Anlık Bildirim

Nvidia GeForce 9500GT ve 9500GS ile 55nm üretim teknolojisine geçiyor

Üretim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve nanometrik ilerlemeler özellikle üreticilerin uzun vadeli planları açısından oldukça önemli. Teknik anlamda çeşitli iyileştirmelere olanak tanıyabilen yeni nesil, gelişmiş üretim teknolojilerinin ortaya koyduğu en önemli gelişme maliyetler konusunda elde edilen avantaj. Performans anlamında olmasa bile yeni nesil üretim teknolojierine geçiş konusunda sektöre öncülük eden firmanın AMD-ATi olduğunu söyleyebilmek mümkün. Zira hem 65nm hemde 55nm üretim teknolojilerini mevcut grafik işlemcilerine rakibi Nvidia'dan çok daha önce uyarlamayı başaran AMD-ATi geçtiğimiz Kasıma ayında anons ettiği Radeon HD 3800 serisi ile birlikte 55nm üretim teknolojisine geçiş yaptığını da duyurmuştu. Gelen yeni bilgilere göreyse, AMD-ATi'den sonra Nvidia da 55nm üretim teknolojisine geçiş konusunda geri sayıma başlamış durumda.

55nm üretim teknolojisine paralel olarak nanometrik küçülmenin sağladığı maliyet avantajını Nvidia'nın lansmanını gerçekleştirdiği hemen her yeni grafik çözümüne karşı fiyat indirimine giderek ve bu yönde agresif bir politika takip ederek ortaya koyan AMD-ATi, 55nm üretim teknolojisinin sağladığı avantajları değerlendirme konusundaki iddiasını da gözler önüne sermişti. Maliyetlerin yanı sıra bilindiği üzere yeni nesil üretim teknolojileri teknik anlamda da üreticilere önemli fırsatlar sunabiliyor. Isıl güç tasarımı dediğimiz tdp konusunda üreticilerin işini kolaylaştıran gelişmiş üretim teknolojileri bu duruma paralel olarak gpu saat hızlarının arttırılması ve güç tüketiminin azaltılması noktasında da firmalara ciddi alternatifler sunabilmekte. Hatırlanacağı üzere AMD-ATi cephesinde Radeon HD 3000 serisi ile birlikte bazı modellerde gpu saat hızlarının 800MHz'in üzerine çıktığına tanık olmuştuk. AMD-ATi'den sonra şimdi gözler Nvidia cephesinde.

Geçtiğimiz günlerde Nvidia'nın henüz anons edilmeyen ve önümüzdeki aylarda kullanıma sunulması beklenen yeni modeli GeForce 9800GT ile birlikte 55nm üretim teknolojisine geçiş yapacağına yönelik güncel bilgileri sizler ile paylaşmıştık. Elimize ulaşan yeni detaylara göreyse firmanın muhtemelen giriş seviyesinde konumlandıracağı GeForce 9500 serisine güç verecek G96 kod adlı yeni grafik işlemcisi de 55nm üretim teknolojisiyle hazırlanacak. GeForce 9500GT ve 9500GS modellerinde kullanılması beklenen G96 gpu'su muhtemelen hem 65nm hemde 55nm üretim teknolojileriyle üretilecek. Daha detaylı bilgi vermek gerekirse, Vr-Zone'un ifadesine göre A1 revizyonlu G96 gpu'su 65nm teknolojisiyle, B1 ve C1 revizyonlu G96 ise 55nm üretim teknolojisi ile bantlardan çıkacaklar. Bu arada GeForce 9500GT ve 9500GS modellerinin teknik özellikleri de gün ışığına çıkmaya başladı.

D9M-30 kod adına sahip olan GeForce 9500GT'nin grafik işlemcisi 550MHz'de, bellekleri ise 1600MHz'de çalışacak gibi görünüyor. Tabi 1600MHz'lik yüksek bellek hızının GDDR3 formunda kullanılacak bellekler için geçerli olduğunu ifade edelim. Zira GeForce 9500GT'nin GDDR2 bellek ile gelen ve daha düşük bellek saat hızına sahip olan model veya modelleri de üretici firmalar tarafından pazara sürülebilir. D9M-25 kod adına sahip olan GeForce 9500GS de GeForce 9500GT gibi 550MHz gpu saat hızına ve 128-bit bellek veri yolu ile birlikte gelecek. GDDR2 formundaki grafik bellekleriyle donatılması ve bellek frekansının 1000MHz olarak belirlenmesi ise GeForce 9500GS'yi en azından bu aşamada GeForce 9500GT'den ayıran farklılıklar olarak göze çarpıyor. Bakalım 55nm üretim teknolojisinin sağladığı maliyet ve teknik avantajlarla Nvidia, AMD-ATi'nin Radeon HD 3400 ve 3600 serisine karşı nasıl bir tablo çizecek bekleyip göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim