Anlık Bildirim

Nvidia'nın 2. büyük patlaması; yeni sürücülerle %35'e varan performans artışı

Nvidia bir süredir merakla beklenen ikinci büyük patlamasını (Big Bang II) gerçekleştirdi ve Forceware 180 olarak ta tanımlanan R(Release) 180 sürücü serisini duyurdu. Yeni seriye 180.42 sürüm numaralı yeni beta sürücünü kullanıma sunarak geçiş yapan firma, R180 jenerasyonu dahilinde kullanıma sunacağı yeni sürücülerin yenilikleri ve sağlanan performans kazanımlarına da değindi.

Nvidia'nın 2. büyük patlaması; yeni sürücülerle %35'e varan performans artışı

Big Bang II kod adıyla hazırlanan yeni sürücü ailesinin üzerinde durulan temel özellikleri şu şekilde;

  • En popüler oyunlarda daha yüksek performans
  • Intel'in X58 platformunda SLI desteği
  • SLI kurulumunda çoklu monitör desteği
  • Özellikle PhysX konfigürasyonu; GeForce GTX 260'ın yanında GeForce 9500GT'nin PhysX için kullanılabilmesi gibi.

Big Bang II Özellikleri - 1: Daha Yüksek Performans

Dönem dönem yeni sürücü güncellemeleriyle performans sıçraması yaratabilen Nvidia, benzer bir adımı Big Bang II ile de gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu noktada önemli bir detayın altını çizmekte fayda var. Her ne kadar firma 180.42 sürüm numaralı "resmi" ilk Big Bang II beta sürücüsünü kullanıma sunmuş olsa da firmanın çalışmaları aralıksız devam ediyor ve mevcut yol haritasına göre WHQL sertifikalı ilk Big Bang II sürücüsünün Kasım ayı içerisinde kullanıma sunulması planlanıyor.

Nvidia'nın 2. büyük patlaması; yeni sürücülerle %35'e varan performans artışı

Peki Nvidia özellikle yaz döneminde ciddi ses getiren ve hakkında çok sayıda haber yapılan Big Bang II kod adlı R180 serisi yeni sürücü ailesiyle performans noktasında neler vaat ediyor. Bu konuda yayınlanan çopk fazla bağımsız test sonucu olmadığı için firmanın kendi dökümanlarına bakmakta fayda var. Nvidia'nın yayınlanan "resmi" ibareli sunum dosyası, yeni sürücülerin sağladığı performans kazanıma da ışık tutuyor. Dilerseniz Nvidia'nın GeForce 9800GTX+ üzerinde yaptığı sürücü değerlendirmesine birlikte bakalım.

Açıkçası Nvidia tarafından yayınlanan ilk test sonuçları oldukça dikkat çekici. Zira firma yeni sürücü güncellemesi ile kullanıcılarına %5 ile %35 arasında değişen oranda daha fazla performans vaat ediyor. Üstelik bahsi geçen skorlarının erken sürüm sürücüler ile alındığı, olgunlaşan sürücüler ile birlikte performans kazanımlarının daha da artabileceği ifade ediliyor. Bu arada yeni sürücülerle sağlancak performans takviyesinin sadece Geforce 8, 9 ve GTX 200 serisi ekran kartlarında elde edilebileceği bildiriliyor.

Nvidia'nın 2. büyük patlaması; yeni sürücülerle %35'e varan performans artışı

Big Bang II Özellikleri - 2: X58 Yonga Setli Anakartlarda SLI Desteği Aktif

Çok konuşuldu, üzerine aylarca tartışmalar yapıldı hatta Nvidia ve Intel'in ilişkileri de sekteye uğradı fakat sonuç beklendiği gibi oldu ve Nvidia, SLI teknolojisini Intel'in X58 yonga setine de açtı. Yeni sürücü ailesinin oynadığı rolü tanımladan önce yakın geçmişte yaşanan bazı gelişmelere göz atmakta fayda var. GPU yanında hem AMD hem de Intel işlemciler için yonga setleri de üreten Nvidia, kendi çözümlerinin satışı düşer endişesi ile birden fazla ekran kartının kullanımına olanak tanıyan SLI teknolojisini Intel ile paylaşma yoluna gitmemeyi tercih etmişti.

Nvidia'nın 2. büyük patlaması; yeni sürücülerle %35'e varan performans artışı

Sektör devi Intel'in tüm ısrarlarına rağmen, SLI teknolojisini kendi yonga setlerine özel ayrıcalılıklı bir fonksiyon olarak tutmayı planladığını ve bu sebeple paylaşmak istemediğini sık sık dile getiren Nvidia, sıcak bir Temmuz günü yaptığı resmi açıklama ile Intel'in Nehalem tabanlı Bloomfield işlemcilerinin kullanılacağı X58 yonga setli anakartlarda SLI teknolojisinin kullanılabileceğini açıklamış, fakat bunu gerçekleştirmek isteyen üreticilerin maliyeti 30$ seviyesinde NF200 yongasını kullanmaları gerektiğinin de altını çizmişti.

Yüksek maliyetli NF200 yongasının kullanım zorunluluğu özellikle anakart üreticileri arasında SLI sevincinin kısa sürmesine neden olmuştu. Çünkü yonga maliyetine ek olarak firmaların SLI teknolojisinden faydalanabilmek için yeni bir baskılı devre tasarımı hazırlamaları gerekiyordu çünkü fiziksel yapısı çok küçük olmayan NF200 yongası için ayrıca ekstra ısı dağıtıcı kullanılması da söz konusuydu. Bahsi geçen tüm bu gelişmeler, anakart üreticilerinin belini bükerken, Nvidia yine bir sürpriz açıklama ile Ağustos sonuna doğru gerçekleştirilen NVISION '08'de bombayı patlattı.

Nvidia'nın 2. büyük patlaması; yeni sürücülerle %35'e varan performans artışı

Nvidia'nın 2. büyük patlaması; yeni sürücülerle %35'e varan performans artışı

Nvidia yaptığı açıklama ile dileyen anakart üreticilerinin NF200 yongasını kullanmadan da SLI teknolojisini anakartlarında sunabileceğini belirtti. Firma hazırladığı yeni bir SLI programı çerçevesinde gerekliliklerini yetiren anakart üreticilerinin ilgili modellerini Santa Clara'daki merkezinde SLI uyumluluk testlerine tabii tutarak, yeterli kriterlere sahip anakartlarda Cookie adı verilen özel bir BIOS şifresi ile SLI teknolojisinin kullanımına olanak tanıyacağını belirtmişti. Her anakart için 5$'a talep eden Nvidia, bu sayede SLI teknolojisinin önünü en azından Nehalem için açmış oldu.

Kısacası Nvidia'nın testlerini geçen ve SLI Sertifika Kodu'nu alan anakartlar, R180 serisi yeni sürücüler ile SLI desteği sunacaklar. Bu noktada kontrolün sürücü de olduğunu belirmekte de yarar var. Zira gelen bilgilere göre R180 sürücüsü, anakartın bios'unu kontrol ederek, SLI teknolojisinin kullanılabilmesine olanak tanıyor. Bu arada SLI teknolojisini destekleyecek anakartların kutularında da yine ekran kartlarında olduğu gibi SLI logosunun yer alacağını da belirmekte fayda var.

Nvidia'nın 2. büyük patlaması; yeni sürücülerle %35'e varan performans artışı

Peki hangi anakart üreticisinin hangi modellerinde SLI desteği olacak, işte liste;

  • ASUS : Rampage II Extreme, P6T Deluxe
  • MSI : Eclipse SLI, X58 Platinum SLI
  • Gigabyte : GA-EX58-UD5P, GA-EX58-Extreme
  • DFI : LP UT X58-T3eH8, LP DK X58-T3eH6, LP JR X58-T3H
  • ECS, Foxconn ve EVGA da üstteki üreticileri takiben SLI destekli X58 anakartlarını pazara sunacak.

Peki SLI İşlemcisi olarak ta anılan NF200 yongasına ne oldu?

30$'lık maliyetiyle açıkçası anakart üreticilerinin pek sıcak bakmadığı NF200 yongası Nvidia'nın gündemindeki yerini koruyor. SLI teknolojisinin sadece X58 yonga seti ile NF200 yongasından bağımsız olarak kullanabileceğini dile getiren firma, P45 ve diğer yonga setlerinde SLI desteği sunmak isteyen üreticilerin anakartlarında NF200 yongasına yer vermesi gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca Premium sistemlere NF200 yongasını tavisye eden Nvidia, yine kendi yongasının çok daha fazla kurulum opsiyonu sağladığını da dile getirdi.

X58 yonga setinin sağladığı slot konfigürasyonları;

  • İki adet PCIe x16
  • Bir adet PCIe x16 veya iki adet PCIe 8x
  • Dört adet PCIe x8

Doğal SLI desteğinin aksine NF200 yongasıyla farklı slot konfigürasyonları üzerinden SLI desteği sağlanabileceğini dile getiren Nvidia, yine NF200 yongasının çiftiyle anakartlarda dört adet PCIe x16 slotunun SLI yapılanması altında kullanılabileceğini belirtiyor. Öte taraftan NF200 yongasının olumsuz noktalarına değinmekte de fayda var. 30$'lık yüksek maliyetten zaten bahsetmiştik. Onun dışında NF200 ısınan da bir yonga dolayısıyla anakart üreticilerinin NF200'lü modellerinde soğutucu tasarımlarını da gözden geçirmeleri gerekebiliyor.

Big Bang II Özellikleri - 3: Nihayet SLI Konfigürasyonunda Çoklu Monitör Desteği

Yıllardır kullanılmakta olan SLI teknolojisiyle ilgili yapılan eleştrilerin ortak noktası, SLI kurulumuna sahip sistemlerde çoklu monitör kullanılamamasıydı. II. Büyük Patlama etkilerini bu alanda da gösteriyor ve Nvidia, 180 serisi yeni ekran kartı sürücüleriyle birlikte SLI altında çoklu monitör desteği de sunmaya başlıyor. Yeni sürücüler ile birlikte SLI konfigürasyonunda ikinci monitör kullanımına olanak tanıyan Nvidia, en azından şimdilik bazı limtiler de getirmişe benziyor.

Yapılan açıklamalara bakılırsa SLI altında çift monitörlü kullanımda ilk monitörün maksimum performans sağlayabileceği belirtiliyor. Öte taraftan hem SLI hem de Triple SLI altında çalışabilecek olan çift monitör kullanımına ek olarak dileyen kullanıcılar üçüncü hatta dörtdüncü monitörlerine de sisteme ilave edebilecekler fakat bunun için SLI modunda çalışan iki veya üç karttan farklı bir modelin sistem dahilinde yer alması gerektiği bildiriliyor.

Nvidia'nın 2. büyük patlaması; yeni sürücülerle %35'e varan performans artışı

Kullanıcılar çoklu monitör desteğini sürücü ekranındaki ilgili kısım üzerinden yapabilecekler. SLI Focus Display olarak tanımlanan göstergeç, kullanıcıların SLI kullanımında hangi monitörden daha yüksek performans alabileceğini de gösterecek. Tabii bir noktanın altını çizmekte fayda var. Az önce belirttiğimiz üzere üç veya daha fazla monitör kullanımı için SLI modundaki ekran kartlarından farklı bir modelin kullanılması gerekiyor. Aklınıza gelen soruya hemen yanıt verelim, ATi tabanlı herhangi bir modelin kullanılması mümkün değil çünkü Windows işletim sistemi malesef iki farklı ekran kartı sürücüsünün aynı anda kullanımına olanak tanımıyor.

SLI konfigürasyonunda Çoklu-Monitör Kullanım Modları;

- Tam Ekran 3D Oyun Modu; 3B oyuncular için en iyi kullanım modu olduğu belirtiliyor. Sadece bir monitör aktif olarak kullanılabiliyor, diğer monitör ise boş görünüyor veya duvar kağıdı gösteriyor.
- Çok Monitörlü Oyun Modu; Aralarında Supreme Commander, World In Conflict, Flight Simulator X gibi başlıkların yer aldığı az sayıda oyun tarafından desteklenen bu mod ile kullanıcılar oyunlarda çift monitör kullanabiliyorlar.
- Windowed Oyun Modu; Bu mod ile kullanıcılar bir monitör üzerinden oyun oynarken (Tam ekran değil), ikinci monitör üzerinde farklı uygulamalar çalıştırabiliyorlar.

Big Bang II Özellikleri - 3: PhysX Hızlandırma için Çoklu-Kart Konfigürasyonu;

Nvidia'nın 180 serisi yeni sürücüleriyle gelecek en önemli özelliklerden biri de PhysX hızlandırma için devreye girecek yeni kullanım modu olacak. Bilindiği bir süre önce AGEIA firmasını satın alan Nvidia, GeForce 8 serisi ve daha güncel kartlarında GPU üzerinden PhysX hızlandırma yapılabilmesine olanak tanımış ve bu yönde bir ilki gerçekleştirmişti. Bugün firmanın satılmakta olan GeForce 8, 9 ve GTX 200 serisi ekran kartlarının PhysX hızlandırma yapabiliyorlar fakat firma Big Bang II ile mevcut pozisyonunu bir adım daha ileri götürmeye hazırlanıyor.

Nvidia'nın 2. büyük patlaması; yeni sürücülerle %35'e varan performans artışı

Peki Nvidia neyi hedefliyor? Big Bang II sürücüleri ile birlikte kullanıcılar yüksek performanslı ekran kartlarının yanında PhysX hesaplamalarıyla ilgilenmesi için daha düşük maliyetli ekran kartları kullanabilecek. Örneğin GeForce 9800GTX+ sahibi eğer anakartı da izin veriyorsa PhysX hesaplamaları için sistemine GeForce 9500GT takviyesi de yapabilecek. Nvidia'nın açıklamalarına bakılırsa kullanıcılar bu sayede özellikle PhysX destekli uygulamalarda daha fazla performans elde edebilecek.

Bu arada bir hatırlatma yapmakta da fayda var. GeForce 8 serisi ve üstü ekran kartı modellerinden sadece 256MB ve üstü belleğe sahip olan modeller "Atanmış PhysX Kartı" olarak kullanılabiliyor. Tabii bu uygulamanın belkide en büyük yararı güncelleğini yitirme sürecine giren kartların kullanım ömrünü uzatması olacak. Nvidia'nın açıklamasına göre Warmonger'de PhysX işlemleri için kullanılan GeForce 9600GT, PhysX hesaplamalarında tek karta göre %28-%42 daha fazla performans sunabiliyor.

Nvidia'nın 2. büyük patlaması; yeni sürücülerle %35'e varan performans artışı

Nvidia'nın Big Bang II için takip edeceği güncel yol haritası;

Tarih

Sürüm

Detay

 

21 Ekim 2008

R180.42

Nvidia 180.42 beta "Big Bang II" sürücüsünü yayınladı. Far Cry 2 ve X58 yonga setinde SLI desteği sunan beta sürücüde çoklu-monitör ve atanmış PhysX kartı desteği bulunmuyor.

11 Kasım 2008

R180.xx

Geliştirilmiş beta sürücü, sadece inceleme editörleri için.
Ayrıca performans iyileştirmeleri içerecek bu sürümde çoklu-monitör ve atanmış PhysX kartı desteği de olacak.

17 Kasım 2008

R180.xx

R180 WHQL kullanıma sunulacak.

Sonuç;

Nvidia'nın merakla beklenen Big Bang II kod adlı 180 serisi yeni sürücüleri ilk beta versiyonuyla birlikte kullanıma sunuldu. Her ne kadar temel yenilikler mevcut beta sürümde destekleniyor olmasa da Nvidia, X58 yonga setinde SLI desteği başta olmak üzere hem yenilik ve teknoloji anlamında hem de oyunlarda sağlamayı hedeflediği ekstra performans ile başarı elde etmeyi hedefliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim