Anlık Bildirim

Intel'in son bombası: 1600MHz FSB'li Core 2 Extreme QX9770

İşlemci devi Intel hız kesmeden yeni model hazırlıklarına devam ediyor. Bilindiği üzere firma önümüzdeki Kasım ayında 45nm üretim teknolojisine sahip sunucu ve masaüstü işlemcilerin ilk örneklerini endüstrinin ve son kullanıcıların beğenisine sunmaya başlayacak. Özellikle son kullanıcılar açısından durumu değerlendirdiğimizde 45nm üretim teknolojisine sahip modeller arasından bizleri karşılayacak ilk modelin firmanın "extreme" serisi dahilinde yer alan Core 2 Extreme QX9650 olduğunu belirtmiş ve bu işlemcinin detaylarını Türkiye'de ilk defa sizler ile paylaşmıştık. Fakat Intel, 45nm üretim teknolojisinin de verdiği avantaj ile hem saat hızını ve hemde FSB hızını arttırarak vites yükseltmeye devam edecek gibi görünüyor.

Hatırlanacağı üzere Intel çok kısa bir süre önce 3 serisi yonga seti ailesinin amiral gemisi olacak X38 yonga setini resmen anons etmişti. Firmanın yeni yonga setinin en dikkat çeken özelliklerinden biri ise destek verilen 1600MHz FSB hızıydı. Bu önemliydi zira Intel özellikle son kullanıcılar açısından 1600MHz FSB'ye sahip bir model duyurmamıştı ancak yeni yonga setinin de resmen duyurulmasını takiben 1600MHz FSB hızına sahip muhtemel işlemcinin de özellikleri gün yüzüne çıkmaya başladı. Firmanın hazırlıklarını sürdürdüğü yeni ve en güçlü işlemcisi Core 2 Extreme QX9770 olarak anılacak ve kendi segmentinin en hızlı ve 1600MHz FSB'ye sahip ilk işlemcisi olacak. Şimdi bu işlemcinin detaylarına da birlikte bakalım.

Mevcut uygulamalar göz önüne alındığında açıkçası 1066MHz'deb 1333MHz FSB hızına geçiş kağıt üzerinde önemli bir sıçrama görünüyor olsa bile test sonuçlarını değerlendirdiğimizde sadece artan FSB hızı için işlemci değiştirecek ciddi bir farkın olmadığını rahatlıkla söyleyebilmek mümkün. Fakat yeni bir işlemci alma arefesinde olanların yüksek FSB hızına sahip yeni seri modelleri tercih etmesinde fayda var. Intel'in 1600MHz FSB hızına sahip olacak ilk işlemcisi Core 2 Extreme QX9770 bazı ilkleri de beraberinde getiriyor. Belirttiğimiz gibi 1600MHz FSB'li ilk işlemci olmanın yanı sıra 1.399$'lık olası fiyatıyla da Intel'in 999$ üstü piyasaya sunduğu ilk modellerden biri olacak. İşlemcinin 1600MHz FSB hızının yanı sıra 3.2GHz'lik saat hızına ve 12MB L2 belleğe sahip olacak. Tabi işlemci tahmin edebileceğiniz üzere 4 çekirdekli bir yapıda.

Intel'in en hızlı işlemcisi olacak olan Core 2 Extreme QX9770'in piyasaya çıkış tarihi olarak gelecek yılın ilk çeyreği dile getiriliyor olsa bile yeni işlemci muhtemelen Intel'in bir diğer bombası olacak X48 yonga seti ile birlikte gelecek Ocak ayında anons edilebilir. 45nm üretim teknolojisinin termal olarak sunduğu avantajdan da sonuna kadar yararlanan Intel saat hızının yanı sıra FSB hızını da yükseltiyor. Bakalım AMD ezeli rakibi Intel'in bu son atağına nasıl bir cevap verecek. Bu noktada 3GHz'lik Phenom modellerinin çıkış tarihi son derece kritik bir rol oynayabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim