Anlık Bildirim

Renesas cep telefonları için Full HD Video işlemcisi hazırladı

Renesas firması tarafından geliştirilen yeni Full HD video işlemcisiyle, cep telefonlarında yüksek çözünürlükteki (1920x1280) videolar izlenebilecek.

Cep telefonları ve taşınabilir medya oynatıcıları için hazırladığı Tegra kod adlı yongada sistem çözümleriyle önümüzdeki yıl mobil pazarda varlığını hissettirmek isteyen Nvidia dişli rakipler ile karşılaşabilir. Daha önceki haberlerimizde de belirttiğimiz üzere Nvidia'nın Tegra serisi SoC yani yongada sistem çözümleri tek paket dahilinde ARM işlemci çekirdeği, GeForce serisi GPU ve HD video motoru gibi komponentleri bir araya getiriyor. Renesas firmasının geliştirdiği yeni Full HD video işlemcisinin önümüzdeki yıl ile birlikte cep telefonlarında özellikle çoklu ortam yetenekleriyle öne çıkan modellerde kullanılması planlanıyor.

1920x1080 piksel çözünürlüğündeki videoları 30 fps seviyesinde oynatabilme yeteneğine sahip olan işlemcinin maksimum çalışma frekansının 500MHz olduğu, 166MHz 64-bit DDR-SDRAM bellek kullandığı ve tam yük altında 0.342W'lık güç tüketimine sahip olduğu belirtiliyor. MPEG-4AVC/H.264, MPEG-2 ile MPEG-4 gibi günümüzün popüler video formatlarına destek veren video işlemcisinin 6.4x.6.5mm boyutlarında olduğu ve 65nm CMOS teknolojisi kullanılarak hazırlandığı belirtilmekte.

Cep telefonlarında Full HD video desteği

Kıran kırana rekabetin yaşandığı mobil pazarda Renesas firmasının rakipleri arasında haberde de belirttiğimiz Tegra çözümleriyle Nvidia'ya ek olarak Broadcom ve Texas Instruments gibi yarıiletken endüstrisinin önde gelen aktörleri de yer alacak. Rakip işlemcilerinin önemli bir kısmının sunduğu HDTV desteğinin aksine Full HD Video oynatabilme yeteneği ile öne çıkacağı öngörülen yeni işlemcinin üretici firma Renesas tarafından önümüzdeki Şubat ayında gerçkleştirilecek ISSCC 2009 etkinliğinde gösterilebileceği ifade ediliyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde cep telefonu dünyasının saygın isimlerinden Sony Ericsson gelecek vizyonunu gözler önüne seren açıklamalar yapmış ve Full HD (1080p) video kaydı yapabilen cep telefonlarının 2012'de hazır olacağını işaret etmişti. Renesas yeni işlemcisiyle cep telefonlarında yüksek çözünürlükteki videoları oynatmaya hazırlanıyor. Her ne kadar 1920x1080 piksel çözünürlüğündeki videoların 3" ekranlarda kalite farkını hissettirip hissettiremeyeceği merak edilse de fotoğraf çekim yetenekleri iddialı bir noktaya gelen cep telefonlarının video oynatım yetenekleri de 2009 ile birlikte sıçrama yapacak gibi görünüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim