Anlık Bildirim

Nvidia'nın nForce 600 serisi 45nm işlemci desteğine sahip mi?

Bu yılın sonuna doğru Intel'in yıl başı hediyesi olarak rakibi AMD'ye en büyük sürprizi 45nm üretim teknolojisine sahip yeni Penryn kod adlı işlemci ailesi olacak. 65nm'ye rakibinden yaklaşık 1 sene önce geçmeyi başaran Intel, 45nm üretim teknolojisine geçiş sürecinde de AMD'nin önünde yer alacak. Geçtiğimiz Nisan ayında ilk testleri Intel tarafından firmanın düzenlediği Geliştiriciler Forumun'da yayınlanan 45nm Penryn işlemciler özellikle yeni SSE4 komut setleri sayesinde desteklenen çoklu ortam uygulamalarında %40'a varan performans artışları sağlayabiliyor. Tabii gelişen üretim teknolojisi ve düşen TDP değerleri sayesinde 45nm üretim teknolojisine sahip işlemciler firmalar arasında "MHz" rekabetini de yeniden diriltecek.

Intel'in 45nm üretim teknolojisine sahip yeni işlemcileri sahip oldukları tüm avantajlarına rağmen kullanılabilecekleri anakartlar konusunda kullanıcılara "haydi pamuk eller cebe" dedirtecek. Zira bilindiği gibi, Intel işlemcilere yönelik olarak en çok kullanılan P965 yonga seti başta olmak üzere Intel'in güncel yonga seti ailesi ve bu yonga setlerini kullanan anakartlar malesef 45nm üretim teknolojisine sahip Penryn işlemcileri ile kullanılamayacaklar gibi görünüyor. Tabii Intel boş durmuyor ve bu aralar yavaşa yavaş ilk örneklerini raflarda görmeye başladığımız kod adı Bearlake olan yeni 3 serisi yonga setleri ve doğal olarak bu yonga setlerini kullanan anakartlar ile 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilere tam destek sağlamakta. Fakat bilinen bir başka gerçek var ki oda, daha önce haberini yaptığımız üzere Intel'in başta P35 olmak üzere yeni yonga setlerinin anakart üreticilerine maliyetleri son derece yüksek olduğu için piyasaya çıkacak ilk anakart örnekleri beklenenden çok daha yüksek fiyat etiketine sahip olacaklar. Bu noktada en büyük süprizi ise Nvidia yapabilir.

Nvidia'nın Intel'in çift ve dört çekidekli Core 2 işlemcileri için geliştirdiği nForce 600 serisi yonga setleri sahip oldukları fonksiyonları ve zengin özellikleri ile zaten kullanıcıların dikkatlerini çekmekteydi. Geçtiğimiz Kasım ayında ilk modelleri piyasaya sürülen nForce 600 serisi yonga setleri o günden beri Intel'in önümüzdeki Temmuz ayında çıkacak olan ve "Conroe Refresh" olarak ta tabir edilen 1333MHz fsb'ye sahip Core 2 işlemcilerine destek vermekteydiler. Intel işlemcilere yönelik olarak resmi SLI desteği de sunan tek platformun yine Nvidia'nın nForce 600 serisi yonga setleri olduğunun altını çizmekte de fayda var. Fakat Nvidia'nın nForce 600 serisi (680i SLI, 680i LT SLI, 650SLI ve 650Ultra) yonga setleri ile kullanıcılarına bir sürprizi daha olacak gibi görünüyor. Gelen haberlere göre, Penryn işlemciler başta nForce 680i SLI yonga seti olmak üzere Nvidia'nın nForce 600 serisi yonga setleri ile çalışabilir. Bu noktada merak uyandıran asıl soru ise nForce 600 serisine sahip olan ve şu an satılmakta olan anakartların Penryn işlemcileri ile çalışıp çalışmayacağı? Zira bilindiği gibi Intel'in 975 yonga setine sahip revizyon 302 anakartları da yonga seti destek vermesine rağmen donanımsal değişiklik yapılmadan malesef Conroe işlemciler ile çalışmıyorlardı.

Şu an satılmakta olan revizyon anakartlar ile Penryn işlemciler çalıştırabilirse bu Nvidia adına muazzam bir gelişme olabilir. Bekleyip neler olacağını hep birlikte göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim