Anlık Bildirim

Sistem bellek kapasitesinin oyun performanslarına etkisi; 2GB vs. 4GB vs. 8GB

Intel DDR3 bellek teknolojisinin yaygınlaşabilmesi için yoğun mesai harcarken geçtiğimiz yıldan bu yana son derece uygun fiyat seviyesinden kullanıcılara sunulan DDR2 bellekler bir süre daha gündemdeki yerlerini koruyacak gibi görünüyor. Her ne kadar Intel, DDR2 ve DDR3 bellekler arasındaki fiyat uçurumunu her ay 10$ aşağı çekmeyi hedefliyor olsa da 2009 yılından önce DDR3 belleklerin son kullanıcılar arasında geniş çapta yaygınlaşması açıkçası beklenmiyor.

Düşen fiyatlara paralel olarak 2GB bellek kapasitesinin sektör standardı olma yolunda önemli aşama kaydettiği günlerde bellek dünyasının lider oyuncularından birisi olan Corsair yaptığı bir açıklamasında 4GB'lık sistem belleğinin 2GB'a göre oyunlarda daha yüksek performans, farklı uygulama alanlarında ise daha akıcı bir kullanım sağlayacağını iddia etmiş ve bu iddialarını yayınladığı bazı test sonuçları ile destekleme yoluna gitmişti. DDR3 bellek teknolojisine yoğunlaşan Intel ise Corsair'den farklı düşündüğünü net bir şekilde ortaya koymuştu.

Grafik kartı güncellemesinin oyunlar haricinde günlük olağan kullanımda pek bir getirisi olmayacağını ve bu sebeple kullanıcıların sistem konfigürasyonlarını güncellemek için ayırdıkları bütçeyi işlemci terfisinde kullanmalarının daha faydalı, getirisinin de daha fazla olacağını iddia eden Intel benzer bir iddiayı bellek terfisine yönelik olarak ta ortaya atmıştı. Firma geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan ve bizim de sizler ile paylaştığımız resmi sunum dosyasında 2GB'dan 4GB'a geçiş yapmanın ciddi bir kazanım sağlamayacağını iddia etmişti.

Intel ortaya çıkan sunum dosyasında 1GB'dan 2GB'a geçiş yapmanın %21 kazanım sağlayacağını belirtirken, 2GB'dan 4GB'a geçiş yapmanın kullanıcılara sunacağı performans getirisinin ise %5'den daha az olacağını iddia etmiş ve Pentium E2180 işlemcisi ve 2GB bellekten oluşan sistemde bellek miktarını 4GB'a çıkartmak yerine işlemciyi Core 2 Duo E4600 modeliyle güncellemenin %34 performans kazanımı sağlayacağını, Core 2 Duo E4600 işlemcisi ve 2GB sistem belleğinin daha verimli olacağının altını çizmişti.

Sistem bellek kapasitesinin oyun performanslarına etkisi; 2GB vs. 4GB vs. 8GB

DDR2 fiyatlarının çekiciliğini koruması ve geçtiğimiz ay kullanıma sunulan P45 yonga setinin 16GB bellek desteği sunuyor olması bellek terfisi ve daha yüksek kapasiteye geçiş konusunda itici güç olurken Corsair'in iddia ettiği gibi acaba 2GB'dan 4GB'a geçiş oyunlarda önem fark yaratıyor mu? Başta G.Skill ve OCZ olmak üzere farklı bellek üreticilerinin 8GB'lık bellek kitler hazırladığını da biliyoruz. Peki 8GB'lık kitler oyuncular için gerçekten bir gereksinim mi? Bit-tech'in yaptığı testler ışığında bu sorulara cevap bulmaya çalışacağız.

Dilerseniz öncelikle kullanılan test sisteminin bileşenlerini yakından tanıyalım. Bit-tech test sisteminde Intel'in Core 2 Extreme Edition QX9650 işlemcisine, Asus'un P45 yonga setli P5Q Deluxe anakartına, Corsair'in CM2X1048-6400C5DHX (2x1GB 5-5-5-18-2T) ve CM2X2048-6400C5DHX (2x2GB 5-5-5-18-2T, 8GB için iki set kullanıldı) bellek kitleri, Windows Vista Home Premium 64-bit SP1 işletim sistemi ve Forceware 175.19 sürücüsü kullanıldı. Tabi adreslendirilebilen bellek kapasitesi göz önüne alınarak testlerde 64-bit işletim sistemi kullanıldı.

Sistem bellek kapasitesinin oyun performanslarına etkisi; 2GB vs. 4GB vs. 8GB

Corsair'in geçtiğimiz günlerde yayınladığı 4GB vs. 2GB test sonuçları

Bellek kapasitesinin oyun performansına etkisine yönelik olarak üzerinde durulan ilk nokta oyun yükleme süreleri oldu. Oyuncuların kimi zaman bellek kapasitesine bağlı olarak "kayıt" dosyasının geri yüklenmesi noktasında zaman zaman sıkıntı yaşayabildiği veya ekran karşısında hatırı sayılı bir süre beklemek zorunda kaldığı zaman zaman gündeme gelmekte. Peki 4GB ve üstü bellek kullanımında bu sorun gerçekten aşılıyor veya oyun yükleme süreleri çok daha ideal bir seviyeye mi geriliyor? Corsair'in resmi açıklamasına göre evet peki yapılan testlere göre durum nedir?

Corsair'in yayınladığı PDF dosyasında oyun yükleme sürelerine yönelik olarak verilen örnekte Company of Heroes: Oppsiong Fronts oyunun 2GB bellekli sistem üzerinde ortalama olarak 70.3 saniyede, 4GB bellekli sistem üzerinde 40.3 saniyede yüklendiği ve testin 3 kere tekrarlandığı belirtiliyor. Bit-tech'in testleri de yüksek bellek kapasitesine sahip sistemlerde oyun yükleme sürelerinde önemli iyileşmeler olduğunu doğruluyor. Şimdi isterseniz detaylara birlikte bakalım.

Sistem bellek kapasitesinin oyun performanslarına etkisi; 2GB vs. 4GB vs. 8GB

Yayınlanan test sonucuna göre Company of Heros: Opposing Fronts oyununda 2GB bellek kullanımında yükleme süresi 27 saniye, 4GB bellek kullanımında 25.9 saniye ve 8GB bellek kullanımında ise 24.8 saniye olarak kayıt edildi. Bu arada Corsair ve Bit-tech'in süresi uzunlukları test metodolojilerinden dolayı farklılık gösterdiğini de belirtelim. Tablodan da görüldüğü üzere COD4 haricinde 2GB'dan 4GB'a geçiş oyun yükleme süreleri açısından hatırı sayılı bir kazanım sağlarken 4GB'dan 8GB'a geçişin ise kayda değer bir kazanım sağlamadığı görülmekte.

Performans testlerinde ise farklı bellek kapasitelerinin testi gerçekleştirilen oyun karateristiğine göre farklı tablolar çizdiğini söyleyebilmek mümkün. Crysis testinde elde edilen minimum ve ortalam fps değerlerine bakıldığında sistemin ekstra her gigabyte'a olumlu karşılık verdiğini ve yapılan testlerde minimum ve ortalama fps değerleri açısından 8GB bellek kullanımının yarışı önde tamamladığını söyleyebiliriz. Tabi en yüksek kare/sn değerine 8GB bellek kullanımı imza atmış olsa da ortalama fps değerleri göz önüne alındığında skorların son derece yakın olduğu da belirtilmesi gereken bir diğer detay.

Sistem bellek kapasitesinin oyun performanslarına etkisi; 2GB vs. 4GB vs. 8GB

Company of Heros: Opposing Fronts'da 4GB bellek sistem belleğinin hem minimum hemde ortalama kare/sn değerlerinde en yüksek performansa ulaştığı gözlemlenirken, World in Conflict'de ortalama fps değerlerinin her üç bellek kapasitesi için de son derece yakın olduğunu, minimum fps değerlerinde ise 4GB ve 8GB'lık bellek kapasitelerinn başa güreştiğini fakat aradaki fiyat farkını da göz önüne alındığında 4GB'lık bellek kullanımının öne çıktığını söyleyebilmek mümkün.

Sistem bellek kapasitesinin oyun performanslarına etkisi; 2GB vs. 4GB vs. 8GB

Günümüz popüler oyunlarından bir diğeri olan Call of Duty 4'ün ise yapılan testler çerçevesinde Supreme Commander'dan sonra 2GB bellek kullanımına en yatkın oyun olduğunu test sonuçları ortaya koyuyor. Zira ortalama fps değerleri söz konusu olduğunda 8GB'ın çok az gerisinde kalan 2GB'lık bellek kullanımının aradaki farkı minimum fps değerlerinde öne geçerek kapatmayı başardığı test sonucuna yansımış durumda. Supreme Commander da ise bellek kapasitesindeki arttırımın performansa yansımadığı ve en yüksek kare/sn değerlerine 2GB bellek kullanımı sırasında ulaşıldığı ortaya çıkıyor.

Sistem bellek kapasitesinin oyun performanslarına etkisi; 2GB vs. 4GB vs. 8GB

Peki oyunlarda daha yüksek performans için 4GB veya üstü bellek kullanımına geçilmeli mi? Bu soruya net bir cevap verebilmek zor. Başta kullanıcı alışkanlıkları ve beklentileri olmak üzere kullanılan ekran kartı ve diğer bazı paremetlerin etkili olabileceğini söyleyebiliriz. Eğer yeni nesil güncel bir ekran kartı kullanıyor ve bütçeniz de el veriyorsa 2GB olan sistem belleğinizi 4GB'a arttırmayı düşünebilirsiniz. Zira yapılan testlerde 4GB bellek kullanımının farkını hissettirdiği anların olduğu görülmekte. Fakat güncellikten uzak kısmen "yaşlı" bir ekran kartı kullanıyorsanız bütçenizi yeni bir ekran kartı satın almak için kullanmanız daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır.

Sistem bellek kapasitesinin oyun performanslarına etkisi; 2GB vs. 4GB vs. 8GB

Sistem bellek kapasitesinin oyun performanslarına etkisi; 2GB vs. 4GB vs. 8GB

Daha fazla oyun performansı için 8GB bellek kullanımı ise şimdilik fantazi gibi görünüyor. Zira 4GB'a göre yer yer ufak faklar atabilen 8GB'lık bellek kullanımının kullanıcılara olan maliyeti DDR3'ün de yavaş ve emin adımlar ile yaygınlaşmaya başladığı şu günlerde beklenenden daha yüksek olabilir. İfade edildiği üzere testler tercih edilen bellek kapasitesinin oyun performansına olan etkisini ortaya koyuyor. Değişik senaryolar, kullanıcı alışkanlıkları ve başta multi-tasking uygulamaları olmak üzere diğer kullanım alanlarında farklı bellek kapasiteleri öne çıkabilir. Bu noktada Bit-tech'in gerçekleştirdiği detaylı test sonuçlarına da göz atabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim