Anlık Bildirim

S3'den DirectX 10.1 destekli yeni grafik işlemciler - Intel Conroe ailesini genişletiyor

S3 grafik kartı pazarına sıkı bir giriş yapma niyetinde

Sürekli haberlerimizde de bahsettiğimiz üzere, son zamanlarda donanım dünyasına özellikle işlemci ve ekran kartı arenasındaki hızlı gelişmeler ve stress düzeyi yüksek rekabet damgasını vuruyor diyebiliriz. İşlemcilere nazaran bir süredir daha ön planda olan ekran kartı tarafında Ati ve Nvidia'nın yanlız kalması, Ati'nin AMD tarafından satın alınması gelişmeleri farklı bir boyuta taşırken, Nvidia'nın Intel ile 2009 yılı için birlşebileceği söylentileri de konusulmakta. Tabii piyasada daha farklı oyuncular da yok değil. Bunlar rasında en dikkat çekeni, eskilerin efsanevi markası S3.

90'lı yılların ortasına Virge serisi ekran kartları ile damgasını vuran bir dönemin efsane markası S3, 3D akımını zamananında kavrayamaması sonucu 2000'li yılların başı ile birlikte piyasadan neredeyse silinme noktasına gelmişti. Zaten her ne kadar bazı masa üstü modelleri olsa bile, firma yakın zamana kadar daha çok diz üstü bilgisayarlara yönelik entegre grafik çözümleri üzerinde çalışmaktaydı. Fakat son günlerde özellikle S3'ün grafik pazarına ciddi bir geri dönüş yapabileceğinin sinyallerine dair ciddi haberlerde gelmiyor değil. Firmanın 2007 ve 2008 yılına dair planları arasında oldukça iddialı grafik işlem üniteleri (GPU) yer almakta. Son gelen bilgilere göre S3, performans serisinde yer alması beklenen, 4 kanallı bellek mimarisine sahip XD2 modeli ile bu modelin daha ekonomik versiyonu olan çift kanal bellek mimarisine sahip D2 modellerinin örnekleme çalışmalarını bitirmek üzere. Hatta firmanın planları arasında, 2007 yılı içerisinde DirectX10 destekli bu grafik işlem ünitelerine sahip ekran kartlarını piyasaya sürmekte yer alıyor.

S3'ün XD2 ve D2 grafik işlem ünitelerinin 90nm üretim teknolojisi ile üretilmeleri bekleniyor. Şuan Ati'nin bazı modelleri dışında, genellikle grafik işlem üniteleri 90nm üretim teknolojisi ile üretilmekte. Hatta Nvidia'nın DirectX 10 destekli G80 gpu'su bile 90nm üretim teknolojisi ile üretilen modeller arasında. XD2 ve D2'nin dikkat çeken bir diğer önemli noktası ise, çekirdek hızlarının 1GHz olarak planlanıyor olması. Tek başına çekirdek hızı bir kartın performansını üst düzey yapmaya yetmeyecektir ama 1GHz'lik hız, grafik işlem üniteleri açısından iddialı bir değer. PCIe X16 uyumlu olacak yeni grafik işlem ünitelerinin DDR2-3-4 ile uyumlu olması ve bu sayede üreticilere geniş bir yelpaze sunarak daha farklı fiyat kategorilerinde çok farklı modellerin piyasaya sürülmesine olanak sağlayabilecek.

Firmanın asıl iddialı olması beklenen pozisyonu ise XD2/D2 grafik işlem ünitelerinden sonra piyasaya sürmeyi planladığı DirectX 10.1 destekli yeni grafik işlem üniteleri ile yakalaması bekleniyor. S3'ün üzerinde ciddi anlamda yoğun emek sarf ettiği söylenen XE/E serisinin çoklu grafik işlem ünitesine sahip olmaları bekleniyor. Forumlarımızda daha önce verdiğimiz haberlerimizde bu konuda Ati ve Nvidia'nın da çalışmalar yaptığını, R700 ve G90'nın çoklu grafik çekirdeğine sahip olacaklarının haberlerini vermiştik. S3'ün DirectX 10.1 destekli XE/E serisi grafik işlem ünitelerinin 65nm üretim teknolojisi ile üretilmesi planlanıyor. Çekirdek hızlarının ise 1.2GHz'den başlaması bekleniyor. İlk etapta çıkması beklenen XE3 modelinin, çift kanal bellek mimarisine sahip olup GDDR 3/4/5 desteği vermesi bekleniyor. XE3 modelini takiben çıkması beklenen XE2 ve XE1 modelleri ile yavaş yavaş 512-bit bellek veri yoluna geçilmesi, grafik çekirdeği sayısının arttırılması hedefleniyor. Tabii XE3 modeli ile başlayacak yeni serisinin PCIe 2.0 ile uyumlu olarak tasarlanacaklar. Yüksek tanımlı video uygulamalarına yönelik olarakta ciddi bir çözüm olması beklenen Chromotion 5 motoru üzerindeki çalışmaların da tam gaz devam ettiği yine gelen haberler arasında.

Bu haberin içeriğindeki bazı bilgileri forumlarımızda daha önce vermiştik. O zamanlar söylenti niyetine çıkan haberler şu sıralar kulaktan kulağa hızlı bir şekilde yayılmakta, sektördeki uzmanlar tarafından ciddi bir şekilde değerlendirilmekte. Eğer S3 belirtilen bu planlarını uygulayabilir, grafik işlem ünitleri de istenilen performansı karşılayabilirse, firma eski günlerine geri dönüş anlamında bazı şansları yakalayabilir. Fakat unutmamak gerekirki yine S3, Savage serisi kartlarında da ciddi vaatlerde bulunmuş fakat bunların neredeyse hiçbirini gerçekleştirememişti. Bu sebep ile bu gelişmelere şimdilik temkinli yaklaşmak en iyisi olacaktır ama temennimiz, S3'ün bunların başarabilmesi ve ciddi bir oyunca olarak pazara geri dönüş yapması. Zira artan rekabet, paralelinde kaliteyi de arttıtacabileceği gibi son kullanıcıya daha uygun fiyata daha iyisini almasını da sağlayacaktır.

Intel, Core 2 Duo "Conroe" ailesini yeni üyeler ile genişletiyor

AMD'nin Athlon64 mimarisine sahip işlemcileri karşısında gerek fiyat gerekse performans anlamında geride kalan Intel, uzun süren bir sessizliğin ardından 27 Temmuzda piyasaya sürdüğü Core 2 Duo "Conroe" işlemciler ile rakibine gerçekten sıkı bir cevap vermişti. AMD hala Intel'e vereceği karşılık üzerinde çalışa dursun özellikle 2007 yılının ilk çeyreği ile birlikte firma hızlı bir şekilde ürün gamını genişletmeyi planlıyor.

S3'den DirectX 10.1 destekli yeni grafik işlemciler - Intel Conroe ailesini genişletiyor

Son gelen bilgilere göre firma özellikle ilk etapta yeni E4000 serisi ile birlikte 2007 yılının başına damga vurma niyetinde. Daha önce haberini verdiğimiz hız aşırtma potansiyeli ile birçok kullanıcının yeni gözdesi olacağı düşünülen E4300 ile birlikte firma E4200 ve E4400 modellerini de çıkarmaya hazırlanıyor. Yeni işlemcilerin saat hızlarının E4200 için 1,6GHz, E4300 için 1,8GHz ve E4400 için 2GHz olması bekleniyor. Ayrıca işlemciler 800MHz fsb'ye ve 2MB L2 belleğe sahip olackalar. İşlemcilerin çarpanları da sırasıyla 8x, 9x ve 10x olacak. Firmanın yeni E4000 serisinin şuan satılmakta olan Core 2 Duo işlemcilerin fiyatlarına göre bir miktar daha alınabilir olması beklenmekte ve serinin top modeli olacak E4400 modelinin şuan Conroe işlemcilerin giriş modeli olan E6300'den daha ucuz olması bekleniyor.

S3'den DirectX 10.1 destekli yeni grafik işlemciler - Intel Conroe ailesini genişletiyor

Intel'in çıkarmayı planladığı diğer işlemcileri ise E4000 serisine göre daha pahalı ve daha performanslı modelleri kapsıyor. İlk aşamada dikkat çeken E6390 modeli 2,13GHz saat hızına ve 1066MHz fsbye sahip olacak. 2007'nin 3.çeyreğinde çıkması beklenen bu işlemci, saat hızı itibariyle Conroe E6400 modeli ile aynı fakat E6390 modelinin Intel'in VT (Virtulization / Sanallaştırma Teknolojisi) teknolojisi gibi bazı özelliklere destek vermesi beklenmiyor. Intel'in 2007 yılı içerisinde çıkaracağı işlemciler arasında 1333MHz fsb'ye sahip olanlarda oldukça dikkat çekici. Nvidia'nın piyasaya sürdüğü nForce 680i SLI yonga setinin yanı sıra Intel'in önümüzdeki yıl içerisinde çıkarcağı Bearlake kod adlı yeni yonga setlerinin destek vereceği 1333MHz fsb'ye sahip olan işlemciler arasında 3GHz saat hızına sahip olan E6850 modeli oldukça dikkat çekmekte. Intel'in özellikle yeni Core (çekirdek) mimarisi ile birlikte çok çekirdekli işlemcilerin yanı sıra "MHz" yarışında da geri kalmak istemediği E6850 modeli ile anlaşılmakta.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim