Anlık Bildirim

HP'den defter niyetine dizüstü bilgisayar; 2133 Mini-Note PC

Donanım dünyasının lider isimlerinden biri olan Asus'un geçtiğimiz senenin son çeyreğinde Eee PC adını verdiği yeni dizüstü bilgisayarını kullanıma sunması özellikle taşınabilir bilgisayar dünyasında ciddi yankı uyandırmıştı. Intel'in de destek verdiği proje kapsamında firmanın anons ettiği Eee PC401 4G modeli elde ettiği satış başarısı ile firmanın yüzünü güldürürken yeni modeller hazırlama konusunda da adeta itici güç olmuştu. Fiyatı ve kompak yapısı ile gündeme bomba gibi düşen Eee PC modelinin Asus'a kazandırdıkları sonrasında pazarın beklenti ve ihtiyaçlarını fark eden diğer üreticiler de Eee PC benzeri modeller hazırlamak üzere kolları sıvadılar. Apple'ın MacBook Air modelini ayrı bir kefeye koyarsak eğer Eee PC'ye yanıt olabilecek önemli hamlelerden sonuncusunu dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden biri olan HP gerçekleştirdi ve firma 2133 Mini-Note PC adını verdiği yeni dizüstü bilgisayarını anons etti.

Daha önceki haberlerimizde de belirttiğimiz üzere dizüstü bilgisayar pazarının yükselişi devam ediyor. Satış adedi ve büyüme hızı açısından hızlı bir yükseliş içerisinde olan pazar firmaları da bu konuda yeni çözümler hazırlamaya sevk ediyor diyebiliriz. Bu konuda yoğun mesai harcayan firmaların başında Intel geliyor. Firmanın Şangay'da gerçekleştirdiği Geliştiriciler Forumunda ağırlıklı gündem maddelerinden biri de mobil çözümlerdi. Asus'un Eee PC ile elde ettiği başarı ve kompak çözümlere olan talebin de etkisi ile Intel, uzun süredir üzerinde çalıştığı ayrıca ultra taşınabilir bilgisayarlar ve kompak yapılı diğer bazı cihazlarda kullanılmak üzere geliştirdiği ATOM kod adlı yeni işlemcilerini de IDF'te gün ışığına çıkardı. Intel'in Netbook adını verdiği kavram doğrultusunda önümüzdeki günlerde hem fiyatları hemde kompak form faktörleri ile dikkat çekici yeni dizüstü bilgisayarlar pazara hızlı bir giriş yapacak gibi görünüyor.

HP'den defter niyetine dizüstü bilgisayar;  2133 Mini-Note PC

MSI, Acer ve Gigabyte gibi firmalar ultra-taşınabilir model/modeller üzerindeki çalışmalarını devam ettiredursun Eee PC'nin rekabet anlamında en dişli rakiplerinden biri olması öngörülen yeni bir model HP tarafından kullanıma sunuldu. Her ne kadar geçtiğimiz aylarda Cloudbook modeli ile Everex başta olmak üzere bazı markalar çeşitli çözümlerini pazara sunmuş olsa bile firma büyüklüğünü de göz önüne aldığımızda HP'nin hazırladığı 2133 Mini-Note PC, pazarın daha rekabetçi olması açısından önemli bir rol üstelenecek gibi görünüyor. Asus'un Eee PC ile özellikle depolama kapasitesi, işletim sistemi ve işlemci konusundaki sıkıntıları veya kullanıcılarına fazla alternatif sunamıyor oluşunu detaylıca gözlemleyen HP, yeni modeli ile birlikte kullanıcılara farklı opsiyonlar sunabilmekte. Zira modeline göre farklı işletim sistemlerini kullanabilmek veya daha yüksek depolama kapasitesine sahip olabilmek mümkün. İsterseniz şimdi HP 2133 Mini-Note PC'yi yakından tanımaya çalışalım.

HP'den defter niyetine dizüstü bilgisayar;  2133 Mini-Note PC

HP 2133, özellikle sahip olduğu depolama alternatifleri ile dikkat çekiyor. Asus'un Eee PC ile en azından şu an için sadece SSD yani katı halli disk kullanıyor olmasının aksine HP 2133 ile modeline göre SSD veya geleneksel sabit disk kullanabilmek mümkün. Biraz daha detaya inersek HP'nin 499$'lık modeli üzerinde 4GB'lık SSD disk kullanılırken, 549$'lık model üzerinde 120B'lık depolama kapasitesi sunan ayrıca 5400rpm dönüş hızına sahip olan 2.5" boyutlu geleneksel bir sabit disk kullanılıyor. Ayrıca edindiğimiz bilgilere göre HP önümüzdeki günlerde 7200rpm dönüş hızına sahip olan 120GB'lık yeni bir alternatifi de opsiyon listesine eklemeyi planlıyor. Zincirin en önemli halkalarından biri olan işlemci husunda ise Eee PC ve HP 2133 önemli bir yol ayırımında. Zira Intel tabanlı Eee PC'nin aksine HP 2133, VIA alt yapısını kullanıyor. Yine modeline göre işlemci saat hızları da değişmekte.

HP'den defter niyetine dizüstü bilgisayar;  2133 Mini-Note PC

2133$'lık etiket fiyatı ile HP 2133'ün giriş modeli olması beklenen ürün üzerinde 1GHz'de çalışan VIA C7-M işlemcisi kullanılıyor. Serinin bir üst modelinde işlemci saat hızı 1.2GHz'i çıkarken top modelde ise işlemci saat hızının 1.6GHz olduğunu söyleyebilmek mümkün. Fiyat-model ilişkisi açısından yola devam etmek gerekirse 2133'ün 499$'lık varyasyonunda 1.0GHz VIA C7-M işlemci, 512MB bellek, 4GB SSD ve işletim sistemi olarak Novell Suse Linux yer alırken 549$'lık modelde ise 1.2GHz VIA işlemci, 1GB bellek ve 5400 RPM hızında 120GB'lık sabit disk yer alıyor. Ayrıca bu modelde ekstra bir ödeme ile Windows Vista Home Basic işletim sistemi de tercih edilebiliyor. Ek olarak HP, bahsettiğimiz farklı fiyat etiketine sahip iki modelin yanı sıra 2133'ün 749$'lık etiket fiyatına sahip olan tepe modelini de hazırladı. Bu model diğer iki varyasyona göre bazı farklılıklar içeriyor.

HP'den defter niyetine dizüstü bilgisayar;  2133 Mini-Note PC

HP 2133 Mini-Note PC'nin 749$'lık üst modelinin ilk dikkat çeken noktası kullanılan pil. 499$ ve 549$'lık modellerde kullanılan 3 hücreli pil yerine 749$'lık tepe modelde 6 hücreli pil tercih edilmiş ki bu farklılık doğal olarak sistemlerin çalışma sürelerine de etki ediyor. Performans anlamında da tercih edilen 1.6GHz'lik ile VIA işlemcisi ile diğer iki modele saat hızı anlamında önemli fark atan üst model ayrıca 120GB'lık 5400rpm sabit diske ve 2GB'lık sistem belleğine sahip. Tabi Bluetooth, webcam, ve Windows Vista Business gibi unsurlar da 749$'lık modeli farklı kılan özellikler arasında yer alıyor. Fiyat ve temel teknik özellikleri farklılık gösteren her üç modelin ortak detayları arasında ise iki adet USB 2.0 portu, SDHC slotu, ExpressCard/54 slotu, VGA portu ve gigabit ethernet özelliği yer alıyor. Belirttiğimiz gibi 120GB ve 160GB'lık depolama kapasitesine sahip 7200rpm'lik diskler de HP tarafından yakında opsiyon listesine eklenecek.

HP'den defter niyetine dizüstü bilgisayar;  2133 Mini-Note PC
HP'den defter niyetine dizüstü bilgisayar;  2133 Mini-Note PC

HP 2133 ultra kompak yapıda olduğu için boyut ve kasa yapısı da oldukça önemli. Ürün üzerinde 1280x1024 çözünürlüğünü desteklemekte olan 8.9" boytunda LCD ekran yer alıyor. Çözünürlük anlamında HP 2133 Mini PC, Asus'un hem 7" hemde 8.9" boyutunda ekrana (1024x600) sahip olan modellerinden daha iddialı. Yine Eee PC'nin yapısında kullanılan plastiğin aksine HP 2133 üzerinde hem plastik hemde Alüminyum kullanılmış. Tabi Alüminyum tercihİnin ürünün görünüme de ayrı bir hava kattığını söyleyebilmek mümkün. Atrıca %92 tam boyutlu klavyeye sahip olan HP 2133, bu açıdan değerlendirildiğinde daha sıkışık bir tuş dizilimine sahip olan Asus'un Eee PC modelinden göre daha başarılı duruyor. Söz konusu taşınabilirlik olduğunda hiç şüphe yok ki ağırlık son derece önemli bir rol üstleniyor. Bu konuda HP 2133 Mini PC'nin yapabildikleri de oldukça önemli.

HP'den defter niyetine dizüstü bilgisayar;  2133 Mini-Note PC

HP 2133'ün ağırlığına baktığımzda dizüstü bilgisayarın 3 hücreli pil ile 1.18Kg ağırlığında, 3 hücreli pil ve 160GB'lık standart sabit disk ile 1.3Kg ayrıca 6 hücreli pil ve 160GB'lık hard disk ile de 1.47Kg geldiğini görüyoruz.. Yani en hafif 2133 modeli 1.18Kg, en ağırı ise 1.47Kg ağırlığında. VIA platformunu kullandığı için sistemin grafik yükünü yine VIA'nın Chrome 9 entegre grafik işlemcisi üstleniyor. Performans değerlendirmesinde ise HP 2133'ün en zayıf halkasının kullanılan işlemci olduğu belirtiliyor. Zira 1.6GHz'lik yüksek saat hızına rağmen sistemin pek çok uygulamada ve işlem gücü gerektiren Photoshop gibi yazılımlarda performans anlamında sorunu yaşatabildiği üstelik uzun süreli kullanımlarda ısı sorunun çıkabildiği yorumları yapılıyor. Bu noktada önümüzdeki günlerde HP'nin Intel'i n ATOM platformunu veya VIA'nın henüz kullanıma sunulmayan Isiaah işlemcilerini kullanmayı tercih edebileceği yorumları da yapılmıyor değil.

HP'den defter niyetine dizüstü bilgisayar;  2133 Mini-Note PC

Detaylı test sonuçları için buraya tıklayabilirsiniz!

Dizüstü bilgisayarların en önemli kritlerlerinden biri de pil ömrü. Yapılan ilk incelemelerde 3 hücrelik pil ile HP 2133'ün 2 saat 15 dakika, 6 hücreli pil ileyse 4 saat 11 dakika aralıksız çalışabildiği belirtiliyor. Tabi bahsettiğimiz değerler yapılan incelemelere göre ufak farklılıklar içerebiliyor. 1.05 x10.04x6.5" boyutunda olan HP 2133 Mini PC, 802.11a/b/g, b/g kablosuz ağ teknolojilerini desteklerken ürün üzerinde kullanılan DDR2 belleklerin 667MHz'de çalıştığını hatırlatmakta da yarar var. VIA'nın CN896NB ve 8237S SB yonga seti paketinin yataklık ettiği sistem segmentine hızlı bir giriş yapmayı başarıyor. Genel tasarım ve tam boyutlu klavyesi ile dikkat çekmeyi başaran HP 2133 Mini PC'nin eleştri oklarına hedef olan noktası olarak VIA platformunu kullanıyor oluşu gösterilebilir. Özellikle Intel'in 45nm üretim teknolojisi ile geliştirilen ATOM işlemcilerinin yüksek işlem gücü ve düşük güç tüketimi HP'yi yeni çıkacak modeller için Intel'e de kaydırabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim