Anlık Bildirim

HyperDrive III sabit disklerde kapasitede olmasada hızda yeni devir.

Üreticiler her geçen gün geliştirdikleri yeni teknolojilerle kullanıcılara, daha yüksek kapasiteyi daha hızlı kontrol edebilen sabit diskler sunabilmek için çalışıyorlar. Şu an için masa üstü bilgisayarlarımızda kullanabileceğimiz SATA arabirimine sahip diskler sn 33 ile 44 MB arası veri aktarımını desteklemekteler. SATA teoride 150 MB/sn gibi oldukça yüksek veri aktarım değerlerine izin versede, diskleri oluşturan mekanik parçalar ve kafanın veriye ulaşım zamanı bu değere ulaşılmasını engellemekte.

Yüksek veri aktarım değerlerine RAID dizileri oluşturarak çıkmak mümkün ama bu aynı anda fazla disk kullanılmasını gerektirdiğinden hem yüksek enerji sarfiyatına hemde yüksek ses ve ısının ortaya çıkmasına neden olmakta. Şu an evimizde oluşturabileceğimiz SATA Raid 0 dizisi ile 2 adet disk kullanıldığında aktarım hızı 80 MB civarına çıkmakta. Teoride bu 95 MB ama ne yazıkki pratikte olaylar kağıt üzerindeki gibi olmuyor.

Peki az yer kaplayan az enerji tüketen hiç ses çıkartmayan ve normal sabit diskten veri aktarım hızı olarak 2 kat, veriye ulaşım süresi olarakta 80 kat daha hızlı bir çözüme ne dersiniz? Hayır diyecek yoktur sanırım. HyperDirve III hiç bir mekanik parçası olmayan ve bilgisayarımızda kullandığımız RAM mantığı ile çalışan ve üzerindeki hafıza entegrelerine veriyi depolayan ve gerektiğinde buradan geri çağıran bir sabit disk. Üzerindeki pil sayesinde bilgisayarınız kapalı olduğunda dahi üzerindeki veriler kaybolmadığı için sabit disk olarak kullanabileceğiniz HyperDirve III, hiçbir mekanik oynar parçaya sahip olmadığı için oldukça yüksek bir kullanım ömrüne ve oldukça az bir enerji tüketimine sahip.

100 mikrosaniye veri erişim süresi ile normal sabit disklerden 80 kat daha hızlı (normal sabit disklerde ortalama 8 milisaniye), ATA 100 arabirimini kullanmasına rağmen aktarım hızı 93 mb/sn, SATA arabirimini kullanan disklerde bu değer en fazla 40 MB civarı. Okuma ve yazma ömrü normal disklerle karşılaştırılamıyacak kadar uzun ve firma tarafındanda 3 yıl garandi verilen HyperDirve III'e üretici firmanın verdiği bilgilere göre 4 dakikada Windows XP kurmak mümkün. Format atmak ise sadece 1 tıklama zamanı alıyor.

Bilgisayar kasasında 5.25 inclik slotlara takılan sabit disk normal IDE kabloları ve güç kaynağı bağlantısına sahip. Her ne kadar farklı bir görünümü ve oldukça yüksek bir performansa sahip olsada bilgisayara bağlantı olarak normal sabit disklerden hiçbir farkı yok. Şu an için 16 GB kapasite ile piyasaya sürülen ürünün önerilen son kullanıcı fiyatı 700$. Kapasite/fiyat oranı çok yüksek olsada sunduğu performans özel amaçlı kullanımlarda bu diski rakipsiz kılıyor. İleriki zamanlarda bellek üretim teknolojisindeki değişmelerle fiyatının dahada aşağılara ineceğini söylemek zor değil.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim