Anlık Bildirim

Intel 45nm Penryn işlemcilerinin (Yorkfiled - Wolfdale) test sonuçlarını açıkladı

İşlemci devi Intel 45nm üretim sürecine geçmeye hazırlanıyor. Rakibi AMD'den 1 yıl önce 65nm üretim teknolojisini kullanmaya başlayan Intel, üretim teknolojilerine yönelik farkı açacak gibi. Zira firma kod adı Penryn olan yeni işlemci ailesi ile 45nmn üretim teknolojisine geçmenin yanı sıra kullanıcılara getireceği yenilikler sayesinde ciddi performans artışı elde etmeyi planlıyor. Hatırlayanlar bilir, Intel ilk olarak geçtiğimiz Ocak ayında Penryn işlemci ailesinin tasarım çalışmalarını bitirdiğini hatta işlemci üzerinde farklı işletim sistemlerinin boot edilebildiğini açıklamıştı. Geçen süre zarfında çalışmalarını hızlandıran firma an itibariyle yeni işlemcilerinin performans sonuçlarını açıklayacak konuma gelmiş bulunuyor.

45nm üretim sürecine geçisin yanı sıra Penryn işlemcilerinin altı çizilen en önemli özelliklerinin başında sahip oldukları yeni komut setleri ve arttırılan 2. seviye bellek miktarları dikkat çekiyor. Komut seti konusunda Intel yeni işlemcileri ile hayli iddialı. SSE4 komut seti ile birlikte gelecek Penryn işlemcilerinin SSE, SSE2 ve SSE3 komut setlerine yönelik veririmlikleri arttırılırken yeni eklenen SSE4 komut setleri ile imaj, video işleme ve vektörel uygulamalarda ciddi performans artışı sağlandığı ifade ediliyor ki test sonuçları da bu iddiaları doğrular nitelikte.

Intel 45nm üretim teknolojisine sahip Penryn işlemcilerinin çift ve 4 çekirdekli olmak üzere iki farklı varyasyonunu hazırlayacak. Gelen bilgilere göre, kod adı Yorkfield olan çift çekirdekli (dual-core) modellerde 6MB, yine kod adı Wolfdale olacak 4 çekirdekli (Quad-Core) işlemci modellerinde ise 12MB 2. seviye ön bellek bulunacak. Bilindiği gibi Intel'in şu an satılmakta olan çift çekirdekli işlemcilerinde maksimum 4, 4 çekirdekli modellerinde ise 8MB L2 bellek bulunuyor. Yeni işelmcilerin FSB değerleri ise 1333MHz olacak. Tabii 45nm üretim sürecinin getireceği termal avantajlardan da yararlanması beklenen yeni işlemciler için firmaya yakın kaynaklar Intel yeniden MHz yarışını başlatabilir ifadelerini de kullanmıyor değil. Zira Penryn işlemcilerinin saat hızlarının 3GHz'den başlaması bekleniyor ki Çin'de yapılan Intel Geliştiriciler Forumunda (IDF) firma 3.33GHz'de çalışan Penryn modellerinin test sonuçlarını açıkladı.

- İşlemci: 3.33GHz'de çalışan çift ve 4 çekirdekli Penryn
- Anakart: Intel D975XBX2 BadAxe 2
- Bellek: 2 GB DDR2-800MHz (5-5-5-15)
- Ekran Kartı: GeForce 8800 GTX
- İşletim Sistemi:
Microsoft Windows Vista Ultimate 32-bit

Intel 45nm Penryn işlemcilerinin (Yorkfiled - Wolfdale) test sonuçlarını açıkladı

Test sonuçları ortada özellikle video uygulamalarında Intel'in yeni Penryn işlemcileri adeta uçuyor. Bunda özellikle optimize edilmiş yeni komut setlerinin katkısı büyük. Yapılan ilk test sonuçlarında Intel'in 45nm işlemcileri video uygulamlarında bir önceki seriye %50, 3DMark 2006'da %22, oyun testinde ise %37 fark atmayı başarıyor. Intel performans anlamında da çok iddialı olsa bile yeni işlemciler özellikle 45nm üretim sürecinin ilk örnekleri olmaları sebebiyle ciddi ilgi ve merak uyandırıyorlar. Gelen bilgilere göre, Intel'in 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcileri piyasaya sürmeye Xeon serisi ile başlayacak bir süre sonrada masaüstü versiyonları hazır olmuş olacak ve yeni işlemciler büyük bir ihitmalle bu sene sonunda veya gelecek yılın başında piyasaya girmiş olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim