Anlık Bildirim

MSI'dan X48 yonga setli X48 Platinum - Gigabyte'dan nForce 750i SLI yonga setli 750i SLI-DS4

Anakart dünyası bugünlerde son derece hareketli. Özellikle AMD'nin yeni nesil Phenom işlemcileri ile birlikte 7 serisi yonga seti ailesini pazara sunmasından dolayı AMD tarafında anakart üreticileri için ciddi bir yoğunluk dönemi başladı. Bugün haberimize konu olan iki farklı üreticinin iki yeni anakartı ise Intel işlemcileri için geliştirilmiş durumda. Intel'in gelecek Ocak ayı içerisinde resmen lanse etmeyi planladığı X48 yonga setini kullanan MSI'ın yeni anakartı X48 Platinum ve Nvidia'nın yine muhtemelen Ocak ayı içerisinde duyuracağı nForce 750i SLI yonga setini esas alan Gigabyte'ın yeni anakartı GA-750SLI-DS4 modellerini mercek altına alıyoruz.

Öncelikle yonga setleri hakkında bildiklerimizi bir gözden geçirelim. Şu an itibariyle Intel'in amiral gemisi konumundaki yonga seti X38, fakat bu pek uzun sürmeyecek. Zira Intel ilk defa bu kadar kısa aralıklar ile yüksek performanslı yonga setini yenileyecek. X38 yonga seti resmen duyurulduğu gün, Intel tarafında X48 yonga setinin ilk ciddi bilgileri de gün yüzüne çıkmaya başlamıştı. Aslına bakılırsa temel özellikleri açısından X38 ve X48 yonga setleri son derece benzer. Fakat Intel, X48 yonga seti ile birlikte X38 yonga setinde ancak overclock ile desteklenebilecek bazı yüksek saat hızlarını doğal olarak desteklemeye başlayacak. Özellikle 1600MHz FSB desteği dikkat çekici. X48 yonga seti 1600MHz'lik FSB hızının yanı sıra 1600MHz'de çalışan DDR-3 belleklere de tam destek verecekti fakat bellek standartlarını belirleyen JEDEC konsorisiyumunun da isteğiyle Intel, 1600MHz DDR-3 bellek desteğini X48 yonga seti ile birlikte sunmayabilir. Bunlara ek olarak X48 yonga setinin X38 yonga setine göre çok daha gelişmiş overclock yeteneklerine sahip olacağı da yine gelen bilgiler arasında. Özellikle firmanın 1600MHz FSB'ye sahip Core 2 Extreme QX9700 serisi için geliştirilen yeni yonga setinin anakart üreticilerine maliyeti ise yaklaşık 70$ olacak. Burdan hareketle X48 yonga setini kullanan anakartların bugüne kadar gördüğümüz en pahalı anakartlar sınıfına gireceklerine neredeyse kesin gözü ile bakılabilir.

MSI'dan X48 yonga setli X48 Platinum - Gigabyte'dan nForce 750i SLI yonga setli 750i SLI-DS4

Intel'in X48 yonga seti ile ilgili bazı temel bilgileri hatırladıktan sonra gelelim Nvidia'nın nForce 750i SLI yonga setine. Geçtiğimiz günlerde dünyada ilk defa hem Nvidia'nın nForce 780i SLI hemde Gigabyte'ın nForce 780i SLI yonga setini kullanan anakartının video incelemelerini sizlerin beğenisine sunmuştuk. Video'yu izleyenler kolaylıkla hatırlayacaklardır ki Nvidia'nın yeni yonga seti nForce 780i SLI aslına bakılırsa Nvidia'nın şu an kullanılmakta olan en iddialı yonga seti nForce 680i SLI'ın ta kendisi, evet evet yanlış okumadınız nForce 780i SLI, aslına bakılırsa nForce 680i SLI'ın ta kendisi. Peki fark nedir yada Nvidia'nın önümüze sunduğu sadece bir isim değişikliği mi?. Tahmin edebileceğiniz gibi buna vereceğimiz cevap doğal olarak hayır!. Zira nForce 780i SLI yonga seti ile gelen bir takım yenilikler de yok değil. Öncelikli olarak belirtmemiz gereken nokta, muhtemelen nForce 780i SLI sahip olduğu optimizasyonlar sayesinde nForce 680i SLI'dan daha performanslı olacaktır. Fark noktasında ilk ve belkide en önemli detay ise nForce 780i SLI ile NF200 adındaki ek bir yonganın kullanılmasıydı. NF200 hem PCIe 2.0 desteği hemde ek hatlar ile Triple-SLI yapılabilmesine olanak tanıyor. İşte temel olarak nForce 750i SLI için söyleyebileceklerimiz de nForce 780i SLI ile aynı. Aslına bakılırsa nForce 650i SLI yonga setinin ta kendisi olan 750i SLI, abisinde olduğu gibi NF200 yongası sayesinde PCIe 2.0 desteği sunabiliyor ama Triple-SLI teknolojisi malesef söz konusu değil.

Intel'in X48 ve Nvidia'nın nForce 750i SLI yonga setleri ile ilgili bazı temel bilgileri hatırladıktan sonra gelelim anakartlarımızı mercek altına almaya. MSI'ın X48 Platinum ve Gigabyte'ın GA-750SLI-DS4 modellerine yakından bakıyoruz.

MSI X48 Platinum

Intel'in X48 yonga seti adete anakart üreticilerinin korkulu rüyası oldu. Zira X38 yonga setini takiben X48 yonga setinin detaylarının belirmesi anakart üreticilerini kararsızlık içerisinde bıraktı. X38 yonga seti 50$'lık maliyeti ile pekte ucuz sayılmaz ve X38 üzerine yapılacak ciddi bir yatırım X48 yonga setinin piyasaya çıkması ile birlikte anakart üretimi yapan firmalara zarar olarak geri yansıyabilirdi. Muhtemelen bu sebeple olsa gerek X38 yonga setini kullanan anakartları malesef pek yaygın olarak göremiyoruz. Zira X48 ile birlikte planlarını ve yol haritalarını yenileyen anakart üreticilerinin bir kısmı X38 temelli anakartlarını piyasaya sürerken diğer bir kısmı ise X38 prpjelerini rafa kaldırıp X48'e odaklanma yolunda adımlar attırlar. X38 yonga setini kullanan anakartlarını pazara sunan MSI'ın X48 yonga setini kullanan X48 Platinum modelinin üzerindeki örtü de kalktı.

MSI'dan X48 yonga setli X48 Platinum - Gigabyte'dan nForce 750i SLI yonga setli 750i SLI-DS4

MSI X48 Platinum

MSI'ın yeni anakartı X48 Platinum'un şu an ilk mühendislik örnekleri hazır yani resim sizi yanıltmasın anakartın piyasaya çıkışı için bir süre daha beklenmesi gerekecek. Intel'in mevcut işlemcilerinin yanı sıra 45nm üretim teknolojisine sahip Penryn kod adlı çift ve dört çekirdekli işlemcilerine de tam destek veren anakart 1600MHz FSB'ye sahip olan Core 2 Extreme QX9700 serisi işlemciler ile de sorunsuzca çalışabilmekte. MSI'ın yeni anakartı X48 Platinım 4 adet DIMM slotu üzerinden 8GB'a kadar DDR-3 800/1066/1333/1600(?)MHz bellek desteğine de sahip. Bu arada X48 yonga setini kullanan ve DDR-2 bellek desteği sunan anakartları da muhtemelen pazarda görebileceğiz. Katı kapasitör zengini olan X48 Platinum'un PCB'si üzerinde adeta boş yer kalmamış diyebiliriz, anlaşılan MSI, X48 üzerine ciddi şekilde çalışıyor. 4 adet uyumlu PCIe X16 slotu bulunan anakart AMD-ATi'nin Crossfire teknolojisini de X16 + X16 konfigürasyonun da tam destek vermekte. Bu arada Sarı renkli PCIe slotlarının PCIe 2.0 yerine PCIe 1.0 desteğine sahip olduğunu ve x4 formunda çalıştıklarını kontrollerinden ise ICH köprüsü altına konumlanan anahtar görevindeki ek yonganın sorumlu olduğunu belirtelim.

X48 ve ICH9R yonga seti paketini kullanan anakart çift gigabit ethernet ve yüksek tanımlı ses desteğine de sahip. MSI'ın daha önce piyasaya sürdüğü Platinum modellerinden görmeye alışık olduğumuz Creative tabanlı ses yongası ise yerini Realtek üretimi ses kodekine bırakmış durumda. Çok sayıda SATA ve USB 2.0 konnektörüne sahip olan anakart kullanılan pasif soğutması ile de dikkat çekiyor. MSI'ın firmaya özgü Circu-Pipe isimli pasif soğutma teknolojisini kullanan anakart, PCIe X16 slotlarının yanı sıra 2 adet PCIe X1 ve 2 adet te tipik PCI slotuna sahip. MSI'ın Dual CoreCell teknolojisini de destekleyen X48 Platinum gelecek yılın ilk çeyreği içerisinde muhtemelen Ocak sonu veya Şubat başında duyurulması bekleniyor.

Gigabyte 750i SLI

780i SLI yonga setinden sonra Gigabyte'ın 750i SLI yonga setini kullanan GA-750SLI-DS4modeli de ortaya çıktı. Kullanıdığı yonga seti ve bağlı bulunduğu üretim serisine paralel olarak muhtemelen orta sınıf çözümler arasında yer alacak olan ve tahminlere göre kabul edilebilir fiyat aralığında olması beklenen Gigabyte'ın yeni anakartı GA-750SLI-DS4, Intel'in hem 65nm hemde 45nm üretim teknolojisine sahip güncel tüm işlemcilerini destekliyor. Aslına bakılırsa Nvidia'nın SLI lisansı vermemesinden ötürü Intel'in de Nvidia'ya Yorkfield kod adlı 45nm üretim teknolojisine sahip 4 çekirdekli işlemcilerinin tam spesifikasyon bilgilerini vermediği ve bu nedenle nForce 700 serisi yonga seti ailesinin overclock başarım pek yüksek olamayabileceği dillendiriliyor.

MSI'dan X48 yonga setli X48 Platinum - Gigabyte'dan nForce 750i SLI yonga setli 750i SLI-DS4

Gigabyte GA-750SLI-DS4

Gigabyte'ın yeni anakartı GA-750SLI-DS4 üzerinde 2 adet PCIe X16 slotu yer alıyor. Yine PCIe 2.0 spesifikasyonuna sahip olduğu belirtelin slotların SLI modunda 8x + 8x formunda çalıştıkları söyleniyor. PCIe X16 slotlarının yanı sıra iki adet PCIe X1 ve 2 adet te geleneksel PCI slotuna sahip olan anakart, Gigabyte'dan alıştığımız pasif soğutma sistemini kullanıyor. Tabi ısı iletimi için kullanılan ve NF200 yongasına uzanan aktarım borusunun yeri ve tasarımı da dikkatlerden kaçmıyor. DDR-2 800MHz bellek desteği sunan anakart 8GB'a kadar bellek kullanımına olan tanıyor. Gigabyte'dan alıştığımız üzere tam bir katı kapasitör zengini olan anakart üzerinde ayrıca 7.1 kanal yüksek tanımlı ses ve gigabit ethernet özellikleri de yer almakta. DS4 serisinden olması dolayısı ile SATA konnektörlerinin sayısı kırpılan anakart, 4 adet SATA-II konnektörüne ve 1 adet PATA portuna da sahip.

Gigabyte'ın nForce 750i SLI yonga setini kullanan yeni anakartı GA-750SLI-DS4'ün nForce 780i SLI yonga setini kullanan abileri ile eş zamanlı olarak piyasaya sürülmesi beklenirken fiyat hakkında şimdilik herhangi bir bilgi bulunmuyor. Bu arada Nvidia'nın nForce 790i SLI yonga setini hazırladığını da ifade edelim. Bu yonga seti DDR-3 bellek desteği sunacak ve NF200 yonga setine sahip olmayacka. Zira nForce 790i SLI, PCIe 2.0 gibi önemli ve yeni teknolojileri doğal olarak destekleyecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim