Anlık Bildirim

Microsoft, Blue&Me ile arabanızda ; Microsoft ve FIAT'dan araç içi iletişim sistemi Blue&Me

Son yıllarda otomobil üreticileri araç tanıtımlarında, sürücü ve yolcu güvenliğine verdikleri değeri ön planda tutuyorlar. Özellikle Euro-NCAP çarpışma testi sonuçları, ABS, EBS, anti patinaj sistemleri, kaç hava yastığı olduğu gibi güvenliğe verilen önemi vurgulayan özellikler, reklam afişlerinde ve broşürlerde ilk vurgulananlar arasındalar.

Çok yakında araç güvenliğine verilen önem vurgulanırken sayılacaklar arasına Blue&Me isimli bir teknoloji de eklenecek. Microsoft ve FIAT'ın birlikte yürüttükleri çalışma, araçlarda iletişimi ve çoklu ortam kontrolünü en yüksek güvenlikle sunma amacını taşıyor.

Blue&Me, araçların sahip olacakları bir işletim sistemi (Windows Mobile for Automotive) ile iletişim araçları ve medya oynatıcılarla, Bluetooth veya USB üzerinden bağlantı kurup, bu cihazları kontrol etmesini sağlamakta. Tamamen açık bir platform olarak geliştirilen teknoloji, şimdi ki ve ileride çıkacak olan ürünlerle uyumluluk sağlama hedefinde. Ayrıca sistemin, GPS konum belirleme, hava durumu, ilk yardım çağırma ve benzeri servislerle de uyumlu şekilde çalışması için geliştirilebileceği vurgulanmakta.

Blue&Me sayesinde Bluetooth destekli telefonunuz ister cebinizde ister çantanızda olsun aracınıza biner binmez cep telefonunun kontrolü araç tarafından ele geçirilecek. Gelen çağrılara eller serbest (Hads Free) cevap verme, cep telefonunuza gelen mesajların araç tarafından size okunması, rehber ve benzeri ekran ile kontrolü gereken fonksiyonların araç bilgisayarının ekranına yansıtılması gibi olaylar Blue&Me destekli araçlarda kullanıcıya sunulacaklar.

Teknoloji herhangi bir ön tanımlama yapmadan sesli komutları algılayabilme özelliğine de sahip. Müzik sisteminin aktive edilmesi, rehberde ki kayıtlı yerin aranması veya istenen numaranın çevrilmesi, ses tanıma sayesinden mümkün olacak. İşletim sistemi, USB bağlantı desteği olan medya oynatıcıları ve Flaş hafızaları da kontrol edebilmekte. Bu sayede taşınabilir medya oynatıcınızı arabanız içinde sesle ya da direksiyon üzerinde ki tuşlar yardımıyla kontrol edebileceksiniz.

Blue&Me, Fiat ve Alfa Romeo marka araçlarda bu senenin 2. yarısından sonra kullanılmaya başlayacak. FIAT hafif ticari araçlar, Grande Punto, Alfa Romeo 159, 159 Sportwagon, Brera ve Spider bu teknolojiyi taşıyacak araba modelleri arasında. Blue&Me kullanıcılara sunacakları ile oldukça ses getireceğini düşündüğüm bir teknoloji.

Bir yazılım ve otomobil devinin birlikte çalıştıkları ender projelerden olan Blue&Me 2004 yılından bu yana geliştirilmekte. Bu teknolojiyi taşıyan araçların, 2-12 Mart tarihleri arasında İsviçre'de gerçekleştirilecek olan Geneva Motor show 2006'da kullanıcılarla buluşması planlanmakta.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim