Anlık Bildirim

Mini-TX anakartlar gelişiyor - J&W'den 780G yonga setli yeni cep herkülü; Minix

Uzunca bir süre VIA'nın kontrolünde ilerleyen, değişen eğilimlere paralel olarak AMD ve Intel'in de sürece dahil olduğu Mini-ITX formundaki anakartlar güç kazanmaya devam ediyor. HTPC olarak bilinen çoklu ortam bilgisayarları için ideal olan Mini-ITX çözümlerde bir süre öncesine kadar özellikle entegre grafik gücü açısından sıkıntılar yaşanmakta idi. Fakat donanım dünyasında yaşanan gelişmelerin yansıması olarak kompakt boyutlu anakartlar da değişime uğradı ve ortaya boyundan büyük işler yapabilen iddialı çözümler çıkmaya başladı. Hazırladığı anakartlar ile özellikle Mart ayında Hannover, Almanya'da gerçekleştirilen Cebit fuarından bu yana sık sık gündeme gelen J&W firması, AMD'nin 780G yonga setini kullanan Mini-ITX formundaki yeni anakartıyla oldukça iddialı.

J&W firmasının MINIX-780G-SP128MB kod adıyla geliştirdiği ve muhtemelen önümüzdeki hafta içerisinde MINIX adı altında pazara sunmaya hazırlandığı yeni anakartı için cep herkülü (17cm x 17cm) yakıştırması yapılabilir. Zira boyutu ile merak uyandırmayı başaran kompakt yapıdaki anakart üzerinde aynı yonga setini kullanan atx formundaki pek çok anakartta dahi görmediğimiz özelliklere yer verildiği ifade ediliyor. AMD'nin global lansmanını geçtiğimiz Mart ayında yaptığı ve an itibariyle (Temmuz sonu gibi firma 790GX'i duyuracak) firmanın entegre grafik işlemcili en güçlü yonga seti olarak karşımıza çıkan 780G çip setini temel alan MINIX grafik yetenekleri, bağlantı özellikleri ve kutulaması ile segmentinde dikkatleri üzerine çekecek gibi görünüyor.

Kullandığı yonga seti itibariyle AMD'nin soket AM2+ formundaki yeni nesil Phenom işlemcileri ve geriye dönük uyumluluk çerçevesinde soket AM2 formundaki tek ve çift çekirdekli Athlon işlemcileriyle kullanılabilecek anakartın bazı işlemciler ile uyum sorunu yaşayacağını da belirmekte yarar var. Hitap ettiği segmentin beklenti ve gereksinimleri göz önüne alınarak hazırlanan anakart sahip olduğu PWM tasarımı nedeniyle TDP seviyesi 95 watt'ın üzerinde olan AMD işlemcileriyle kullanılamayacak gibi görünüyor. Bu doğrultuda J&W MINIX'in başta Phenom 9950 Black Edition olmak üzere bazı işlemciler ile uyum sıkıntısı yaşaması kuvvetle muhtemel. Tabi yüksek performanslı modellerin yanında anakart 65-45 wat'lık EE serisi AMD işlemciler ile sorunsuzca çalışabilecek.

Entegre grafik işlemcili yonga seti pazarının en azından şu an için en başarılı temsilcisi olduğu iddia edilen 780G yonga setini esas alan anakart üzerinde ATi'nin Radeon HD 3200 kod adlı IGP'si (Integraterd Graphic Processor - Entegre Grafik İşlemci) yer alıyor: DirectX 10 desteği sunabilen grafik işlemci Unified Video Decoder (UVD) teknolojisi sayesinde VC-1, H.264 ve MPEG2 formatlarındaki yüksek tanımlı videolar için donanımsal hızlandırma da yapabiliyor. MINIX, segmentinde yer alan yada almayan fakat aynı yonga setini kullanan pek çok anakarttan SidePort bellek teknolojisine destek vermesi ile de ayrılıyor. AMD'nin 780G çipseti için opsiyonel olarak sunduğu ve anakart üreticilerinin insiyatifine bıraktığı bu teknoloji ile grafik performansının arttırılması hedefleniyor.

Mini-TX anakartlar gelişiyor - J&W'den 780G yonga setli yeni cep herkülü; Minix

SidePort bellek teknolojisi ile hedeflenen temel amaç entegre grafik işlemcisinin performansını arttırabilmek. Ekstra ekran kartı maliyeti yapmadan, yüksek grafik gücü gerektirmeyen çok sayıda oyunu belli grafik ayarlarında oynatabilme yetenekleriyle eski nesil entegre grafik çözümlerinden ayrılan 780G, SidePort bellek teknolojisi ile %10'a varan oranda daha yüksek performans sağlayabiliyor. Klasik entegre grafik işlemci mimarilerinde hafıza gereksinimi sistem ana belleği üzerinde karşılanırdı. Bu durumun Radeon HD 3200 IGP'sinin genel performansına olumsuz etki edeceğini düşünen AMD mühendisleri IGP'nin sistem ana belleğine bağımlı kalması yerine 780G yonga setli anakartlarda kullanılacak dahili bellek yongasını kullanmasını gündeme getirdiler.

SidePort bellek teknolojisine yönelik olarak anakart üreticileri hedef ve tercihleri doğrultusunda 64MB veya 128MB kapasiteli, DDR2 yada DDR3 formundaki bellek yongalarına çözümlerinde yer verebiliyorlar. Tabii 780G yonga seti için bu teknolojinin opsiyonel olarak sunulmasının da etkisi ile SidePort destekli anakartların özellikle global pazarda yaygınlaşabildiğini söylemek güç. Özellikle Çin odaklı çalışan yerel üreticiler bu teknolojiye ilgi gösterirken global pazarda ise birkaç firmanın model hazırladığını görmekteyiz. J&W'nin süper kompkat yapıdaki yeni anakartı da grafik işlemcinin kullanımı için 128MB büyüklüğünde entegre bellek yongasına sahip. Pek tabii anakartın sahip olduğu özellikler bunlar ile sınırlı değil elbette.

Mini-TX anakartlar gelişiyor - J&W'den 780G yonga setli yeni cep herkülü; Minix

Anakart üzerinde çift bellek slotu olduğunu görüyoruz. Fakar slotların yapısından da anlaşılacağı üzere ürün üzerinde standart boydaki DDR bellekler yerine dizüstü bilgisayarlarda kullanılan ve SO-DIMM belleklerin kullanıldığını görmekteyiz. Tahmn edebileceğiniz gibi bu değişimin arkasındaki en önemli neden anakartın kompakt yapısı. Öte yandan bellek dünyasında yaşanan hızlı gelişmeler ışığında artık SO-DIMM cephesinde de kapasite ve hız sorununun aşıldığını da (her ne kadar standart bellekler ile yarışabilecek düzeyde olmasada) biliyoruz. Öte yandan anakart üzerinde bir adet te PCIe 2.0 uyumlu slot yer alıyor. Yine segment gereği her ne kadar slot dahilinde farklı donanımlar kullanılabilecek olsa da önceliklik olarak tv kartlarının düşünüldüğünü belirtelim.

Anakartın bir diğer dikkat çeken noktası olaraksa sahip olduğu bağlantı özellikleri gösterilebilir. Ziran MINIX üzerinde 3 temel görüntü arabirimine yer verilmiş. Kısmen eski sayılan monitörler ve artık standart olma yolunda önemli yol kat eden LCD'ler için VGA ve DVI konnektörlerine sahip olan anakart, yeni nesil monitör ve televizyonlar içinse HDMI ara birimine destek sunuyor. Realtek'in ALC885 kodlu entegre ses yongası üzerinden 7.1+2 kanal yüksek tanımlı ses desteğiyle gelen J&W MINIX ihtiyaç duyan kullanıcılara S/PDIF (koaksiyel ve Optik) ses çıkışlarını da sunuyor. Ağ bağlantısı için Gigabit LAN özelliyle donatılan anakart üzerinde harici depolama çözümleriyle kullanılmak üzere eSATA ve farklı cihazlar için 6x USB 2.0 konnektörleri de yer alıyor.

Mini-TX anakartlar gelişiyor - J&W'den 780G yonga setli yeni cep herkülü; Minix

Kullanılan katı kapasitörleriyle markanın kalite politikası hakkında da bazı ipuçları veren MINIX'i üretici firması olan J&W, masaüstü için kullanıma sunduğu ve yine 780G yonga setini temel alan ödüllü anakartı JW-RS780UVD-AM2+'ın HTPC'lerde ve kompakt anakarta gereksinim duyan diğer segmentlerde kullanılabilecek alternatif modeli olarak hazırladığı da belirtiliyor. Firmanın muhtemelen "az alanda daha fazlasına sahip olun" sloganı ile kullanıma sunacağı yeni anakartı MINIX kutu tasarımıyla da dikkat çekmeyi başarıyor. Türünün iddialı modellerinden biri olacağına kesin gözüyle bakılan anakartın hangi fiyat üzerinden kullanıma sunulacağı ise henüz netleşmiş değil.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim