Anlık Bildirim

iOS 9 ve WatchOS 2 16 Eylül'de geliyor

Apple'ın yeni iPhone ve iPad ürünlerini tanıttığı bugünkü lansmanda yazılım tarafında da önemli duyurular vardı. iOS platformunun yeni işletim sistemi iOS 9 ve akıllı saat platformu watchOS 2, 16 Eylül itibariyle indirmeye sunulacak. 

iOS 9 ile gelen yeniliklerin başında Siri geliyor. Yeni bir arayüze kavuşan Siri gelen aramalarda numarayı tanımlayabilmek için email içerisine bakabiliyor, bir mesajlaşma esnasında kullanıcısının talimatı ile içeriği Hatırlatıcı içerisine kaydedebiliyor, fotoğraflara bakabiliyor. Tüm bu yenilikler sadece cihaz tarafında meydana geliyor ve herhangi bir sunucuya gönderilmiyor. 

Spotlight arama arayüzünde artık yakındaki mekanları ve iletişim bilgilerini paylaşan yeni bir bölüm baloncuk şeklinde ortaya çıkıyor. Ayrıca Spotlight içerisinde üçüncü taraf uygulamalar da arama yapabilecek. 

Diğer bir gelişme Haritalar uygulamasında toplu taşıma güzergahlarının da eklenmiş olması. Haritada artık tren, otobüs, metro gibi ulaşım güzergahları ve duraklar yer alacak. İlk etapta Berlin, Çin, Londra ve Toronto yabancı şehirler olmak üzere birkaç ABD şehrinde bu hizmet başlayacak.

Belki de iOS 9 ile gelen en önemli yenilik iPad için bölünmüş ekran özelliği oldu. Android tarafında uzun süredir mevcut olan bölünmüş ekran özellikle iPad için çok fazla talep alıyordu. Apple nihayet iOS 9 ile bu talebi karşıladı.

Artık iPad üzerinde Home tuşuna iki kere bastığınızda iki uygulama yanyana gelerek çalışma imkanı sunuyor. Küçük bir kayan uygulama ile ana uygulamaları bu bölünmüş ekrana yerleştirebiliyorsunuz. Ayrıca bir video izlerken mesajlara bakmanız gerektiğinde artık video penceresini alt kısma indirerek izlemeye devam ediyor ayrıca diğer işinizle de ilgilenebiliyorsunuz. Bu da yine YouTube uygulamasından ve Android tarafından hatırlayacağımız bir özellik. Bunlar sadece iPad Pro, iPad ve iPad mini için geçerli. 

Batarya kısmında da önemli bir yenilik mevcut. Düşük güç modu ile pil yüzdesi belirli bir seviyenin altına indiğinde sistem 3 saate kadar ekstra kullanım süresi sunabilecek. Ayrıca bazı fonksiyonlarda yüzde 50 batarya performansına artış sözkonusu. 

Ayrıca Flipboard tarzında abone olduğunuz yayınlardan haberler derleyen yeni News uygulaması, CarPlay özelliğinin artık kablosuz hale gelmesi, Passbook yerine kredi kartı bilgilerinizi ve biletlerinizi saklayabileceğiniz Wallet uygulaması, zengin metin özellikleri kazanan Not uygulaması ve güncellemelerin indirilirken daha az alana ihtiyaç duyması iOS 9 ile gelen diğer yenilikler arasında. 
iOS 9 ve WatchOS 2 16 Eylül'de geliyor
 

WatchOS 2 işletim sisteminde ise saat ekran temalarına yapılan eklemeler bulunuyor. Yeni temalar içerisinde Fotoğraf, Fotoğraf Albümü ve 5 farklı şehri kapsayan Time-Lapse yer alıyor. Bunlar ilk nesilde gelmesi planlanan ancak sonraki nesle bırakılan özelliklerdi. 

Diğer bir yenilik saatin kurma tuşunu çevirdiğiniz zaman zamanın ileri gitmesi ve gelecekteki toplantı ile etkinlikleri ekrana getirmesi. Time Travel adındaki bu özelliğin farklı bir versiyonunu Pebble kendi saatlerine de sunmaya başlamıştı. Ayrıca Complications geliştiricilere açılıyor ve temaların içerisine geliştiriciler de farklı bilgi ekranları ekleyebilecek. 

Kullanıcılar Arkadaş ekranında artık doğrudan arkadaşlarını ekleyebilecek ve Dijital Dokunuş çizimlerinde birden fazla renk kullanabilecek. Mail uygulaması gelen maillere cevap vermenizi, Phone uygulaması da Face Time sesli görüşmelere yüksek kaliteli ses ile cevap vermenizi sağlayacak. 

Geliştirici tarafında ise uygulamaların yerleşik olarak çalışması yeniliği sözkonusu. Uygulamalar artık bilinen WiFi ağları üzerinden iPhone ile iletişim kurarak Bluetooth üzerinden bağlı olmasa bile çalışmaya devam edecek. Ayrıca mikrofon, nabız bilgileri, HealthKit bilgileri, akselerometre verileri, dijital kurma tuşu da geliştiricilerin erişimine açılacak. 

Bunun haricinde fitness uygulamalarının yerleşik olarak saat üzerinde aktiviteleri takip etmesi, Siri'nin antrenman programlarını başlatabilmesi, Apple Pay verilerinin saat üzerinde depolanabilmesi, Wallet uygulaması, toplu taşıma güzergahlarının görülebilmesi, HomeKit erişiminin yerleşik olarak sağlanması, ekranda videoların oynatılabilmesi şeklinde pek çok yenilik mevcut. 

Son olarak WatchOS 2 güncellemesini saate aktarabilmek için artık manyetik şarj kablosunu takmanız gerekiyor. Yani artık eskisi gibi Bluetooth üzerinden güncelleme yapılamayacak. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim