Anlık Bildirim

Intel'in yonga seti arenasındaki yeni oyuncuları P45 ve P43 olacak

Intel hazırladığı işlemcilerin yanı sıra kullanıma sunduğu yonga setleriyle de iddialı ve popüler olan bir firma. Hatta firma yonga seti üretimindeki başarısını öyle bir noktaya taşıdı ki kullanıcılar arasında "Intel işlemci için Intel yonga setini kullanan anakart alınır" kanısı bile oluştu. Son olarak geçtiğimiz sene Haziran ayında Tayvan'da gerçekleştirilen Computex fuarı ile birlikte kod adı Bearlake olan 3 serisi yonga seti ailesini kullanıma sunan firma bu sene yılın ikinci çeyreği ile birlikte yeni nesil 4 serisi yonga seti ailesinin fertlerini de bizlerle tanıştırmaya başlayacak. Her ne kadar X48 yonga seti Mart ayında kullanıma sunulacak olsa da yüksek maliyetleri nedeniyle pek çok kullanıcı şimdiden daha ekonomik model olan P45'i beklemeye koyuldu bile.

3 serisi yonga seti ailesinde olduğu gibi 4 serisi yeni yonga seti ailesini de farklı kesim ve beklentilere göre alternatifi bol bir yapıya büründürmek isteyen Intel'in P45 ile birlikte bir diğer önemli silahı ise özellikle maliyet odaklı sistemler için geliştirilen yeni çipseti P43 olacak. An itibariyle satılmakta olan ve 3 serisinin giriş modeli olarak konumlandırılan P31 çipsetinin yerini alması beklenen P43 ve pek tabi P45 yonga setleri Intel'in yüksek performans segmentinde yer alması ve önümüzdeki ay kullanıma sunulması beklenen X48'den sonra gelen yeni aktörleri olacak. Bu yazımızda detaylarına daha önce pek çok kez değindiğimiz X48'i bir kenara bırakıyor ve P45/P43 çipsetlerinin detaylarına bakıyoruz.

Intel'in her iki yonga seti de firmanın 45nm üretim teknolojisine sahip çift ve dört çekirdekli işlemcileri ile uyumlu olacaklar. Geriye dönük olarak 65nm üretim teknolojisine sahip işlemcilere de destek verebilen yeni çipsetler fsb konusunda ise X48'i bir adım geriden takip ediyorlar. Zira 1600MHz FSB hızına doğal destek sunabilen X48'in aksine P45 ve P43, 1333MHz'e kadar destek sunabiliyorlar ama bu 1600MHz FSB'li işlemciler ile çalışmayacakları anlamına gelmemekte zira hız aşırtma ile muhtemelen yeni yonga setleri Core 2 Extreme QX9770 gibi 1600MHz FSB'ye sahip işlemcileri çalıştırabilecekler. Söz konusu bellek kullanımı olduğunda ise P45 ve P43 için ilk önemli yol ayrımına gelmiş oluyoruz.

Tayvanlı anakart üreticilerinden elde edilen bilgiler ışığında hazırlanan tabloya göre P45 yonga seti sadece DDR3 formundaki bellekler ile uyumlu olarak çalılşabilirken daha ekonomik olan P43 ise ek olarak DDR2 varyasyonunu da sahip olacak. Bu noktada P45 almak isteyen ama DDR3 ifadesi ile şaşkınlık yaşayan kullanıcılar için muhtemelen P45'in de DDR2 varyasyonlarının hazırlanabileceğini de ifade edelim. Çünkü X48 için de benzer iddialar ortaya atılmış ama pazar koşulları ve kullanıcı beklentileri doğrultusunda Intel, anakart üreticilerine X48'in DDR2 varyasyonun hazırlanmasına konusunda olanak tanıdı. P45 yonga seti 1333MHz'e kadar DDR3 bellek desteği sağlarken P43 ise 1066MHz'e kadar DDR2 veya yine 1066MHz'e kadar DDR3 bellek desteğiyle kullanıcılara sunulacak.

Intel'in yonga seti arenasındaki yeni oyuncuları P45 ve P43 olacak

P45 ve P43 yonga setleri arasında fark yaratan bir diğer önemli detay ise ekran kartı desteği ve doğal olarak PCIe slot diziliminde yatıyor. P45 yonga seti AMD-ATi'nin Crossfire X teknolojisini destekleyebiliyor. 2. jenerasyon PCIe standardı ile uyumlu olan çift slot desteğine sahip P45 çipsetini esas alan anakartlar 16X formunda tek kart veya 8X+8X formunda Crossfire yapılanmasına yataklık edebilecekler. P45'in aksine ekonomik sistemler için hazırlanan P43 yonga seti hazırlandığı kesimin beklentilerini de göz önüne alırken malesef 2. PCIe slotuna sahip değil. PCIe 2.0 destekli PCIe 16X slotu ile gelen P43 yonga seti pek çok detayı ile özellikle giriş seviyesine yönelik olarak hazırlandığı izlenimini veriyor.

Her iki yonga seti de çift kanal bellek teknolojisini desteklerken 4 adet DIMM slotu üzerinden 8GB'a kadar bellek kulllanımına olanak tanıdıkları ifade ediliyor. Intel'in yeni yonga setlerinın yılın ikinci çeyreği ile birlikte kullanıma sunulması beklenirken P45'in anakart üreticilerine maliyetinin 40$, P43'ün ise 34$ olacağı ifade ediliyor. Merak edenler için bahsi geçen rakamların X48'in yarısı kadar olduğunu çünkü X48'in anakart üreticilerine maliyetinin en son verilere göre 70-75$ seviyesinde olduğunu biliyoruz. Bakalım Intel 4 serisi yonga seti ailesi ile birlikte 3 serisi yonga seti ailesininin bir süredir yaşadığı sessizliği bozabilecek mi hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim