Anlık Bildirim

Sony PSP 21 Nisan'da; Avrupa'da

Taşınabilir oyun konsolu dendiğinde herhalde bir çoğumuzun aklına hemen bir zamanlar salgın gibi yayılan Tetris oyunu ve bu oyunu çalıştıran makinalar gelecektir. Tetris 1989 da Alexey Pajitnov ve Dimitry Pavlovsky adında iki (2) rus yazılımcı tarafından geliştirilen ve Nintendonun GameBoy adını verdiği oyun konsolu için resmi olarak üretilen bir puzzle oyunu. Bu oyun çıktığı tarihten bu yana dünya çapında 60 milyon kopyadan fazla satarak bir rekora imza atmış bulunmakta ve tabiki her satılan kopya aynı zamanda bir Gameboy demek oluyorki taşınabilir oyun konsolu pzarının ne kadar büyük olduğunu bu rakamlardan anlamak kolay.

Öyleki taşınabilir oyun konsolu pazarı Nokia gibi büyük telefon üreticilerininde dikkatini çekti ve cep telefonu ile oyun konsolu kırması N-Gage ve N-Gage QD ile Nokia da taşınabilir oyun konsolu pazarında yerini aldı. LG'nin de hem telefon hemde oyun konsolu olarak görev yapacak bir cihaz üstünde çalışmalarını sürdürdüğü biliniyor.

Sony, PlayStation oyun konsolu serisi ile gerçekten oldukça fazla sükse yaptı ve her zaman üretdiği çağın bir adım ilerisinde teknolojilerle donatılmış olan PlayStation oyun konsolları şu an bile popülerliklerinden hiçbirşey kaybetmediler. Sony'nin bu başarılı konsolu, üstün taşınabilir teknolojilerdeki deneyimleri ile yeniden harmanlayıp elde taşınabilir hale getireceğini açıkladığı ilk günden, Japonyada piyasaya sürüldüğü ana kadar PSP, oyun severlerin soluklarını tutarak bekledikleri bir ürün oldu. Sony gibi büyük ve kendini kanıtlamış bir firmanın hiçbir zaman hayal kırıklığı yaratacak bir ürün üretmeyeceği inancı PSP'nin çıkışı ile dahada sağlamlaştı. Öyleki cihaz taşınabilir oyun konsollarına yeni bir anlam kazandırıyor ve bu cihazları oyun konsolu dışında birde multimedya merkezine dönüştürüyor. PSP ile Sony gibi büyük ve konsol konusundaki deneyimli bir firmada taşınabilir oyun konsolu pazarında yerini aldı. Rekabet her zaman iyidir :)

Sony PSP 21 Nisan'da; Avrupa'da

4.3 inc lik 16:9 formatında widescreen bir ekrana ve iki (2) adet 333Mhz hızında MIPS 4000 medya ve ana işlem ünitesine, bir (1) adet 166 mhz 256 bit ekran kartı işlemcisine ve bir (1) adette 166 Mhz hızında çalışan 3D 7.1 kanal ses işlemcisi olmak üzere toplam dört (4) işlemciye sahip, multimedya yetenekleri ile donatılmış bu cihaz gerçekten 1 Ghz e yaklaşan toplam iş gücü ile şu ana kadar üretilmiş olan en güçlü taşınabilir oyun konsolu. Konsolun en önemli parçalarından 24 bit renk derinliğindeki 480 x 272 piksel çözünürlüğünde ve 16:9 formatındaki ekran Sony'nin notebooklarındada kullandığı ve yansımayı en aza indiren X-Black kaplaması ile geliyor ve şu ana kadar bir el cihazında görebileceğiniz en parlak ve net ekran.

PSP 33 milyon poygon işlem gücüne sahip ve grafikleri neredeyse PlayStation 2 oyun konsolununki kadar iyi. Zaten konsola asıl gücü veren 333 Mhz MIPS 4000 işlemcileri PlayStation 2'de de kullanılmakta. LCD ekranının bir televizyon ekranına oranla daha küçük olması grafiklerin olabilecek en net ve canlı biçimde gözükmesini sağlıyor.

Sony PSP 21 Nisan'da; Avrupa'da
Sony PSP 21 Nisan'da; Avrupa'da

PSP aynı PlayStation gamepadlerde olduğu gibi dijital yön tuş takımına sahip. PSP dijital yön tuşlarının hemen altında ayrıca bir analog kontrol tuşunada sahip. Günümüzdeki bir çok oyun hassas noktalarda ileri düzey kontrol cihazlarına ve hassas yönergelere ihtiyaç duyoyor, analog bir yön kontrol eklenmesi gerçekten çok iyi olmuş. Böylece kullanıcılara çok esnek hareket imkanı sunuluyor. Diğer ek kontrol tuşları ise aynı Play Station gamepad lerindeki gibi artı (+) şeklinde dizilmişler ve alışık olduğumuz daire, kare, üçgen ve x tuşları PSP dede yerini almış. Sağ ve sol tetik tuşlarıda unutulmamış. Start ve select tuşları yine Play Station daki aynı fonksiyonları görüyorlar.

Cihazın hemen altındaki müzik tuşu daha önceden tanımlanmış equaliser ayarları arasında seçim yapmayı sağlarken brightness butonu ise ekran parlaklığını ayarıyor. Ses açıp kapatma tuşları ses seviyesi için kullanılmakta ve home tuşu grafiksel ara yüze geçiş için kullanılıyor. Ayrıca Wi-Fi fonksiyonunu açıp kapatmaya yarayan switchde cihazın kablosuz ağlara bağlanma yeteneğini açıp kapatmakta. Wi-Fi gerekmediği sürece kapalı tutulmalı zira pil tüketiminde oldukça fazla rolü var. Sony'nin PSP ye Wi-Fi eklemesinde aslında iki (2) ana neden var. bunlardan ilki çok oyunculu oyunlarda kullanıcıların birbirlerine kablosuz ağ ile bağlanıp oyun deneyimini arttırmak, diğeri ise PSP'nin kablosuz ağ üzerinden internete bağlanarak Firmware güncellemesini yapabilmesini sağlamak. 802.11b standartlarına destek veren PSP için Sony yeni firmware güncellemesi ile PSP ye bir web tarayıcı ve bir email okumak ve göndermek için kullanılan program ekleyecek. PSP aynı zamanda IrDA kablosuz bağnatıyıda desteklemekte ve ileride çıkacak ürünler için birde genişleme yuvasına sahip.

Sony PSP 21 Nisan'da; Avrupa'da
Sony PSP 21 Nisan'da; Avrupa'da

PSP ayrıca Sony'nin neredeyse her taşınabilir cihazında kullandığı MemoryStick kart desteğide içeriyor ve ilk olarak 32 MB bir kartla geliyor. 32MB saklama alanının, her ne kadar oyun kayıtlarını ve resimleri saklamak için yeterli olsada müzik ve film için yetmeyeceği kesin. Sandisk'in 512 MB kapasiteye sahip MemoryStick Pro kartı ülkemizde şu sıralar 75$ + kdv civarında satılmakta ve bu cihazla birlikte müzik ve video deneyimini arttırmak için mutlaka alınmalı. PSP nin en büyük özelliklerinden biride MPEG4 formatındaki video dosyalarını okuyabilmesi. Böylece yüksek kapasiteli bir memorystick e MPEG4 olarak sıkıştırdığınız filmleri atarak PSP yi taşınabilir video oynatıcı olarakta kullanabilirsiniz.

PSP, MP3 ve ACC dosyalarınıda herhangi bir format dönüşümüne gerek olmaksızın çalabilmekte. Oldukça kaliteli stereo speakerlara sahip cihaz ayrıca kulaklık çıkışınada sahip PSP de ses işlemcisi olarak Sony nin MD lerdede kullandığı dijital ses işleme teknolojisinden yararlanan ve 7.1 kanala kadar destekli 3D bir ses işlemcisi bulunmakta. Sony nin PSP için özel ürettiği ve üzerinde çalan şarkıyı durdurma, sonrakine atlama veya sesi kısıp - açmaya yarayan bir kumandaya sahip kulaklık, avrupa versiyonunda pakete dahil değil ve sonradan alınması gerekiyor zira müzik dinlerken PSP yi bir sonraki şarkıya geçmek yada ses açıp kapatmak için devalı olduğu yerden çıkartıp tekrar geri koymak iyi bir fikir değil.

Cihazda bilgisayar ile bağlantısını sağlayacak birde mini USB 2.0 port bulunmakta buradan bağlanarak içerisindeki hafızaya erişelebilir ve yedekler alınabilir. PSP medya olarak UMD ( Universal Media Disc ) standartlarında 60mm çapında 1.8GB kapasiteye sahip mini diskler kullanıyor. Oyunlar bu medya kullanılarak tüketiciye sunulacak.

Sony PSP 21 Nisan'da; Avrupa'da

PSP değiştirilebilir 1800mAh Li-ion pil ile çalışıyor ve sürekli kullanımda 3.5 - 4 saat süresince kesintisiz çalışabiliyor. Aslına bakarsanız kısa gibi görünen bu süre 333 Mhz hızında çalışan iki (2) adet MIPS R4000 işlemci ve o 4.3 inc boyutundaki parlak dev ekran düşünüldüğünde oldukça iyi. Ayrıca pilin değiştirilebilir olması uzun yolculuklarda yanınıza alacağınız yedek batarya sayesinde sizi yolculuk boyunca oyun zevkinden mahrum bırakmayacaktır.

Sony'nin PSP ile gerçekten taşınabilir oyun konsolu piyasasında PlayStaion'ın yakaladığı başarıyı yakalayacağı kesin gibi. Hatta şu an bile gelen talep karşılanamamakta. Avrupada Nisan ayında piyasaya sürülecek oyun konsolunun satış fiyatının 340$ civarı olması bekleniyor. Sunduğu özellikler yanında aslında fazlada yüksek olmayan fiyatı her ne kadar PlayStation 2 den dahi pahalı olsada kısa sürede daha aşağı seviyelere düşecektir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim