Anlık Bildirim

Nvidia'dan Intel'e sert yanıt; VIA ile hazırlanacak platform açıklandı

Grafik endüstrisinin ve sektörün lider isimlerinden biri olan Nvidia periyodik olarak gerçekleştirdiği "Analyst Day" toplantısında ciddi açıklamalarda bulundu. Intel'in iddialarına yanıt veren firma yeni planları ve gelecek yatırımları hakkında da ortaya ilgiç veriler koydu. Intel'in Larrabee projesi ile grafik dünyasına hızlı bir giriş yapacak olması ayrıca AMD-ATi'nin Fuison ve yine Intel'in Nehalem ile birlikte (IGP'li versiyonları) grafik dünyasında radikal değişiklikler için fitili ateşlemesi beklenen cpu+gpu teknolojisini önümüzdeki yıl içerisinde endüstrinin beğenisine sunmayı planlamaları karşısında Nvidia'nın nasıl bir adım atacağı merak ile bekleniyordu. Sektör dahilinde yer alan kimi uzmanlar firmanın VIA'yı satın alarak grafik işlem ünitelerinin (gpu) yanı sıra merkez işlem birimi (cpu) üretimine de başlayacağını iddia ederken en azından şu aşamada bu söz konusu değil. Fakat yapılan açıklamalar ve gelen bilgilere göre Nvidia'nın uzun vadeli iş planları dahilinde VIA oldukça kiritik bir rol oyanayacak gibi görünüyor.

Öncelikle bir detayın altını çizmekte yarar var. AMD, ATi'yi alarak platform üreticisi olma yolunda son derece önemli bir adım atmış ve kullanıcılarına işlemci, yonga seti ve ekran kartından oluşan komple çözümler sunma konusunda önemli bir avantaj elde etmişti. Hazırladığı dahili grafik işlemcili yonga setleri ile ekran kartı pazarının da önemli bir bölümünü kontrol eden Intel de hem rakibi AMD'den geri kalmamak hemde grafik üreticilerine olan bağımlılığını ortadan kaldırabilmek için kapalı kapılar ardında Larrabee kod adı ile anılan yeni nesil grafik çözümleri üzerinde yoğun mesai harcamadığı biliniyor. İşte tamda bu noktada Nvidia'nın atacağı adım merakla bekleniyordu. Bu konuda VIA ile stratejik bir işbirliği içerisine giren firma, hazırlayacağı grafik özellikleri gelişmiş yonga setleri ve VIA'nın yeni nesil Isaiah işlemcilerinde oluşan platform çözümleri ile değişen eğilimleri yakalamaya çalışacak. Değişen eğilimler diyoruz çünkü önümüzdeki yıllarda ekran kartlarının yanı sıra işlemci arenasında da bir takım değişiklikler olacağını biz değil yapılan araştırmalar söylüyor.

Nvidia tepe yöneticisi (CEO) Jen-Hsun Huang

Asus'un Eee PC'si ile başlayan akım farklı üreticileri de maliyet odaklı ultra-taşınabilir bilgisayar hazırlama konusunda potaya sokarken son olarak Şangay'da gerçekleştirilen Intel Geliştiriciler Formunda firma Nettop, Netbook ve MID (Mobil Internet Device) gibi yeni ve ultra-taşınabilir sistemleri tanıtmış ve bu tür sistemlerde kullanılacak olan Diamondville platformu ile ATOM serisi yeni işlemci ailesini duyurmuştu. Mercury Research firmasının yaptığı araştırmanın ortaya koyduğu öngörüye göre 2010 yılına kadar 35$ ve altı fiyat segmentinde yer alan işlemcilerin toplam pazar payı içerisindeki oranı ciddi bir sıçrama ile 31 milyon üniteye ulaşması bekleniyor. Hızla büyüyen pazarı domine etmek isteyen Intel, ATOM serisi işlemci ailesine oldukça güveniyor. 45nm üretim teknolojisi ve özel bir mimari ile geliştirilen düşük güç tüketimli ve kompak sistemleri hedef alan yeni işlemciler Intel'in IGP'li çipsetleri ile birlikte komple çözüm olarak sunulacak.

Nvidia ise Intel'i gözüne kestirmişe benziyor. Zira firma finansal analizciler toplantısında VIA ile hazırlayacağı yeni platformunu 45$ altı segmentte "alınabilirliği en kuvvetli Windows Vista PC'si" olarak tanımladı. Daha önceki haberlerimizde de belirttiğimiz üzere Nvidia'nın açıklamaları Intel'in pek hoşuna gidecek türden değil. Çünkü Intel'in işlemci+yonga seti ve IGP çözümlerine karşı kendi hazırlayacağı grafik ve çoklu ortam yetenekleri gelişmiş, entegre grafik işlemcisi kuvvetli yonga setleri ve VIA'nın henüz kullanıma sunulmayan 65nm üretim teknolojisine sahip düşük güç tüketimli yeni nesil Isaiah işlemcileri ile çok daha başarılı ve güçlü bir ikili olacağını iddia ediyor. Tabi Nvidia bu söylemlerinin havada kalmaması için iddialarını destekleyeceği bazı rakamları da bulundu. Fimra VIA CN işlemcileri ve GeForce yonga setlerinden oluşan yeni platformunu Intel'in Celeron ve 945GC yonga setinden oluşan ikilisi ile karşılaştırdı.

Nvidia'dan Intel'e sert yanıt; VIA ile hazırlanacak platform açıklandı

Nvidia'nın açıklamalarına göre VIA CN+GeForce ikilisi Windows Vista Premium sertifikasına sahip olacakken rakip çözümde malesef bu sertifika bulunmuyor. Tabi firma buradan işletim sistemi için gerekli teknik alt yapıyı elde edilen sertifika ile VIA ile hazırlamakta olduğu platformun sağlayabildiğini ifade etmek istediği belirtiliyor. Ayrıca Nvidia'ya göre VN platformu Blu Ray gibi yüksek tanımlı videolar için donanımsal hızlandırmayı GeForce tabanlı entegre grafik işlemci üzerinden gerçekleştirebilirken yine tabloya göre Intel'in çözümü malesef bunu da gerçekleştiremiyor. Tabi DirectX 10 desteğinin altı çizilmeden bu tablo bitirilemezdi. Grafik özellikleri bakımından Intel'in çözümlerine göre çok daha etkili olacağını belirttiği yeni platformunun rakip çözümün aksine DirectX 10 desteği ile birlikte geleceğini de vurguladı. Intel'in yaptığı açıklamalara oldukça bozulduğu anlaşılan Nvidia'nın söyledikleri bunlarla sınırlı değil elbette.

Nvidia işlem günü açısından da bazı rakamları basın ile paylaştı. Firmanın açıklamalarına göre, VIA'nın yeni nesil Isaiah işlemcisinden ve GeForce tabanlı IGP'den oluşan platform 36 GFLOP'luk işlem gücü sunabilirken (1x Isaiah çekirdeği + IGP'de yer alan 8 shader işlemcisiyle) rakip Intel'in Celeron tabanlı işlemci ve 945 IGP yonga setinden oluşan kombinasyonu ise sadece 6.4GFLOP'luk güce ulaşabiliyor. Tabi bu noktada VIA'nın Isaiah kod adlı yeni nesil mikroişlemci mimarisini kullanacak işlemcilerinin ortaya koyacağı performans kilit rol oynayacak. Gelen bazı yeni bilgilerin ortaya koyduğu değerlere göre, Isaiah tabanlı işlemciler firmanın an itibariyle kullanılmakta olan C7-M işlemcilerine göre ALU performansı açısından %280, FPU performansı açısından ise %190 daha hızlı. Yani mevcut performans verilerine göre VIA'nın yeni nesil işlemcileri aynı saat hızında Intel'in Celeron-M ve Pentium-M işlemcileri karşılaştırılabilir performansa sahip olacaklar.

Nvidia, VIA ile kullanıma sunacağı yeni platformu ile ultra-taşınabilir bilgisayar arenasında sağlam bir yer kapmayı arzularken Diamondville platformu ile Intel'in yalnız kalmasının da önüne geçmek istiyor. Bu noktada Intel biraz daha hızlı işlemcileri ile Nvidia ise daha güçlü grafik alt yapısı ile iddialı olmaya çalışacak. Tabi her halukarda kazanan VIA olacak gibi görünüyor. Nvidia'nın gelecek planları arasında VIA'yı satın alma isteği var mı bilinmez ama yapılan stratejik ortaklık VIA'nın pazarda konumunu güçlendirmesine yardımcı olacak gibi görünüyor. Yeni bir boyut kazanacak firmalar arası rekabetin son kullanıcılara yansıması nasıl olacak bunu ancak zamanla anlayabileceği. Öte yandan Intel ve Nvidia arasındaki düelloya AMD-ATi'nin yaklaşımı nasıl olacak sorusu da endüstrinin merak ettiği detaylar arasında yer alıyor. Bu konuda yaşanan yeni gelişmeleri sizler ile paylaşmaya devam edeceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim