Anlık Bildirim

Mobil internet cihazları yaygınlaşıyor, BenQ S6 modelini duyurdu

Netbook ve Nettop terimleri ağırlıklı olarak Intel'in Atom platformunu temel alan maliyet odaklı ultra-taşınabilir dizüstü ve giriş seviyesindeki kompakt boyutlu masaüstü bilgisayarları tarif etmek için kullanılıyor. Sektör standardı haline gelen terimleri model ve ürün çeşitliliği ile birlikte daha sık duymaya başladığımız bugünlerde son dönemde yine sık sık dile getirilen MID yani mobil internet cihazları da son kullanıcılar ile buluşmaya başladı.

Intel'in Ultra Mobil Grup yöneticisi Anand Chandrasekher'ın adeta üzerine titrediği ve geleceğin bu yönde ilerleyeceğini altını çize çize vurguladığı MID'ler için sektör devi isimlerden biri olan BenQ, Intel'in Atom platformunu temel alan, global anlamda yaygınlaşabilecek yeni mobil internet cihazı S6'yı lanse ederek kullanıma sundu.

Peki nedir bu MID? Aslında bu soruya farklı cevaplar verebilmek mümkün. Geniş band internet'in yaygınlaşması ve kablosuz iletişim olanaklarının gelişmesiyle birlikte kullanıcıların beklenti ve ihtiyaçları da aynı doğrultuda değişmeye başladı. Sürekli hareket halinde olan kullanıcıların internete erişim isteği ve arzusu mobil internet cihazlarının doğmasına neden olan en önemli etkenlerden biri durumunda.

Zira bilindiği üzere ultra-taşınabilir formdaki pek çok dizüstü bilgisayar bugün satın alınabiliyor olsa da işi gereği sürekli hareket halinde olanlar için uzun süreli kullanımda "taşıma" sıkıntısı doğabiliyor. Öte taraftan teknik anlamda ciddi gelişim gösteren, dokunmatik kontrollü akıllı telefonlar da global anlamda yüksek satış rakamlarına ulaşmış olsalar da bazı noktalarda yeterli hareket alanı sunamamaları, bulundukları segment gereği yeterli ekran boyutuna sahip olmamaları gibi nedenlerle özellikle profesyoneller için sıkıntı yaratabiliyorlar.

Bu noktada devreye giren mobil internet cihazları yani MID'ler, netbookların gücünü akıllı telefonların taşınabilir yapısı ile birleştirerek akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar arasındaki boşluğu doldurmayı hedefliyor. Açıkçası sektör devi firmalar ve endüstrinin önde gelen uzmanları da netbook segmentinde yer alan dizüstü bilgisayarların mevcut yapının altına çekilemeyeceğini belirtiyor.

Uzmanlar, 7" ekranlı çözümlerin ideal kullanım ekseninde fiziksel sınır olduğunu dile getirirken, interneti aynı etkinlikte fakat yapısal anlamda daha küçük ve taşınabilir formdaki çözümlerle kullanmak isteyenler için yeni alternatifin MID'ler olabileceğini belirtiyorlar. Benzer düşüncede olan Nvidia da özellikle önümüzdeki sene ile birlikte MID'lerin ciddi şekilde yaygınlaşacağını düşünüyor ve MID'ler için Tegra isimli yongada sismte çözümlerini hazırlıyor.

BenQ'nun S6 isimli yeni mobil internet cihazı taşınabilir yapısı, teknik alt yapısı ve geniş ekranı ile dikkat çekmeyi hedefliyor. İnternet uygulamaları için geliştirilen BenQ S6, 158 x 90 x 22mm boyutlarında ve 370 gram ağırlığında. Intel'in 800MHz'de görev yapan Atom işlemcisinden güç alan S6, 800x480 çözünürlüğünü destekleyen 4.8" büyüklüğünde dokunmatik kontrollü LCD ekrana sahip.

Sistem belleği olarak 512MB'lık sistem belleğine sahip olan BenQ'nın yeni mobil internet cihazı depolama içinse 2GB'lık SSD kullanıyor. Tabi MicroSD kart desteği ile kapasite arttırımı söz konusu olabilir. Özel kalemiyle kullanılabilen BenQ S6 ayrıca çok yöneli joystick tuşuyla da kontrol edilebiliyor. Tabii konumlandırılacağı segment gereği BenQ S6'nın özellikle bağlantı özellikleri dikkat çekecek gibi görünüyor.

Kablosuz iletişim için 802.11b/g ve Bluetooth v2.0 EDR+ desteği sunan yeni mobil internet cihazı, UMTS/HSDPA (Band: 2100) ve GSM/GPRS/EDGE (Band: 900/1800/1900) gibi yüksek süratte veri transferi sağlayabilen ağlara da bağlanabiliyor. Kısacası BenQ, kullanıcıların farklı iletişim teknolojilerini kullanarak S6 ile hemen her yerden internete bağlanabilmelerin hedeflemiş.

Çoklu ortam yetenekleri de olan S6, yüksek tanımlı ses desteği ile geliyor ayrıca Ogg, MPEG1, H.264, MPEG4, MPEG2, DivX 5/6, VC1, WMV9, ve MJPEG gibi video dosyalarını, JPEG, PNG, GIF, BMP ve TIFF gibi resim dosyalarını WAV, Ogg, MP3 ve MIDI gibi de ses dosyalarını destekleyebilmekte. Yani dileyen kullanıcılar S6'yı portatif medya oynatıcısı olarak ta kullanabilirler.

Mobil internet cihazları yaygınlaşıyor, BenQ S6 modelini duyurdu

Dahili hareket sensörüne sahip olan BenQ S6, ekranın pozisyonuna göre görüntüyü yatay ve dikey olarak verebiliyor. İnternet sayfalarını kendi ekran çözünürlüğüne göre otomatik olarak boyutlandıran mobil internet cihazı kolay kullanım için "sürükle-bırak" özelliğine de sahip.

Ofis dökümanlarının görüntülenebilmesine ve üzerinde değişiklik yapılabilmesine de olanak tanıyan S6 üzerinde giriş çıkış birimleri için 1x Mini-USB portu, 2.5mm kulaklık çıkışı ve güç girişi bulunuyor. BenQ, S6 isimli ilk mobil internet cihazını İtalyan telekom operatörü TIM'in 600$'lık etiket fiyatı üzerinden kullanıma sunduğu belirtiliyor.

Bu arada önümüzdeki aylada MID segmentinde model çeşitliliğinin artması beklenirken önümüzdeki sene içerisinde Nvidia (Tegra), AMD (Bobcat) ve ARM'ın (Cortex A8 ve A9) da MID pazarına girerek rekabeti arttırması bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim