijital uydu alıcı henüz satışa çıkmış durumda değil. Ama gerek tasarım gerekse donanımsal özellikleri ile oldukça iddialı ve dikkat çekici. Özellikle ülkemizde birbirinin aynısı uydu alıcıların var olduğunu düşündüğümüzde, LyngBox'ın çıktığında bir distribütör ile ülkemize gelmesini dilemekten başka yapacak birşey kalmıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim