Anlık Bildirim

Intel'in P55 yonga seti çoklu ekran kartı desteğiyle geliyor

Nehalem kod adlı yeni nesil mikroişlemci mimarisini temel alan Bloomfield serisi Core i7 işlemcileri ve X58 yonga setini endüstrinin beğenisine sunan Intel cephesinde gözler artık firmanın Nehalem tabanlı yeni nesil alternatif işlemci modelleri ve yonga setlerinde. Haberlerimizde de değindiğimiz üzere firma, Lynnfield ve Havendale kod adlı yeni işlemcileriyle birlikte Ibex Peak kod adlı P55 yonga setini hazırlıyor.

Intel'in Lynnfield ve Havendale kod adlı yeni nesil işlemcilerinden Lynnfield ailesi satışa sunulan Core i7 modellerinin ekonomik alternatifleri olarak değerlendiriliyor. Core i5 çatısı altında pazara giriş yapması beklenen entegre bellek kontrolcüsüne sahip Lynnfield serisi işlemciler, LGA1160 formunda olacak ve Core i7 modellerinden farklı olarak 3 kanal yerine 2 kanal DDR3 bellek desteği sunacaklar.

Havendale kod adlı işlemcilerin ise ilk etapta çift çekirdekli olması bekleniyor. Yine Nehalem mimarisini esas alacak Havendale işlemcilerinin en önemli özelliği olarak entegre grafik çekirdeğine sahip olmaları gösterilebilir. Evet Havendale jenerasyonunda işlemciler, an itibariyle Kuzey köprüsünde kullanılan entegre grafik işlem birimlerini de sahip olacak ve bu sayede yeni bir dönemin de kapısı aralanmış olacak.

Lynnfield serisi işlemciler ile benzer şekilde LGA1160 formunda olacak Havendale modelleri de DDR3 bellek desteği sunan entegre bellek kontrolcüsüyle gelecek. Intel, LGA1160 formundaki yeni işlemcileriyle birlikte bu işlemcilere ev sahipliği yapacak anakartlarda kullanılmak üzere Ibex Peak kod adlı P55 yonga setini de geliştiriyor. Tasarım özellikleri ve teknik detaylarıyla P55, X58 yonga setine göre bazı farklılıklar içerecek.

Intel'in resmi dökümanlarına göre, P55 yonga seti tek yonga mimarisine sahip olacak. Bugüne kadar yonga seti tarafından kontrol edilen bazı özellikleri Nehalem jenerasyonuyla birlikte işlemci üzerine entegre eden firma, P55 ile birlikte tek yonga tasarımına geçiş yapacak. X58 yonga setinden farklı olarak QPI yerine DMI arayüzünü desteklemeye devam edecek olan P55, çoklu ekran kartı desteği de sunacak.

ATi'nin Crossfire teknolojisini desteklemesi beklenen P55'in SLI kullanımına olanak tanıyıp tanımayacağı ise şimdilik bilinmiyor. Her ne kadar Nvidia, Intel'e SLI teknolojisinin kapılarını açmış olsa da firma SLI teknolojisinin sadece Bloomfield platformunda (Core i7 + X58) kullanılabileceğinin altını ısrarla çiziyor. Yani Core i5 ve P55 yonga setinden oluşacak Summitlake platformunda SLI desteğine destek verilemeyebilir.

Nvidia'nın P55 yonga setinde SLI teknolojisinin kullanımına izin vermek istememesinin nedeni olaraksa, LGA1160 formundaki Havendale ve Lynnfield işlemcileri için SLI destekli yeni bir yonga seti üzerinde çalışıyor olmasının etkili olduğu iddia ediliyor. Her ne kadar Nvidia tarafından resmi olarak doğrulanmış olmasa da firmanın yeni yılda yeni nesil işlemciler için yeniden sahneye çıkacağı söyleniyor.

Bu arada Ibex Peak kod adlı P55 yonga seti tek kartlı kurulumlarda PCIe x16, çift kartlı kurulumlarda ise PCIe x8 + PCIe x8 desteği sunacak. Sonrasında çıkacak 5 serisi yeni yonga seti çözümleriyle pin uyumuna sahip olacağı belirtilen yeni çipsetin bu sayede anakart üreticilerine ciddi kolaylıklar sağlaması da beklenebilir. P55 yonga setinin önümüzdeki yılın üçüncü çeyreğinde Lynnfield işlemcileriyle birlikte lanse edilmesi bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim