Anlık Bildirim

Nvidia ve Ati arasında rekabet üretim teknolojisinde

Gelişim süreci bakımından işlemcileri de geride bırakan ekran kartı pazarında her geçen gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllar içinde pazarda aynı işlemciler de olduğu gibi rekabet daha çok en performanslı ve hızlı ekran kartı yada grafik işlem ünitesini kimin pazara sunacağı yönünde gelişiyordu. Ama artık performansın yanında yenilikçi ve sektöre öncülük edecek teknolojileri ilk defa kullanma mücadelesi daha ön plana çıkmaya başladı. İşte bu noktada Nvidia ve Ati arasında bir süredir üretim süreci ile ilgili rekabet dikkat çekiyor. 80nm üretim teknolojisi ile üretilen, dünyanın seri üretim ilk grafik işlem ünitesi olan ve diz üstü bilgisayar pazarını hedef alan GeForce Go 7700'ü piyayasa çıkaran Nvidia'ya karşı Ati masa üstü piyasası için 80nm üretim teknolojisi ile üretilen grafik işlem ünitelerini X1950 Pro ekran kartı ile birlikte kullanmaya başladı ki yine 80nm üretim teknolojisi ile üetilen grafik işlem ünitesine sahip X1650XT'nin de çıkması çok azbir süre kaldı. Tabii bunların yanında Ati'nin sektörde, grafik kartlarında GDDR4 bellek kullanan ilk firma olma ünvanını kazanması ki Nvidia yeni nesil G80 grafik çekirdeğine sahip kartlarında bile hala GDDR3 bellek kullanıyor, bunlara ek olarak ATi'nin AMD çatısı altına girmesi de firmanın bu teknolojileri geliştirme ve yaygın olarak kullanabilmesini hızlandıracak gelişmeler oldu. İşte bu noktada Nvidia tarafında da bazı gelişmeler var.

Nvidia üretim sürecini daha da hızlnadırabilmek için TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) ile ilişkilerini ciddi şekilde arttırma ve hızlandırma çabası içerisinde. Son gelen haberlere göre Nvidia ile TSMC ciddi bir anlaşma yaptılar. Bu anlaşmaya göre Nvidia tam rakam olarak şuan çelişkili bilgiler gelse bile zaten hali hazırda üretim yaptırdığı TSMC'ye iyice yaklaşarak üretim ihtiyacının çok büyük bir bölümünü firma üzerine kaydıracak ki bu noktada TSMC'de firma için Nvidia'nın 65nm üretim teknolojisi ile üretilen grafik işlem üniteleri için seri üretim yapacak. Şuan için 2007 yılının başında TSMC'nin Nvidia'nın çiplerini 65nm üretim teknolojisi ile üreteceği konuşuluyor ama hangi çiplerin yada grafik işlem ünitelerinin (GPU) üretileceği konusunda net bir bilgi bulunmuyor. Bilindiği gibi düşen üretim süreçleri, üreticilerin maliyetlerini düşürüp dolayısı ile son kullanıcıların daha düşük fiyatlar ile daha iyi ürünler almasını sağlarken ürün bazında ise özelikle daha az güç tüketimine karşılık daha yüksek performans ve bunun sonucu olarakta daha düşük ısınma değerleri gibi kazanımlar getirmekte. Nvidia nForce yonga setlerini ve GeForce serisi ekran kartlarına can veren grafik işlem ünitelerini TSMC'ye ürettirirken daha minimal işler için de United Micro electronics ve Chartered Semicınductor ile de çalışmaya devam edecek. Bilindiği gibi Nvidia 2004 yılında GeForce 6800 serisinin üretimi için IBM ile de ortak çalışma yapmış fakat istenilen başarı oranı tutturalamadığı için firma TSMC ile yola devam kararı almıştı.

TSMC'nin Nvidia'nın 65nm üretim teknolojisine sahip çiplerinin seri ürtimine geçmesi ile birikte, üretim süreci açısıdan ekran kartı pazarı işlemci pazarını yakalamış olacak. Zira bilindiği gibi üretim süreci bakımından işlemciler de şuan 65nm üretim teknolojisini kullanıyor. Tabii AMD bu sürece Aralık ayı ile birlikte katılacak, Intel ise 2007 yılının sonuna doğru 45nm üretim sürecine geçeciğinin haberlerini Geliştiriciler Forumunda vermişti. Bu süreç ile birlikte 1998 yılında başlayan Nvidia-TSMC iş birliği daha sıkı boyutlara ulaşacak. TSMC'nin Nvidia için ürettiği ilk ürünler 0.35 mikron yani 350nm üretim teknolojisi ile üretiliyordu. Tüm bunların yanında ayrıca Nvidia'nın korkusu TSMC'nin G80 le birlikte kendisine yeterli ürün sağlayamayacağı yönündeydi ama Nvidia'nın CEO'su Jen Huan geçtiğimiz günlerde Tayvan'da TSMC merkezini ziyaret ederek yeni grafik işlemcileri G80'nin yeterli miktarda üretileceği ve sıkıntı yaşanmayacağı yönünde garanti aldı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim