Anlık Bildirim

MIMO destekli kablosuz ağ ürünleri mercek altında; Edimax EW-7628IG, EW-7608PG ve BR-6216MG

Konu internet ve çoklu ortam dosyaları paylaşımı olduğunda her zaman tercihim kablosuz bağlantı çözümlerinden yana olmuştur. Şayet kablosuz ağ bağlantısı kurma şansım olmasaydı; oturma odamdaki HTPC'ye büyük bir ihtimalle internet ve ağ bağlantısı sağlayamayacaktım. Zira koridordan uzanan ethernet kablosuna ev sakinlerinin pek hoş bakmayacakları kesin. Kablosuz ağ bağlantısının taşınabilirlik ve bizleri kablolama derdinden kurtarmaları gibi bir çok avantajları var, fakat kablo bağlantısı kadar hız sağlayamadıkları da bir gerçek. 802.11g standartını kullandığınızı varsayarsak en iyi koşullarda 2.5MB/sn bilgi aktarım hızı söz konusu. Yani en iyi koşullarda elinizde 100Mbps kablo bağlantısısnın tam 1/4 ü kadar bir bağlantı hızı oluyor. Bu hız uzaklık arttıkça 500KB/sn ve aşağısına kadar düşebiliyor.

Hız zaten düşük olduğu ve uzaklık arttıkça daha da düşeceği için kablosuz ağ kurarken kullanacağımız ürünlerin verimliliklerinin yüksek olması gerekiyor. Eğer sinyal çıkış gücü düşük bir router ve ağ kartına sahipseniz, kabosuz ağ planlarınız hüsranla sonuçlanacaktır. Bu yazımızda MIMO (Multi in Multi Out) gibi verimliliği arttıran yeni teknolojilerle donatılmış Edimax MIMO Router BR-6216MG ve Edimax MIMO Kablosuz PCI ethernet kartı EW-7628IG'yi yakından tanıyacak ve MIMO'nun kablosuz ağ bağlantısında getirilerini gözlemleyeceğiz.

Bir çoğunuzun bu MIMO'da nedir dediğini duyar gibi oluyorum. Son zamanlarda kablosuz ağ ürünlerinde sık sık duymaya bağladığımız MIMO, Multi In Multi Out yani çoklu giriş çoklu çıkış kelimelerinin baş harflerinin bir araya gelmesinden oluşuyor. Bu teknolojide sinyal yayan birden fazla anten bulunuyor. Bilgi gönderen ve alan birden fazla anten sayesinde hem kapsama alanı hem de uzağa gönderilen tek sinyal yerine bir çok sinyal olduğundan verimlilik arttırılmış oluyor. Testimize katılan Edimax marka kablosuz router ve PCI kart bu teknolojiyi desteklerken, SMC'nin kabosuz PCI ethernet kartı, 6dBi ek güç sağlayan anteni ve Airties'ın kablosuz router özelliği bulunan ADSL modemi MIMO'yu desteklemiyorlar. Destekli ve desteksiz ürünleri birbirleriyle karşılaştırarak MIMO'nun bize neler kazandırdığını ve eğer elimizde MIMO destekli ürünler yoksa bunlara güçlü birer anten takarak ne kadar getiri sağlayabileceğimizi görebilme şansımız oldu.


Her ne kadar askılığa benzese de o bizim test sistemimiz. MIMO destekli Edimax WiFi ethernet kartı ve SMC WiFi ethernet kartı birarada

Ürünlerin performanslarını incelerken oldukça sorunlu bir konuma sahip olan HTPC'im ile NAS arasındaki veri transfer hızlarını ölçtük. Yatak odamda yer alan NAS, 160GB kapasiteye sahip ve tek görevi içinde depolanan dosyaları ağdaki diğer bilgisayarların paylaşımına sunmak. NAS ve yatak odamdaki diğer PC'ler kablosuz router özelliği bulunan Airties ADSL modeme ethernet kablosuyla bağlılar. Bir diğer oda daki bir bilgisayar ve HTPC ise modeme Wi-Fi 802.11g kablosuz ağ bağlantısı ile bağlanmaktalar. Yatak odamla oturma odam arasında yaklaşık olarak 14,5 metre mesafe var. HTPC, oturma odasında yerde ve duvarın dibinde duruyor. Yani bir kablosuz ağ ürünü için olabilecek en elverişsiz konuma sahip.


Ölçekli bir plan değil fakat test ortamının anlaşılması açısından yeterli olacaktır.

Teste ilk olarak SMC'nin SMCWPCIT-G 108Mbps Wi-Fi PCI ethernet kartını HTPC'ye takıp Airties Wi-Fi routerlı modem üzerinden NAS'a bağlanmayı deneyerek başladık. SMC'li HTPC'miz 1-2 denemede ancak kablosuz ağı görebildi. Kablosuz ağa bağlandığı zamansa hız ne film izlemeye ne de keyifli bir şekilde internette gezinmemize yetti. SMC standart anteniyle bu testte Airties Wi-Fi routerlı ADSL modemle kabul edilebilir bir bağlantı kuramadı.

SMC Wi-Fi ethernet kartı, değiştirilebilir bir antene sahip. Wi-Fi ethernet kartı alacaksanız sizin de tercihiniz değiştirilebilir antenlere sahip olan modellerden olmalı. Zira eğer bulunduğunuz ortamda bizim gibi kablosuz ağa bağlantı sorunları yaşarsanız bu standart antenin yerine güçlü bir anten takabilirsiniz. SMC'nin antenini değiştirmeden evvel aynı koşullarda MIMO destekli Edimax Wi-Fi ethernet kartı ile Airties Wi-Fi routera bağlanmayı denedik. Edimax Wi-Fi ethernet kartı en düşük 500KB/sn en yüksek 900KB/sn hızda ortalama 633KB/sn ile 800KB/sn arasında değişen hızlarla Airties kablosuz routera standart antenleriyle bağlanabildi.

Bilgi aktarım hızı, 500KB/sn ile 900KB/sn arasında dalgalanan değerlerde olduğundan DivX kodlanmış filmleri direk NAS üzerinden izlememize yetmedi. DivX ile kodlanmış ve AC3 ses formatı içeren filmler yer yer 1MB/sn ve üzeri değerlerde bilgi aktarım hızına ihtiyaç duyuyorlar. Eğer hız yetersiz kalırsa filmde ara ara donmalar oluyor ki bu kabul edilebilir bir olay değil. Fakat MP3 dinlemek, resimlere bakmak ve internette gezinmek için bu bağlantı hızı oldukça yeterli oldu. Windows XP Media Center Ed., internet üzerinden kanal rehberi güncellemelerini hızlı bir şekilde gerçekleştirebildi. HTPC'nin konumunu düşünürsek (alçakta ve duvar dibinde) SMC'nin hiç bağlantı kuramaması bile normal karşılanabilir oluyor. Edimax MIMO destekli kablosuz ethernet kartının film izlemeye yetmese de diğer çoklu ortam dosyaları ve internet erişimi için yeterli bir hızda bağlantı sağlayabilmesi ürünün sahip olduğu 3 antenin boşa konmadığının ve MIMO desteksiz routerlar da dahi iş gördüğünün bir göstergesi.

SMC, kablosuz ethernet kartımızın değişebilir bir antene sahip olduğunu söylemiştik. Kartın kablosuz ağa bağlanamaması nedeniyle biz de anteni değiştirmeye karar verdik ve yine SMC'nin 6dBi gücünde yönlendirilmiş antenini karta bağlayarak aktarım hızını birde bu şekilde ölçtük. SMC kablosuz ethernet kartı, SMC 6dBi yönlendirilmiş antenle birlikte en düşük 800KB/sn en yüksek 2.1MB/sn ortalama da ise 1MB/sn ile 1.7MB/sn arasında değişen veri aktarım hızlarıyla kablosuz ağa bağlandı. Bu değerler NAS üzerinden DivX film izlemek, mp3 dinlemek, resimlere bakmak ve internet için oldukça yeterli. Fakat belirtmekte fayda var her zaman olmasada arada veri aktarım hızının 800KB/sn ye kadar gerilemesi film izlerken kısa süreli de olsa teklemeler yaşamanıza neden olabiliyor.

Airties kablosuz router ve ADSL modemle yaptığımız testlerden sonra, Airties'ın kablosuz bağlantı özeliklerini iptal ederek testlere Edimax'in MIMO destekli kablosuz 802.11g/b destekli routerıyla devam ettik. Üzerinde 4 adet 10/100 ethernet girişi, 1 adet ADSL veya kablo modem bağlantısı için 10/100 ethernet girişi ve 3 adet anten bulunan router oldukça şık bir kasaya sahip.

Edimax MIMO destekli kablosuz routerla, ilk olarak Airties kablosuz routera standart anteniyle bağlanamayan SMC kablosuz ethernet kartını test ettik. SMC kablosuz ethernet kartı, Edimax MIMO routera standart anteniyle kolay bir şekilde bağlantı kurabildi. En düşük 400KB/sn en yüksek 1.9MB/sn veri aktarım hızlarına ulaşan ikili ortalama 1MB/sn ile 1.5MB/sn arasında hızlarda veri aktarımı gerçekleştirdiler. Bu hız değerleri neredeyse SMC kablosuz ethernet kartı + SMC 6dBi anten ve Airties kablosuz routerla ulaştığımız hızlara yakınlar. Edimax MIMO kablosuz routerın oldukça iyi bir iş çıkarttığını söyleyebiliriz.

SMC ethernet kartına bir de SMC 6dBi yönlendirilmiş anteni taktığımızda sonuç mükemmel oldu. SMC kablosuz ethernet kartı + SMC 6dBi anten + Edimax MIMO kablosuz router hiç dalgalanma yaşamadan 2.4MB/sn veri aktarım hızı sağladılar. Bağlantı sırasında hızda hiç dalgalanma olmaması oldukça etkileyiciydi. Bu set ile IEEE 802.11g'nin en yüksek veri aktarım hızına arada birçok duvar olmasına ve elverişsiz konuma rağmen ulaşabildik.

SMC ethernet kartını ve anteni bir kenara bırakıp Edimax MIMO router ve MIMO kablosuz ethernet kartıyla gerçekleştirdiğimiz testte en düşük 200Kb/sn en yüksek 2.4MB/sn arasında değişen kısa süreli dalgalanmalarla ortalama 1.9MB/sn ile 2.4MB/sn arasında değişen hızlarla veri transferi gerçekleştirdik. MIMO ethernet kartı da görevini oldukça iyi yerine getirmesine rağmen doğal olarak konumun elverişsizliğinden dolayı yönlendirilmiş anten çözümünün gerisinde kaldı. Fakat konumu bir kenara bırakırsak Edimax MIMO ethernet kartı ve MIMO routerın kablosuz ağ ihtiyaçlarınıza en iyi şekilde çözüm getireceğini söyleyebilirim. Zira bu ikili kutudan çıktıkları halleriyle HTPC'nin duvar dibinde ve alçakta konumlandırılmasına rağmen 2.4MB/sn ye varan bilgi aktarım hızına ulaşabildiler.

Yazı boyunca bir çok kombinasyon ve test sonucu verdik. Bu test sonuçlarını ve kombinasyonları basit bir tabloda bir araya getirelim;

Tabloda yer alan ortalama değerler, kablosuz kart ile router arasında yoğun olarak görülen veri akış hızını gösterirken min ve max değerler test esnasında veri akış hızının en düşük ve en yüksek hangi değerleri aldığını göstermekteler.

Görülebileceği gibi HTPC'nin konum dezavantajından etkilenmeyen yönlendirilmiş antenli çözüm her kombinasyonda farkını ortaya koyuyor. Bunun en önemli nedeni 6dBi'lik yönlendirilmiş antenin duvar dibinde değil, uzun kablosu sayesinde yukarıda konumlandırılabilmesiydi.


TV sehpasının üzerinde hemen TV'nin yanında konumlandırdığım SMC 6dBi yönlendirilmiş anten

Fakat testin tartışmasız birincisi Edimax MIMO Wireless Router oldu. Edimax'in router çözümü o kadar başarılıydı ki; Airties kablosuz router özelliği bulunan ADSL modemle standart antenli SMC kablosuz ethernet kartı hiç bağlantı kuramazken, Edimax MIMO Wireless routerda çoklu ortam görevlerine yetebilecek kadar hızlı bir bağlantı sağlayabildi. Ayrıca Edimax'in MIMO ethernet kartı çözümünün de başarısını göz ardı etmemek gerekli. Bu iki ürünü de iç rahatlığıyla alabilirsiniz. Size önerim eğer evinizde yeni bir kablosuz ağ kuracaksanız Edimax'in MIMO Wireless routerı ve MIMO kablosuz ethernet kartını listenizde üst sıralara almanız olacaktır. Zira fiyatları özelliklerine ve performanslarına oranla oldukça makul seviyelerdeler. Ayrıca hali hazırda kablosuz ağa sahipseniz ve hız sorunları yaşıyorsanız bu sorunları güçlendirilmiş ek antenler veya Edimax MIMO Wireless router gibi daha güçlü kablosuz routerlar alarak da çözebilirsiniz.

Ek olarak Edimax'in MIMO destekli PCMCI kartını ACER Apire 1640z serisi bir dizüstü bilgisayara takarak, PCMCI kartın dizüstü ile birlikte gelen kablosuz ethernet çözümüne karşı avantajlarını da test ettik. Dizüstü ile birlikte gelen çözüm HTPC ile aynı konumdayken 200KB ile 750KB arasında dalgalanan hızlarda transfer yapabilirken Edimax'in MIMO PCMCI kablosuz ethernet kartında 1.2MB/sn ile 1.5MB/sn arasında değişen stabil bir hızda dosya transferi gerçekleştirebildik.

Son sözler

Edimax'in MIMO çözümü kapsama alanı ve uzak mesafede yüksek veri transfer hızıyla beğenimizi topladı. Fakat belirtmekte fayda var Edimax'in MIMO çözümü henüz geliştirme aşamasında olan IEEE 802.11n veya benzeri standartlaşmamış yüksek veri aktarım hızlarına olanak veren kablosuz ağları desteklemiyor. Edimax MIMO ürünlerinde IEEE 802.11b/g desteği bulunuyor. Yani en iyi durumda 54Mbps kablosuz ağ bağlantısı ve bunun tam yarısı kadar 2.4MB/sn veri aktarım hızı elde edebiliyoruz. Ayrıca MIMO desteği kapsama alanın ve verimlilikte artış sağlasa da birden fazla kişi aynı anda kablosuz routera eriştiğinde yine eski sistemlerde de olduğu gibi hız yarıya düşüyor. Yani her bilgisayar için farklı band atanması durumu söz konusu değil.

Yazıda ürünlerin teknik özelliklerinden daha çok işlevlerinden söz ettik. Eğer testte yer alan ürünlerin teknik özelliklerini merak ediyorsanız aşağıdaki WEB adresilerinden bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Testte yer alan ürünlerden; Edimax MIMO Wireless Ethernet Kartı KDV dahil 60YTL, Edimax MIMO Wireless Router KDV dahil 135YTL, SMCWPCIT-G 108Mbps Wi-Fi PCI ethernet kartı KDV dahil 60YTL, SMC HMANT-6 6 dBi Directional Anten KDV dahil 45YTL satış etiketine sahipler.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim