Anlık Bildirim

MSI'ın overclock yarışmasında Türkiye şampiyonu belli oldu

Dilimize "hız aşırtma" olarak yansıyan overclock uygulamaları donanım dünyasında yaygın olarak 90'lı yılların sonu ile birlikte görülmeye başlanan, bugün ise artık başlı başına hacimli bir sektör haline gelen ve her geçen gün popülaritesini arttıran özel bir donanım segmenti olduğunu biliyoruz. İlk etapta işlemci saat hızlarının arttırılmasına paralel olarak hobi amaçlı başlayan overclock uygulamaları günümüzde üreticiler adına yapılan hata tespit ve BIOS geliştirme çalışmalarından, voltaj modifikasyonlarına, hatta anakart baskılı devresinin yerine göre yeniden düzenlemesine kadar varan profesyonellikte gerçekleştirilen ayrı bir kulvar oldu diyebilmek te mümkün.

Hız aşırtmanın kullanıcılar arasında hızlı bir şekilde yaygınlaşması öte yandan pc kullanmayı bilen hemen herkeste merak uyandırması üreticilerin bakış açısını değiştirdiğini de biliyoruz. Örneğin uzun yıllar boyunca hız aşırtmaya karşı çıkan hatta bu yüzden arızalanan işlemcilerinde durumu tespit etmek üzere "kara kutu" teknolojisi geliştirdiği de iddia edilen Intel cephesinde firma tepe yöneticisi Paul Otellini'nin geçtiğimiz Eylül ayında San Francisco'da gerçekleştirilen geleneksel "Intel Geliştiriciler Forumunda" dünya overclock arenasının saygın isimlerinden biri olan "Fugger" ile canlı hız aşırtma denemeleri yapması firmanın hız aşırtmaya olan bakış açısının değiştiğinin en net göstergesiyidi.

Donanım firmalarının hız aşırtmaya olan bakışını ortaya koyabilecek örnekleri arttırabilmek mümkün. Pek çok üretici, fabrika çıkışı arttırılmış saat hızları ile gelen ekran kartları hazırlarken örneğin AMD, konusunda uzman olan hız aşırtmacılardan biri ile işbirliğine giderek OverDrive adı verilen overclock odaklı sistem ince ayar uygulamasını geçtiğimiz aylarda kullanıma sunmuştu. Hız aşırtma dünyasını yakından takip eden üreticilerden biri de hazırladığı anakart ve ekran kartları ile sektörün önde gelen isimlerinden biri olan Tayvan merkezli MSI. Firma Avrupa'nın en iyi hız aşırtmacılarını bulabilmek için çıktığı yolda Türkiye'nin önde gelen hız aşırtmacılarını düelloya davet etti.

MSI'ın overclock yarışmasını kazanarak ülkemizi temsil etme hakkı elde eden şampiyon ekip, Recep Kulan "hey" ve Mehmet Can Tosuner "tosunermc"

MSI Türkiye'nin, Avrupa şampiyonasında ülkemizi temsil edecek konusunun en iyisi olan hız aşırtma ustalarını bulabilmek için gerçekleştirdiği Türkiye finaline, forumlarımızda Hey rumuzu ile tanınan ve Donanım Haber test editörü olan Recep Kulan ile yine forumlarımızda tosunermc rumuzuyla tanınan Mehmet Can Tosuner'in oluşturduğu ekip ile Ataruz rumuzuna sahip olan Ahmet Taruz ve Brandybuck olarak isim yapan Koray Kuşçu'dan oluşan ekibin Türkiye şampiyonu olmak ve Amsterdam'da yapılacak Avrupa şampiyonasına katılmak için ter döktükleri yarışma saatler süren mücadelenin sonunda dün akşam sonuçlandı.

Sıkı kurallarıyla dikkat çeken yarışmada ekipler 3DMark 2001 ve 3DMark 2006 gibi ekran kartı ve genel sistem performansını ölçen test (Benchmark) yazılımlarında en yüksek skoru almak öte yandan SuperPi gibi işlemci, bellek ve anakart üçlüsünün ön plana çıktığı uygulamada testi en kısa sürede tamamlamaya ve çift çekirdekli işlemcileriyle en yüksek frekans değerine ulaşmak için gayret gösterdiler. Bilindiği üzere aynı üretim bandından çıkan, teknik özellikleri aynı iki işlemci veya gpu testler altında zaman zaman farklı tepkiler verebiliyorlar. Bunun yaratabileceği avantaj veya dezavantajın önüne geçebilmek için iki ekipte dönüşümlü yarışta sistemleri değişerek her iki sistemde de gidilebilecek en yüksek noktaya ulaşmak için çalıştılar.

Dün Vatan Bilgisayar Topkapı'da gerçekleştirilen ve toplam süresi 7 saati bulan yarışmada testlerin önemli bir kısmında yarışmayı rakiplerinin önünde tamamlamayı başaran Mehmet Can Tosuner ve Recep Kulan ikilisi önümüzdeki aylarda Amsterdam, Hollanda'da yapılacak MSI Avrupa Overclock Şampiyonasında ülkemizi temsil edecek ekip olma hakkını kazandılar. Hem ülkemizin reklamı hemde ülkemizdeki overclock topluluğunun geldiği noktayı göstermesi açısından önemli bir fırsat olarak değerlendirilebilecek bu yarışmada Türkiye'yi temsil edecek Mehmet Can Tosuner ve Recep Kulan ikilisini tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim