Anlık Bildirim

Nvidia'dan nForce 780a SLI; Performans segmentinde IGP ve Hybrid SLI dönemi başlıyor

Hem yüksek performanslı hemde güç tüketimi konusunda avantaj sağlayabilen donanımlar kulağa oldukça hoş geliyor. Yakın bir zamana kadar kullanıcılar tercihlerini ihtiyaçları doğrultusunda performans veya güç tüketimine ağırlık veren ürünler üzerine yönlendirirken endüstrinin hemen her kolunda üreticiler ve mühendisler performanstan taviz vermeden, güç tüketimi konusunda tutumlu olabilen çözümler hazırlayabilmenin arayışı içerisine girdiler. Hybrid SLI teknolojisi ile bu yönde ilk adımını atan Nvidia önümüzdeki günlerde duyurmayı planladığı nForce 780a SLI çipseti ile hem kendi ürün gamının hemde yüksek performans segmentinin entegre grafik işlemcili ilk yonga setini kullanıma sunmuş olacak.

Onboard yani dahili grafik işlemcisine sahip olan anakartlar özellikle birkaç yıl öncesine kadar genellikle kullanıcılar tarafından pek ilgi görmezdi. Tabi bu durumun oluşmasında hazırlanan donanımların beklenti ve ihtiyaçları karşılamaktan uzak olan teknik alt yapılarının yanı sıra özellikle amatör kullanıcıların ihtiyaçlarını belirleyebilme konusunda zaman zaman verdikleri yanlış kararlar da etkili olmuyor değildi. 2000'li yılların hemen başında Intel'in i810 serisi yonga setleri ile hız kazanan dahili grafik işlemcili yonga seti pazarı asıl radikal değişikliğini ise AMD-ATi'nin RS690 olarak bilinen 690G yonga setini duyurması ile yaşamıştı.

Nvidia'dan bir ilk; Yüksek performans segmentinde entegre grafik işlemcili yeni yonga seti nForce 780a SLI

RS690 (690G), AMD'nin ATi'yi satın almasının ardından ortaya koyduğu ilk somut çalışmalardan biri durumundaydı. ATi'nin Radeon X700 serisi ekran kartlarında kullanılan grafik işlemcisinden elde edilen IGP'nin güç kattığı yonga seti hem grafik performansı hemde çoklu ortam yetenekleri açısından çipset pazarına yeni bir soluk getirmişti. RS690 ile başlayan yenilik haretketleri AMD'nin 780G ve Nvidia'nın GeForce 8200 serisi yonga seti serisine kadar ulaşmayı başardı. Tabi her iki firmanın da melez grafik çözümleri üzerine çalıştığı biliniyor. Mart ayının hemen başında AMD'nin 780G ile duyurduğu Hybrid Crossfire teknolojisine Nvidia ise Hybrid SLI teknolojisi ile yanıt veriyordu.

AMD'nin 780G yonga seti ile giriş seviyesinde sunduğu Hybrid Crossfire teknolojisine karşı aynı segmentte GeForce 8200 serisi yonga seti ailesini hazırlayan Nvidia ayın sonuna doğru nForce 780a SLI yonga setini resmi olarak anons ederek önemli bir ilki gerçekleştirmeyi planlıyor. Zira geçtiğimiz günlerde hazırlayacağı yeni nesil tüm çipsetlerinde entegre grafik işlemci kullanmayı planladığını açıklayan Nvidia, 780a SLI ile birlikte yüksek performans segmentinde de IGP'leri ringe çıkarmaya hazırlanıyor. AMD platformu için geliştirilen yeni çipset sahip olduğu özellikler ve genişleme olanakları açısından oldukça dikkat çekecek gibi gözüküyor.

Nvidia'dan nForce 780a SLI; Performans segmentinde IGP ve Hybrid SLI dönemi başlıyor

Yeni yonga seti ile birlikte yüksek performans segmentinde de ciddi güç tasarrufu elde edebilecek

Nvidia'nın kısa süre içerisinde kullanıma sunacağı yeni yonga seti nForce 780a SLI için değinmemiz gereken en temel nokta destek verdiği Hybrid SLI teknolojisi. Firmanın AMD platformuna yönelik olarak hazırladığı en gelişmiş çipset yakıştırmaları da yapılan nForce 780a SLI üzerinde GeForce 8 mimarisini baz alan gelişmiş bir IGP yer alıyor. Yani Phenom 9850 Black Edition işlemci ve nForce 780a SLI yonga setli herhangi bir anakarta sahip olmak isteyen kullanıcılar dilerlerse herhangi bir harici ekran kartına gereksinim kalmadan direk yonga seti üzerindeki IGP yardımı ile sistemlerini kullanıma hazır hale getirebilirler.

Gelen bilgilere göre nForce 780a SLI üzerinde kullanılan DirectX 10 desetkli entegre grafik işlemci PureViode HD teknolojisi sayesinde Blu Ray ve HD DVD gibi video formatlarına yönelik olarak donanımsal hızlandırma da sağlayabiliyor. Hybrid SLI teknolojisi çerçevesinde harici ekan kartları ile paralel çalışan IGP sayesinde yüksek 3D performansı gerektiren uygulamalarda sisteme dahil edeceğiniz GeForce 9800GTX ile keyfinize bakarken internette web tabanlı eğlence, mail kontrolü gibi günlük rutin işlerinizde ise Hybrid Power teknolojisini aktifleştirerek harici ekran kartı yerine sistemin entegre grafik işlemci üzerinden yoluna devam etmesini sağlayabilirsiniz.

Nvidia'dan nForce 780a SLI; Performans segmentinde IGP ve Hybrid SLI dönemi başlıyor

Yüksek performanslı ekran kartları genellikle sesli çalışan fan ile donatılırlar fakat nForce 780a SLI ile sessizlik konusunda da önemli avantajlar elde ediliyor

Hybrid SLI teknolojisinin yanı sıra nForce 780a SLI çipseti Nvidia'nın Triple SLI teknolojisini de desteklemekte. Yani yeni yonga seti ile Nvidia'nın başta GeForce 9800GTX olmak üzere destek veren herhangi bir grafik kartının üç tanesini nForce 780a SLI tabanlı anakartlarda paralel olarak çalıştırabilmek mümkün. 780a SLI MCP'si ve NF200 köprüsünden oluşan yeni yonga seti paketi PCIe 2.0 uyumluluğuna da sahip. AMD'nin yeni nesil Phenom işlemcileri başta olmak üzere soket AM2 ve AM2+ formundaki işlemciler ile sorunsuzca kullanılabileceği belirtilen performans odaklı yeni çipsetin özellikleri saymak ile bitmiyor.

Entegre grafik işlemcisi ile Hybrid SLI, 3 adet PCIe X16 slotu ile de Triple SLI teknolojilerine olanak tanıyan nForce 780a SLI, Nvidia'nın ESA teknolojisini de desteklemekte. Bu sayede ESA sertifikasına sahip olan güç kaynağı, kasa ve soğutucuların tek bir merkezden sorunsuzca kontrol edilebilmesine de olanak tanınması hedefleniyor. Belirttiğimiz üzere yüksek peformans segmentine yer alan nForce 780a SLI'ın hız aşırtma potansiyeli açısından da en azından AMD platformunda firmayı nForce 4 serisi çipset ailesi ile elde ettiği başarılı günlere döndürme konusunda önemli bir rol üstleneceği bildiriliyor.

1066MHz'e kadar DDR2 bellek kullanımına olanak tanıyan 780a SLI, 16X+16X konfigürasyonunda SLI teknolojisini desteklerken Triple söz konusu olduğunda ise 16X+8X+8X olarak çalışabildiği belirtiliyor. PCIe X16 slotlarının yan sıra anakart üreticilerinin de tercihine bağlı olarak 5x PCI ve 3x PCIe X1 slotuna destek verebilen çipset yine 6x SATA, 2x PATA ve 12x USB 2.0 portu üzerinden çok sayıda sürücü ve cihazın sisteme dahil edilmesini sağlayacak teknik alt yapıyı sağlayabilmekte. Diğer özellikleri açısından ise yeni yonga seti Nvidia'nın Intel platformu için hazırladığı muadil modellere oldukça benziyor.

Nvidia'dan nForce 780a SLI; Performans segmentinde IGP ve Hybrid SLI dönemi başlıyor

MSI'ın nForce 780a SLI yonga setli yeni anakartı K9N2 Diamond

Hybrid SLI teknolojisi ile GeForce 9800GTX ve 9800GX2 de dahil olmak üzere geniş bir yelpazede pek çok ekran kartının IGP ile kullanılmasına olanak tanıyan çipset güç tüketiminin yanı sıra sessizlik konusunda da kullanıcılara fayda sağlayacak. Son dönemde performans odaklı ekran kartlarında nispeten daha başarılı fan kullanılıyor olsa bile nihayetinde pasif soğutma ile desteklenen çipsetin aksine harici ekran kartları, sahip oldukları fanlı soğutma çözümleri ile çok daha sesli çalışmaktalar. SLI konfigürasyonunda 400-600 watt arası güç tüketen sistemler nForce 780a SLI ile başlayan Hybrid SLI yeni anlayış çerçevesinde çok daha az güç tüketerek enerji tasarrufu sağlayabilecekler.

Nvidia'nın nForce 780a SLI yonga setine yönelik olarak pek çok anakart üreticisi yeni model hazırlığına girişmiş durumda. 4-9 Mart tarihleri arasında Hannover, Almanya'da gerçekleştirilen Cebit fuarında üretime hazır prototiplerini sergileyen anakart üreticileri Nvidia'nın resmi lansmanına paralel olarak nForce 780a SLI tabanlı yeni modellerini arka arkaya kullanıma sunacaklar. Bu konuda anakart üreticileri lansman gününü beklemeye koyulmuşken MSI'ın hazırladığı K9N2 Diamond modeli detayları ile birlikte gün ışığına çıktı. İsterseniz şimdi hep birlikte nForce 790a SLI tabanlı MSI K9N2 Diamond'u yakından tanıyalım.

Nvidia'dan nForce 780a SLI; Performans segmentinde IGP ve Hybrid SLI dönemi başlıyor

Bakır tabanlı gelişmiş pasif soğutucu dikkatlerden kaçmıyor

MSI'ın yeni anakartı özellikle kullanılan gelişmiş pasif soğutucusu ile dikkat çekiyor. Isı iletim teknolojisini esas alan Bakır tabanlı soğutma ünitesi başta çipset olmak üzere PWM'ler gibi ısı sorunu yaşayabilecek komponentleri kapsamakta. Firmanın Circu-Pipe adını verdiği soğutucu tasarımının ana hatlarını taşımakta olan pasif soğutucunun yanı sıra MSI'ın yeni anakartı PCB tasarımı ve katı kapasitörler ile de dikkat çekmiyor değil. Başta yeni nesil Phenom işlemciler olmak üzere soketAM2/A2+ formundaki güncel AMD işlemciler ile sorunsuzca kullanılabilen anakart işlemci desteği konusunda herhangi bir sıkıntı yaşayacak gibi görünmüyor.

Sahip olduğu 3 adet PCIe X16 slotu üzerinden SLI ve Hybrid SLI teknolojilerini destekleyebilen anakart ayrıca yonga setinin en önemli detaylarından biri olarak Hybrid SLI teknolojisine de destek veriyor. PCIe x16 slotlarına ek olarak 2x PCI ve bir adet te PCIe x1 slotuna sahip olan K9N2 Diamond kullanılan kaliteli komponentleri ile de dikkat çekecek gibi görünüyor. Farklı RAID konfigürasyonlarını destekleyebilen 6x SATA-II konnektörü ile donatılan MSI K9N2 Diamond üzerinde ayrıca çok sayıda USB 2.0 portu da yer alıyor. Yine PCIe 2.0 standardı ile uyumlu olan anakart son derece uzun bir özellik listesine sahip.

Nvidia'dan nForce 780a SLI; Performans segmentinde IGP ve Hybrid SLI dönemi başlıyor

Hybrid SLI teknolojisinin yanı sıra performans düşkünleri için SLI ve Triple SLI desteği de kullanıma hazır!

Sahip olduğu entegre grafik işlemcisi için görüntü aktarımına yönelik olarak DVI konnektörüne sahip olan anakartı adaptör yardımı ile HDMI desteği sunabileceği de belirtiliyor. Çift gigabit ethernet portuna sahip olan MSI K9N2 Diamond üzerinde sizin de gördüğünüz üzere ses desteği konusunda herhangi bir giriş çıkış birimi görülmüyor. Çünkü bilindiği üzere MSI, Diamond serisi anakartkartlarında Creative'in X-Fi ses yongasını baz alan harici bir ses kartı veriyor ki nForce 780a SLI tabanlı yeni model için de bu durumun geçerli olacağı bildiriliyor.

Nvidia'nın yeni yonga seti nForce 780a SLI dahili olduğu segmente yeni bir soluk getirecek gibi görünüyor. Entegre grafik işlemci kullanımından Triple SLI konfigürasyununa kadar farklı beklenti ve ihtiyaçlar için kullanıcılara çok sayıda alternatif sunan yeni çipset, Nvidia'nın nForce 4 serisi yonga seti ailesinden sonra AMD arenasına yeniden dönüşünün önemli bir işareti de olabilir. Yeni yonga setine ciddi şekilde güvendiği belirtilen Nvidia'ya yanıt olarak AMD-ATi'nin de 790GX kod adlı yeni bir yonga seti hazırlamakta olduğu biliniyor fakat firmanın yeni hamlesine yönelik olarak grafik kullanım opsiyonları ve çıkış tarihi henüz netleşmiş değil.

MSI K9N2 Diamond'un detaylı resimleri için;
http://www.bit-tech.net/hardware/2008/04/18/early_look_msi_p45_and_nforce_780a_mobos/1

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim