Anlık Bildirim

Satın alınabilir DNA testi 2008'in en iyi buluşu seçildi

Satın alınabilir DNA testi 2008'in en iyi buluşu seçildi

Sevinç ve hüzünleriyle 2008 yılını da geride bırakmaya hazırlanıyoruz. AMD'nin Radeon HD 4800 serisi ekran kartlarından Intel'in Atom işlemcilerine, Nvidia CUDA mimarisinden, IBM'in en hızlı süper bilgisayarına kadar pek çok yeni gelişmeye ev sahipliği yapan 2008'in sona ermesine yaklaşık bir ayın kaldığı şu günlerde dünyanın saygın yayın organlarından Times yılın en iyi 50 buluşunu seçti.

Times'ın yayınladığı listeye göre yılın öne çıkan buluşu satın alınabilir kişisel DNA testi oldu. Google'ın kurucularından Sergey Brin'in eşi Anne Wojcicki tarafından kurulan müşteri gen testi servisi 23andMe'nin sunduğu hizmet yılın en iyi buluşu seçildi. Servis kapsamında kullanıcılar satın alacakları kit ile DNA analizi yapılacak salya-tükürük örneğini firmanın laboratuvarına yollayarak maksimum 1.5 ay içerisinde sonuç alabiliyorlar.

Sunulan hizmet kapsamında müşteriler, karakter özellikleri ve vücut sağlıklarıyla ilgili son durumu ve olası ihtimalleri öğrenebiliyorlar. Aralarında Kalp krizi, prostat kanseri, göz ve saç rengi, böbrek rahatsızlıkları, Astım, Alkole yatkınlık ve zararlı madde alışkanlığı gibi son sağlık durumu ve karekteristik pek çok özelliği öğrenebiliyor ki DNA analiziyle saptanabilen özellik ve rahatsızlıkların tam listesini de görebilirsiniz.

Müşterilerine soyağaçlarıyla ilgili bilgi de verebilen bu hizmet dahilinde 600.00 genetik işaretçinin tespit edilip, açıklabildiği ifade ediliyor. Bu arada şirketin kurucularından bayan Wojcicki ve eşi Sergey Brin de test kapsamında kendi genetik risklerini de masaya yatırmışlar. Buna göre Google'ın iki kurucusundan biri olan Brin'in Parkinson hastalığına yakalanma ihtimalinin %20 ila %50 arasında olduğu testip edilmiş.

Ayrıca çiftin yakın zamanda doğması beklenen çocuklarının aynı geni taşıma olasılığının da %50 olduğu belirtiliyor. Bu arada testin kendisi kadar genetik gizlilik ve sağlanan verilerin güvenilirliği de tartışılıyor. Zira özellikle kullanıcıların gündelik hayatın etkileyebilecek bilgilerin bir şekilde gün ışığına çıkmasının önemli sorunlar doğurabileceği belirtiliyor fakat yapılan bazı resmi girişimlere rağmen testlerin satışı engellenemedi.

Öte taraftan sağlanan verilerin güvenilirliği de tartışma konusu. Zira olası pek çok hastalık, rahatsızlık ve hatta kişisel özelliğin tek bir gen değil farklı genlerin etkileşiminden ve çevresel faktörlerin etkisiyle komplike bir süreçte oluştuğun belirtiliyor. Tüm tartışmalara rağmen satın alınabilir kişisel DNA testinin onlarca ülkeye (Türkiye yok) satışı başladı ve Times tarafından yılın en iyi buluşu ödülünü almaya da hak kazandı.

Kişisel DNA testiyle ilgili daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim