Anlık Bildirim

MSI'dan su soğutmalı anakart: Hydrogen X38

Intel'in 3 serisi yonga seti ailesinin amiral gemisi olacak X38 yonga setinin yarın yani 10 Ekim'de resmen lanse edilmesi bekleniyor. Lansman gününün yaklaşmasına paralel olarak üreticiler de X38 yonga setini kullanan anakartlarını arka arkaya duyuruyorlar. Dünyanın en büyük anakart üreticilerinden biri olan MSI da şimdiye kadar gün yüzüne çıkan en ilginç X38 temelli anakartlardan birini hazırladı. Firmanın Hydrogen X38 adını verdiği anakartı özellikle su soğutma desteği ile dikkat çekeceğe beziyor.

MSI'ın yeni anakartına geçmeden önce X38 yonga setinin bazı temel özelliklerini hatırlamakta fayda var. Intelîn en yeni yonga seti olacak X38, firmanın uzun süren çalışmaları sonucunda hazırlandı. P35 yonga setinden farklı olarak daha iddialı özellikler ile donatılan X38 yonga seti Intel'in Core mimarisini esas alan mevcut tüm işlemcilerinin yanı sıra kısa bir süre içerisinde çıkması beklenen 45nm üretim teknolojisine sahip çift ve dört çekirdekli Penryn işlemcilerine de tam destek vermekte. Bu özelliklerin yanı sıra yeni yonga seti özellikle PCIe 2.0 ve 16X + 16X Crossfire desteği ile de dikkat çekeceğe benziyor.

Su soğutma konusunda aslına bakılırsa MSI öncü sayılmaz. Zira anakart dünyasının bir diğer dev ismi olan Tayvan merkezli Asus, daha önce piyasaya sürdüğü ROG serisi dahilinde yer alan Blitz anakartlarında su soğutma sistemi kullanmak isteyenlere ciddi destek sağlıyordu ve ön hazırlıklı olarak geliyordu. Tabi bahsettiğimiz Asus modellerinin P35 yonga setini kullandığını da ifade edelim. MSI'ın su soğutma destekli ve X38 yonga setli yeni modeli HydroGen X38 ise Asus'un çözümleri ile birlikte segmentindeki ilk örneklerden biri.

Almanya'da Watrecool.de firması ile yapılan işbirliği sonucunda geliştirilen soğutma ünitesi aslına bakılırsa melez bir yapıya sahip. Yani dileyen kullanıcılar anakartı kutudan çıkardıkları gibi güçlü pasif soğutma sistemi ile kullanabilirken, su soğutması olan kullanıcılar çok basit bir şekilde su soğutma sistemini anakarta dahil edebiliyorlar. Zaten anakartın ilgi görselinden de HydroGen X38'in su soğutma konusunda ön hazırlıklı olarak geldiği de rahatlıkla gözlemlenebiliyor. Tabi MSI'ın en yeni ve iddialı anakartının özellikleri sadece su soğutma desteğinden ibaret değil tabi ki.

HydroGen X38'in dikkat çeken bir diğer noktası aynı melez soğutma desteği gibi melez bellek desteğine sahip olması gösterilebilir. Anakart üzerinde toplamda 6 adet DIMM slotu yer alıyor. Bu slotlardan 4'ü yeni nesil DDR-3 bellekler için kullanılabilirken diğer 2 slot ise mevcut DDR-2 bellekler için ayrılmış durumda. Intel'in Core mikroişlemci mimarisini esas alan güncel tüm işlemcileri ile uyumlu olan anakart anakart 45nm üretim teknolojisine sahip çift çekirdekli Wolfdale ve dört çekirdekli Yorkfield işlemciler ile de tam uyumlu.

Anakart üzerinde PCIe 2.0 uyumlu toplam 4 adet PCIe slotu yer alıyor ve bu sayede anakart gerçek anlamda PCIe X16 + X16 formunda Crossfire desteği sağlayabiliyor. PCIe slotlarının yanı sıra anakart üzerinde PCIe X1 ve PCI slotları da hazır vaziyette bekliyor. MSI'dan alıştığımız üzere anakart üzerinde dahili ses çözümü olarak Creative'in X-Fi Xtreme Audio ses yongası kullanılarak yüksek ses performansı elde edilmesi hedeflenmiş. MSI'ın X38 Diamond modelinin su soğutmalı versiyonu olarak ta tanımlanan Hydrogen X38'in diğer özellikleri de son derece zengin.

Anakart yüksek kaliteli komponentlerden hazırlanmış. Katı kapasitör zengini olan Hydrogen X38 üzerinde iki adet gigabit ethernet portu yer alıyor. Ek olarak 7 adet SATA-II konnektörü ile desteklenen anakart üzerinde harici disk bağlamaya olanak tanıyan e-SATA çıkışları da unutulmamış ve iki adet konulmuş. Nispeten eski sayılabilecek disk ve optik sürücüleri bağlamak üzere 1 adet IDE desteği de bulunan anakart 8x USB 2.0 desteği ile geliyor. Bu arada anakart üzerinde tajhmin edebileceğiniz gibi ICH9R güney köprüsünün kullanıldığını da belirtmeden geçmeyelim.

Anakartın en merak edilen detaylarından biriyse kuşkusuz fiyatı. MSI'ın su soğutmalı X38 modeli olacak olan Hydrogen X38'in şu a için telaffuz edilen Avrupa satış fiyatı yaklaşık 380 Avro civarında gibi görünüyor fakat fiyat konusunda daha farklı rakamlar da ortaya çıkabilir. Bakalım diğer anakart üreticilerinin X38 çözümleri ne gibi sürprizler ile gelecek bekleyip göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim