Microsoft'un yeni nesil oyun konsolu XBox 360'ı geçtiğimiz günlerde bütün özellikleriyle resmi olarak tanıtmasının ardından gözler Sony ve oyun konsolu PlayStation 3 e çevrilmişti. Beklenen gün geldi ve bütün ihtişamı ile PlayStation 3, E3 Expo'da resmi olarak tanıtıldı. İsminden de anlaşılacağı üzere PlayStation ailesinin üçüncü üyesi olan konsol beklentileri boşa çıkarmadı, tam bir multimedya ve oyun canavarı, hatta fazlası.
Sony, PlasyStation 3 ile kullanıcılara rakibi XBox 360'ın sunduğu bütün özellikleri ve fazlasını verecek gibi gözüküyor. IBM, Sony, Toshiba ortak yapımı CELL işlemci teknolojisinden güç alan konsolun sahip olduğu CELL işlemcisi 3.2 GHz hızında IBM Power PC bazlı bir merkezi işlem ünitesi PPE (sizede tanıdık geldi sanırım bkz: XBox 360) ve yedi adet (7) her biri 3.2GHz hızında çalışan SPE den oluşmakta. SPE'ler PowerPC 601-era gibi daha basite indirgenmiş işlemciler fakat hepsi ayrı ayrı işlemler için veya tek bir işi paralel işlemeleri için programlanabilmekteler. CELL'in gücünü gösterebilmek için Sony katılımcılara konsol üzerinden 12 HD filmi aynı anda oynatarak bir gösteri yaptı ayrıca bununla kalmayıp Sony, 1000 adet birbirinden bağımsız küçük film karelerini yine konsol üzerinden işleyerek ekrana aktardı. Günümüz PC lerinde bir (1) HD film için 3GHz işlemci önerildiğini düşünürsek PlayStation 3'ün gücünü daha rahat kavrayabiliriz.
CELL işlemcinin yeteneklerini Toshiba'da geçtiğimiz günlerde sekiz (8) adet SPE den oluşan bir (1) Cell işlemci ile 46 DVD filmi aynı anda oynatarak resmi olarak göstermişti. PlayStation 3'ün CELL işlemcisinde PPE için 512kb, her SPE için ayrı ayrı 256kb L2 ön bellek kullanılmakta. Sistemin grafik yonyası ise nVidia tarafından özel olarak tasarlanan RSX. RSX, 550 MHz saat hızında çalışıyor ve iki (2) adet 6800 Ultra ile oluşturulmuş SLI sistemden daha güçlü. Bu yonga GDDR3 256MB 700MHz hızla çalışan belleklere bağlı. GPU ile CELL arasındaki bant genişiliği ise 35GB (20GB okuma, 15GB yazma) bu şu an PC lerde mevcut olandan çok daha fazla. Konsol 3.2 GHz hızında çalışan 256 MB XDR DRAM sistem belleğine sahip, ekran kartı eğer üzerindeki 256 MB bellek yetersiz kalırsa sistem belleğinden de yararlanabilmekte fakat bu tip bir oyunu hayal etmek bile zor. RSX 300 milyon transitörden oluşuyor ve nVidia'nın belirttiğine göre şu ana kadar yapılmış en karmaşık yonga.
PlayStation 3, 1080p (1920x1080) HDTV desteklemekte, fakat bununla kalmayıp konsol aynı anda iki (2) ekran bağlanmasına ve bu ekranlara farklı görüntüler aktarılmasına destek vermekte. İsterse kullanıcı görüntüyü bu ekranlara yayarak alanı genişletebilir yada bir ekranda oyun oynarken diğer ekranda da istatistikleri görüntüleyebilir. Aslına bakarsanız çift ekran desteği programcıların hayal gücüne bağlı olarak her türlü iş için kullanılabilir mesela iki (2) kişi oyun oynarken her oyuncu farklı ekrandan yararlanabilir yada dört (4) oyuncu split screen oyunlarda aynı anda yarışabilirler. PlayStation 3, standart televizyonlar için A/V çıkışlarını, HDTV ler içinse HDMI çıkışını kullanmakta. HDMI sizlere daha öncede tanıttığımız ve DVI'ın yerini alarak gelecek standartlaşacak dijital görüntü aktarım teknolojisi olarak görülmekte. Bu teknoloji'nin ayrıntılarını buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
XBox 360'da olduğu gibi kablosuz gamepadlere destek veren PlayStation 3, rakibinin dört (4) adete kadar olan desteğine (7) adet bluetooth 2.0 (EDR) destekli kablosuz gamepad desteği ile cevap vermiş. Gamepadler gerçek zamanlı olarak konsolla haberleşebiliyorlar. Sony network bağlantısı için gigabit ethernet kullanmış ve bununlada kalmayıp aynı zamanda cihaza iki (2) çıkışlı birde gigabit router eklemiş. Konsol gigabit router özelliği yanında Wi-Fi kablosuz bağlantıyada destek vermekte, konsolun network özellikleri o kadar güçlü ki akıllı ev ağınızda yönetici konumunda dahi olabilir. Sony PSP'yi burada es geçmemiş ve konsol PSP ler arasında Wi-Fi spot noktası olarak kullanılabiliyor.
Sony, PlayStation 3'ün network yetenekleri arasında birde HD IP Camera desteği eklemiş. Kullanıcılar yüksek çözünürlükte görüntü alabilen kameralarla karşılarında ki kişi nerede olursa olsun eğer bağlantı hızı yeterliyse konsol üzerinden inanılmaz bir kalitede görüntülü görüşebilecekler. Ayrıca konsol internet üzerinden şifreli P2P aktarımada destek veriyor bu sayede oyun kayıtlarınızı, veya benzer dosyaları konsollar arasında internet üzerinden paylaştırabileceksiniz.
Yeni nesil konsollarda genişletilebilirlik oldukça büyük önem kazanmış durumda Sony PlayStation 3'ü altı adet USB 2.0 portu ile donatmış durumda, Sony ses için 5.1 DTS'yi tercih etmiş bu aslında 7.1 sistemlerin henüz tam olarak kabul görmediğinin ve standartlaşmasının uzun bir zaman alacağının göstergesi gibi. Ayrıca konsol 2.5'' lik henüz kapasitesi bilinmeyen birde sökülebilir disk içermekte. Konsol üzerinde ayrıca Memory Stick, Compact Flash ve SD memory kart okuyucuya sahip. Büyük ihtimal oyunları kaydettiğimiz Memory kartların yerini alacaklar veya dijital fotoğraf makinaları ile çekilen görüntüleri konsol sabit diskine kayıt edip tekrar görüntüleyebileceğiz fakat bununla ilgili resmi bir bilgi mevcut değil sadece benim hayal gücüm.
PlayStation 3, optik okuyucu teknolojisi bakımından rahibi XBox 360'dan çok daha ileri. Cihaz üzerinde 54GB a kadar medyalara destek veren Blu-ray Disc ROM (BD-ROM) kullanılmış. Bu sürücü sadece Blu-ray medyaları değil geriye dönük Dual layer DVD, DVD ve CD leri okuyabilmekte.
E3'de sadece konsolun donanımsal özelliklerinde söz edilmedi tabii. Konsola çıkacak bir çok oyununda resmi duyuruları ve ekran görüntüleri Sony'nin tanıtımında yer aldı. Final Fantasy XII, Metal Gear Solid 4, Fight Night 3, Tekken 6, GT 5 resmi olarak duyurusu yapılan oyunlar arasındaydı. Sony, yine yapabileceğinin en iyisini yapmış gibi gözüküyor. Konsolun gücü gerçekten inanılmaz. Konsolun belkide kullanıcıları en çok memnun edecek özelliği PlayStation 1 ve PlayStation 2 ile uyumlu olması.
Kullanıcılar daha önceden aldıkları orjinal oyunları bir kenera ayırmak zorunda kalmıyacaklar ve yeni konsollarında da oynamaya devam edebilecekler. Bu geriye uyumluluk PlayStation 3'e büyük avantaj sağlamakta öyleki bundan önce PlayStation 1 için üretilmiş 7700 içerik ve PlayStation 2 için üretilmiş 5200 içerik konsolun çıktığı gün yaklaşık 13000 oyuna sahip olacağını göstermekte. XBox 360 cephesinde ise geriye uyumlulukla ilgili bir açıklama yapılmış değil.
Şimdi resmi duyuruları size aktardıktan sonra konsol hakkındaki söylentilere geçelim, konsolun standart Blu-Ray okuyuculu ve tahminen 40GB olan 2.5'' lik sökülebilir diskli versiyonunun yanında birde piyasaya Blu-ray yazıcılı ve 120 GB sökülebilir diskli bir versiyonunun sürüleceği konuşulmakta. Ayrıca cihaz için henüz bir fiyat söylenmesede 300$ gibi bir seviyeden satışa sunulucağıda E3'de ortalıkta dolanan söylentiler arasındaydı. Eğer gerçekten konsol 300$ seviyesinden piyasaya sürülürse ilk 1-2 yıl konsolun yok satacağını ve piyasada yokluk yaşanacağını tahmin etmek zor değil.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
128662 kez okundu.
10 kişi, toplam 11 yorum yazdı.