Anlık Bildirim

S3'den yeni Chrome S20 serisi; az güç tüketimi, ortalama performans, uygun fiyat

S3 gelişen ve gün geçtikçe hızlanan grafik kartı pazarında Nvidia ve ATi'nin çok gerisinde kalarak oyunlara yönelik ekran kartları üretiminden uzun bir süre başarılı bir karta imza atamadı. Nvidia ve ATi en hızlı kartı çıkarma yarışında birbirleri ile rekabet ederken, S3 entegre grafik kartı pazarında ve düşük güç tüketimi gereken cihazlara yönelik bütünleşik çözümler sunmaya devam etti. Bu konuda oldukça başarılı olan firma, VIA'nın grafik partneri ve Mini ITX gibi sistemlerde C3 işlemcilerle birlikte S3 grafik çözümleri sunulmakta. S3'ün şimdiye kadar ki entegre grafik çözümleri ucuz ve üreticiye oldukça fazla fiyat avantajı sağlayan modellerdi, yüksek 3D ve video performansı vermekten uzaktılar.

Firmanın Fujitsu ile beraber geliştirdiği ve 90nm üretim teknolojisine sahip olan yeni grafik işlemcileri S3 Chrome S20 serisi, düşük güç tüketimi ve az ısınma yanında masa üstünde Nvidia'nın GeForce 6600'üne eş bir oyun performansıda vaad ediyorlar. Firma uzun bir aradan sonra kağıt üstünde oldukça başarılı görünen, masa üstü sistemlerden, taşınabilir sistemlere kadar geniş bir yelpazede kullanılabilir olacak ve oyun performansı sunabilen bir grafik kartı ile karşımıza çıkıyor.

S25 ve S27 olmak üzere 2 üyeden oluşan Chrome S20 ailesi GPU'lar, 8 piksel, 4 vertex iş hattına sahipler ve Shader Model 2.0 ile Direct x9.0 hızlandırmaya destek vermekteler. Chrome S20 ailesinin en güçlü üyesi olan S27, S25'den hızlı olmasının yanında ek olarak HDTV çıkışına sahip ve S3'ün Chromotion 3.0 Programmable Video Engine ismini verdiği bir teknolojiye sahip. Bu teknoloji Microsoft DirectX-VA media Accelation sayesinde Windows Media 9, MPEG-2 ve MPEG-4 video formatlarında kodlanmış videolarda, gerçek zamanlı efeklere ve hızlandırmaya donanımsal olarak destek sağlıyor. Chrome S20 serisinde S3 "Panel Drive" adını verdiği bir teknoloji ile düşük tepki süreli LCD'lerde hızlı görüntülerde oluşan gölge efeklerini en aza indirmede yardımcı oluyor. Ayrıca Tablet PC'ler gibi ekranın yatay çevrilmesi gereken durumlarda GPU'lar donanımsal desteğe sahipler.

S3'ün Chrome S20 serisi GPU'ları 90nm üretim süreci ile üretiliyorlar. S3, yeni GPU'larda az enerji tüketimi ve az ısınmaya yoğunlaştığından, GPU çekirdeklerinde oldukça az transistör bulunmakta. 50 milyon ile 70 milyon arasında değişen transistör sayılarına sahip olan GPU lar bu sayede hem az ısınıyorlar hemde oldukça az enerji tüketiyorlar. Chrome S27'nin windows ortamındaki güç tüketimi 11.6W iken S25, 9W güç tüketmekte (Sadece GPU). Bu değerler Nvidia GeForce Go 6600'den dahi daha düşük değerler. S27'nin yük altındaki güç ihtiyacı ise 30W olarak belirtilmiş.

Pasif olarak soğutulabilen kartlardan, S25 600MHz GPU, 400MHz bellek hızlarına sahipken, S27'de 700MHz GPU, 700MHz bellek hızı bulunmakta. S3, bellek hızları için olabilecek en yüksek değerleri belirtiyor. S25'de 64 ve 128bit DDR1,DDR2 bellekler kullanılabilirken, S27 üreticiye göre 64bit veya 128 bit olarak değişen GDDR3 belleklerle gelmekte.

S3, Chrome ailesinin üst düzey üyesi S27 ile direk olarak Nvidia'nın GeForce 6600'ünü hedef alıyor. Performans olarak 6600 ile 6600GT arasında kalan S27, AA ve AF devreye girdiğinde ne yazıkki rakiplerine göre çok gerilerde kalıyor. S20 serisi GPU lar OpenGL devredeyken AA da açamıyorlar. GPU'ların Shader Model 3.0 desteklememeside ayrı bir eksiklik.


Grafikler Hothardware.com'dan alınmıştır

S3'ün Chrome S20 serisinde taşıdığı özelliklerle öne çıkan S27, masa üstü bilgisayarlarda kullanıcıları performans olarak tatmin etmeyebilir. Özellikle 256MB GDDR3 taşıyan bir S27'nin 125$ fiyat etiketi taşıyacağını düşünürsek, kullanıcılar performans olarak biraz geride kalıyor olsada Shader Model 3.0 ve HDR gibi teknolojilere destek veren 6600'ü tercih edebilirler. Fakat S3'ün Chrome serisi eğer AA ve AF söz konusu değilse oyunlarda 6600'e göre çok daha başarılı bir grafik çiziyor, ayrıca taşıdığı video yetenekleride cabası.

Az enerji tüketimi, pasif olarak soğutulabilmesi, S3'ün Chrome S20 serisini taşınabilir sistemler ve HTPC'ler için çok uygun kılmakta. Oturma odasında kullanılacak PC'nin hem sessiz hem de az enerji tüketiyor olması ve aynı zamanda da ortalama bir oyun performansı sunabilmesi kullanıcıları memnun edecektir.


Grafikler Hothardware.com'dan alınmıştır

Henüz S3 tarafından resmi bir açıklama gelmemiş olsada, Chrome S20 serisi ekran kartlarının SLI ve Crossfire gibi teknolojilere benzer şekilde birden fazla GPU'nun aynı anda hızlandırma yapmasına destek verdiği söyleniyor. Henüz kesinleşmesede Chrome S20 serisi kartlar NF4 SLI ve Crossfire anakartlarda arada herhangi bir köprüye gerek kalmadan aynı anda hızlandırma yapabilecekler. Bu belki gereksiz gelebilir fakat, GPU larda bu tip bir özellik varsa, düşük güç tüketimi ve az ısınmanın verdiği avantaj ile tek PCB'de birden fazla GPU kullanılarak oluşturulacak ekran kartlarıyla fiyat / performans olarak oldukça uygun grafik kartı çözümleri sunulabilir.

S3'ün Chrome S20 serisi Nvidia ve ATi'nin üst düzey grafik kartlarına göre bazı teknolojik dez avantajlar içeriyor olabilirler fakat S3, yeni GPU'larında en tepeye gözünü dikmiş durumda değil. Chrome S20 serisi Tablet PC'ler, diz üstü bilgisayarlar, HTPC'ler ve Mini ITX yapıda araç bilgisayarları gibi geniş bir yelpazede, düşük güç tüketimleri ve az ısınmaları ile üreticilerin dikkatini çekebilecke ürünler. Özellikle S27'nin Tablet PC'ler, LCD ekranlar ve video hızlandırma için taşıdığı donanımsal özellikler düşünülürse Shader Model 3.0, HDR desteğinin olmaması ve AA, AF gibi filtreleme performanslarının düşüklüğünün önemi kalmayabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim