Anlık Bildirim

Intel'den yeni Xeon'lar, OCZ'den su soğutmalı DDR-3, AMD'den SB750 köprüsü

Intel Xeon Ailesine 2 Yeni Model Daha Ekledi

Intel ile AMD arasındaki işlemci rekabeti masaüstü platformunun yanı sıra özellikle sunucu tarafında da ciddi şekilde devam ediyor. AMD'nin geçtiğimiz günlerde mevcut mikroişlemci mimarisi K8'i kullanan en hızlı Opteron işlemcilerini duyurması ve bazı Opteron modellerinde fiyat indirimine gitmesinin ardından Intel de 2 yeni Xeon işlemcisini duyurarak AMD'ye cevap verdi. Intel'in duyurusunu yaptığı yeni Xeon işlemcileri X5365 ve L5335'in her ikisi de 4 çekirdekli yapıdalar.

Yeni işlemcilerden özellikle X5365 son derece önemli. Zira 3GHz'lik saat hızının yan sıra 1333MHz FSB değeri ve 120 watt'lık ısıl güç tasarımına sahip endüstrinin ilk işlemcisi olduğu belirtilen X5365 ayrıca Intel'in V8 platformunda da kullanılacak. L5335 işlemcisinin en önemli özelliği ise model isminin başındaki "L" tanımlamasından da anlaşılacağı üzere düşük güç tüketimine sahip olması gösterilebilir. Zira 2GHz'lik saat hızına ve 1333MHz'lik FSB değerine sahip olan işlemcinin ısıl güç tasarımı sadece 50 watt.

Özellikle sunucu işlemcileri için uygulanan ve sektörün en geçerli test uygulamalarından biri olan SPECint_rate_base2006 testinde Intel'in yeni Xeon X5365 işlemcisinden güç alan Fujitsu-Siemens'in yeni sunuc bilgisayarı PRIMERGY RX300 S3 98.9 puan alarak yeni dünya rekorunu da kırdı. Fiyatlara geldiğimiz ise X5365'in 1172$, L5335'in ise $380 olacağı ifade ediliyor.

OCZ'den 1600MHz'de Çalışan Su Soğutmalı DDR-3 Bellek

İsim açılımı OverClockerZ olan OCZ firması özellikle hazırladığı yüksek performanslı ve kaliteli bellekler ile sektörde önemli bir yere sahip. DDR-3 belleklere yönelik olarak başta Super Talent olmak üzere Corsair ve Kingston gibi firmalar ile saat hızı anlamında amansız bir yarışa giren OCZ, hazırladığı yeni DDR-3 belleği ile saat hızının yanı sıra soğutma konusunda da iddialı olduğunun altını çizdi. Zira firma daha önce yüksek saat hızına sahip DDR-2 belleklerde de kullandığı Flex XLC (Xtreme Liquid Convention) soğutma teknolojisi artık hazırladığı yüksek performanslı DDR-3 çözümlerinde de kullanmaya başladı.

Intel'den yeni Xeon'lar, OCZ'den su soğutmalı DDR-3, AMD'den SB750 köprüsü

OCZ'nin hazırldığı ve 1600MHz'de çalışan yeni DDR-3 belleği PC3-12800 Flex XLC özellikle sahip olduğu su soğutma ile şu an segmentinde tek ve firmaya göre en güçlü soğutma yeteneğine sahip olan model. 1600MHz'de çalışan firmanın yeni belleği ayrıca 2.05v geriliminde 6-6-6-18 gibi zamanlamalara sahip. Açıkçası JEDEC konsorsiyumunun DDR-3 belleklere yönelik olarak belirlediği referans çalışma gerilimi olan 1.5v'ye göre OCZ'nin yeni belleğinin sahip olduğu 2.05v gerilimi kağıt üzerinde hayli yüksek gibi görülebilir su soğutmaya sahip olan bellekler özellikle termal anlamda kullanıcılarını üzmeye hiçte niyeti yok gibi duruyor.

Su soğutmaya sahip olan PC3-12800 Flex XLC'yi dileyen kullanıcılar herhangi bir su soğutma ünitesine bağlamadan hava soğutma ile de kullanabilirler. Zira belleği kaplayan ısı emicilerin de soğutma konusunda tatminkar sonuçlar verebildiği ifade ediliyor. 2GB'lık ( 2x1024MB ) çift kanal bellek mimarisini destekleyecek kit olarak satılan OCZ'nin su soğutmalı yeni DDR-3 belleği firmanın diğer ürünlerinde de uyguladığı üzere ömür boyu garanti programına dahil olarak kullanıcılara sunuluyor. Fiyat konusunda ise şu an için net bir bilgi bulunmuyor.

AMD Yeni Güney Köprüsü SB750 ile RAID 5 Desteği Sunacak

ATi'yi alarak yonga seti arenasına da hızlı bir giriş yapan AMD, geçtiğimiz Şubat ayında pazara sunduğu 690 serisi yonga setleri ile bu alanda oldukça iddialı olacağının sinyallerini verdikten sonra gelecek ay içerisinde uzun süredir üzerinde çalıştığı ve yeni nesil işlemcilerine yönelik olarak hazırladığı iddialı yonga seti RD790'ı resmen duyuracak. Yeni nesil işlemcilerinin yanı sıra PCIe 2.0 ve Quad-CrossFire desteğine de sahip olması beklenen RD790 yonga seti bilindiği gibi ilk etapta firmanın şu an kullanılmakta olan güney köprüsü SB600 ile gelecek hemen ardından Ekim ayı gibi yapılack güncelleme ile AMD, RD790 yeni güney köprüsü SB700 ile destekleyecek.

Intel'den yeni Xeon'lar, OCZ'den su soğutmalı DDR-3, AMD'den SB750 köprüsü

Daha önce ortaya çıkan haber ve verilerde AMD'nin yeni güney köprüsü SB700'in RAID 5 desteğine sahip olmayacağı ortaya çıkmıştı. Zira SB700 güney köprüsü sadece RAID 0, RAID 1 ve RAID 10 desteğine sahip olacak. SB700'ün aksine AMD'nin büyük bir olasılıkla gelecek yıl içerisinde kullanıma sunacağı SB700 köprüsünün daha gelişmiş versiyonu olan SB750 ile RAID 5 desteği tekrar sunulmaya başlanacak ki eldeki veriler ışığında SB700 ile SB750 arasındaki olması muhtemel en önemli fark ta RAID 5 desteği olacakgibi görünüyor.Hem SB700 hemde SB750 köprülerinin 12 USB 2.0 portu, 2x USB 1.1 portu, 6 adet SATA 3Gb/sn portu, eSATA desteği, yüksek tanımlı ses ve Windows Vista'nın ReadyBoost ile ReadyDrive teknolojilerine yönelik olarak 2GB'a kadar flash bellek desteğine sahip olacaklar.

Bu arada AMD'nin gelecek yılın sonuna doğru duyurmayı planladığı ve RD790'ın yerini alması beklenen RD890 yonga seti ile birlikte SB800 köprüsünü de devreye alacağı söyleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim