Anlık Bildirim

Intel'in X58 yonga setli yeni anakartı Smackover kullanıma sunuldu

Intel'in X58 yonga setli yeni anakartı Smackover kullanıma sunuldu

Yarıiletken endüstrisinin lider isimlerinden Intel, Nehalem tabanlı yeni nesil Core i7 serisi işlemcilerini 17 Kasım'da pazara sundu. Yeni nesil işlemcilerine yataklık edecek anakartlar için X58 yonga setini de hazırlayan firma, her yeni çipset çözümünde olduğu gibi X58 için de kendi markası altında hazırladığı anakartını da Nehalem tabanlı işlemcileriyle kullanılmak üzere pazara sunuyor.

Intel'in Smackover kod adıyla geliştirdiği yeni anakart firmanın daha önce "sıkı" oyuncular ve grafik endüstrisinde çalışan profesyoneller için hazırladığı çift işlemcili Skulltrail platformunda kullanılan anakarttan izler taşıyor. LGA1366 formundaki Core i7 920, 940 ve Extreme Edition 965 modellerine destek veren anakart kaslı görünümü ile dikkat çekmeyi başarıyor.

Intel'in Nehalem kod adlı mikroişlemci mimarisinde bellek kontrolcüsünü Kuzey köprüsünden alarak AMD'nin güncel çözümlerinden olduğu gibi doğrudan işlemci üzerine entegre etmesi ve 3 kanal DDR3 desteği sunmaya başlaması X58 tabanlı anakartlarda da etkisini gösteriyor. Pek çok anakart üreticisi X58 anakartlarında 6x DIMM slotu kullanmayı tercih ederken Intel, 4x slot ile yoluna devam ediyor.

Intel'in X58 yonga setli yeni anakartı Smackover kullanıma sunuldu

Peki Intel'in dört adet DIMM slotuyla devam etmesi ne anlama geliyor. Her ne kadar Blood Rage modeliyle Foxconn başta olmak üzere bazı anakart üreticileri 3 kanal DDR3 desteğinden yola çıkarak 3x DIMM (12GB'a kadar bellek desteği) bazı modellerinde 3 adet bellek slotuna yön verirken Intel'in dört DIMM slotuyla devam etmesinin arkasında yatan temel sebep geriye dönük uyumluluğa vurgu yapmak istemesi.

Her ne kadar Core i7 serisi işlemciler 3 kanal DDR3 bellek desteği ile geliyor olsa da işlemcilerde kullanılan bellek kontrolcüsü geriye dönük olarak tek ve çift kanal DDR2 bellek desteği de sunuyor. Intel'in X58 yonga setli anakartında dört slot kullanmasının bu noktada öne çıkan temel sebebi de kullanıcıların Core 2 platformunda kullandıkları çift kanal DDR3 bellek kitlerini Nehalem platformunda da kullanabileceklerinin altını çizmek istemesi.

1333MHz'e kadar 16GB DDR3 bellek desteği sunan anakart üzerinde çift PCIe X16 slotu yer alıyor ve AMD-ATi'nin Crossfire X teknolojisi de destekleniyor. Güney köprüsü olarak ICH10R yongasının kullanıladığı anakart farklı RAID konfigürasyonlarını destekleyen 6x SATA-II konnektörü ile donatılmış durumda. Öte taraftan PATA portuna da sahip olan Smackover, 8 kanal yüksek tanımlı ses ve Gigabit ethernet özelliklerine de sahip.

ATX formunda olan ve PS/2 konnektörlerini üzerinde barındırmayan X58 yonga setli yeni anakart, Firewire ve çift eSATA gibi ekstra bağlantı özelliklerini de beraberinde getiriyor. Intel X58 Smackover için bahsi geçen yurt dışı satış fiyatı ise yaklaşık 280$.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim